bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Smart-watches: Intelligent och elegant vardagshjälp

Smart klocka är intelligenta klockor som kan mycket mer än ett vanligt armbandsur. De moderna klockorna ansluts via Bluetooth eller WLAN till din smartphone och ger dig tillgång till många olika appar och telefonfunktioner. Du kan ta emot samtal, läsa e-post och få tillgång till många appar. Speciellt praktiska är enheterna även för idrottare som vill registrera och spåra sin verksamhet. Här hittar du många olika SmartWatch-modeller som är kompatibla med Android- och iOS-smartphones. 

 • Was är smart-watches

  Smart-klocka
 • Vilka smart-watches-typer finns det?

 • Was att beakta när du köper ett intelligent armbandsur?

 • Vanliga frågor om smartwatches

 • Sammanfattning: På så sätt hittar du rätt smartwatch för dina behov

 • SmartWatch hyrde med Conrad och Grover

Was är smart-watches

Smart-klocka är intelligenta armbandsur som kan visa mycket mer än tiden. Du ansluter dig till din smartphone och får tillgång till olika funktioner som t.ex. kalender eller e-post. Dessutom visas inkommande samtal. Även telefonsamtal kan ske via smart-watches, men inte med samma ljudkvalitet som på en smartphone. Dessa och andra funktioner finns endast när det finns en stabil anslutning till en smartphone. Mobiltelefonens data ska endast tas med om den är i närheten. Anslutningen bryts i regel av när telefonen befinner sig mer än tio meter från klockan. Särskilt praktisk är den WLAN-kompatibla smartwatches. Här är avståndet till telefonen inte relevant så länge båda enheterna finns i samma WLAN.

 

Fördelarna med smart-klocka på ett ögonblick

Fördelar:
Snabb information om inkommande samtal, SMS, e-post, Facebook-meddelanden, etc.
Åtkomst till många praktiska appar, Google Maps eller WhatsApp
Snygg pryl för alla
Kan användas för att bära sportaktiviteter

Historien om smartwatches

Commicfiguren Dick Tracy hade redan på 1930-talet en telefonklocka för spionageändamål. De intelligenta armbandsuren började föras in i den verkliga världen först långt senare. På 1990-talet fanns det visserligen redan första patentansökningar för så kallade wrist-telefoner, men dessa apparater kunde inte riktigt genomföras. Först under de senaste åren har smart-watches blivit en del av vardagen. Sedan 2012 finns enheter från Samsung, Motorola, Huawei, Sony, Garmin och många andra tillverkare på marknaden.

Vilka typer av smart-klocka finns det?

Beroende på vilket ändamål du vill använda SmartWatch kan du välja olika SmartWatch-typer. Det finns en klassisk smart-klocka med många olika funktioner och användningsområden samt specialmodeller som är specialiserade på vissa användningsområden. Outdoor smart-klocka är till exempel särskilt lämpad för användning utomhus och för inspelning av sportaktiviteter. Garmin-modellerna kan användas för löpning, Cykling, simning och skidåkning och spåra omfattande information som är intressant för idrottare. Dessa instrument registrerar bland annat hjärtfrekvens och antal tillryggalagda kilometer.
Dessutom finns en Mini-smartwatches. De passar inte för SMS eller e-post, utan ger dig även en mängd appar. De ser dock mycket stiligt ut för det, utan att verka klumpig.

Was att beakta när du köper ett intelligent armbandsur?

Det viktigaste för att köpa en smartwatch

 • Smart-klocka är intelligenta klockor som du kan använda för många funktioner till din smartphone.
 • Förutom klassisk smart-klocka finns det speciella varianter för idrottare, vandrare och alla som gärna spelar in sina aktiviteter. Med en sådan Sportsmartwatches kan du räkna dina steg eller förbrukade kalorier, mäta din hjärtfrekvens eller följa de tillryggalagda höjdmeterna.
 • Vid köp av din nya SmartWatch måste du beakta kompatibiliteten med din smartphone. Se även på batteritid, storlek, design, tillgängliga funktioner, minneskapacitet och skärmupplösning.

Lagringskapacitet

De flesta SmartWatch-modeller har en lagringskapacitet på 4 eller 8 gigabyte. Här finns alltså tillräckligt med minne för att kunna lägga din favoritmusik och spela vid nästa joggingpasset.

Batteridrift

Batteritid är i de flesta Smartwatches relativt låg och är till och med i standby-läge endast två till tre dagar. Det finns även apparater med en batteritid på upp till tio dagar.

Display-upplösning

Ta även hänsyn till apparatens display-upplösning. Ju högre upplösningen är, desto mer detaljerad och farfarfarfarfarkare visas informationen på skärmen.

Funktioner

Funktionaliteten varierar kraftigt mellan de olika apparattyperna. Det finns intelligenta klockor som stöder många smartphone-oberoende funktioner. På så sätt kan enheter till exempel användas som GPS-tracker utan anslutning till telefonen. Dessutom kan du spela upp din favoritplats när du joggar, förutsatt att du tidigare sparat den på apparaten. Förutom smarttelefonoberoende funktioner är naturligtvis även sådana funktioner avgörande för att avgöra om man vill köpa dem, som endast kan användas i kombination med en smartphone. Sådana funktioner är till exempel att ringa, skicka röstmeddelanden eller ta emot e-post. Vissa smartwatches har till och med en liten kamera som låter dig ta vackra snapshots. 

Kompatibilitet

Det fulla funktionsomfånget hos Smartwatches kan man egentligen bara använda om man har en kompatibel smartphone. Observera därför vilka operativsystem (t.ex. Android, Windows, iOS) armbandsuret passar. Information om detta finns i produktbeskrivningarna.

Storlek och design

Urvalet av snygg smart-klocka är stort. Hos oss finns diskreta modeller i svart eller vitt som kan kombineras till nästan vilken outfit som helst. Även rätt blickfång i starka färger som gul eller röd har blivit. Andra modeller känner man inte alls igen att de är smart-klocka. Ser precis ut som en vanlig klocka. 

Vanliga frågor om smartwatches

Was kan en smartwatch?

Was en smartwatch kan, beror på respektive enhetstyp. SmartWatch-motståndare kritiserar ofta att de intelligenta klockorna inte ger något verkligt mervärde till din smartphone. Men de har många användbara funktioner som kan underlätta vardagen. Så här kan du snabbt och diskret kolla din e-post i t.ex. en businessmeeting. Eller också kan du genom ett vibrationslarm påminnas om en viktig händelse. Med en smartwatch kan du bland annat:

 • ringa;
 • Ta emot och skriva nyheter och e-post
 • Titta på möteskalender
 • Skicka röstmeddelanden
 • Följa sportaktiviteter
 • Få tillgång till många olika appar
 • Ta foton
 • Ställa in vibrationslarm
 • och mycket annat

Vilken SmartWatch är lämplig för vilken mobiltelefon?

Inte alla smart-watches är konstruerade för alla operativsystem. Det finns smart-watches som endast är kompatibla med Android- eller iOS-enheter. Var noga med vilka smartphones du kan koppla ihop klockorna när du köper dem. Köp en enhet som passar din telefon. Vilka operativsystem som stöder smartwatches kan du läsa i produktbeskrivningen.

Kan ICH även simma med en SmartWatch?

Många smart-watches är bara stänktäta eller kan användas upp till en meters djup. Om du vill göra längre simträning med din intelligenta klocka, bör du använda en speciell outdoor- resp. Sportsmartwatch. 

Sammanfattning: På så sätt hittar du rätt smartwatch för dina behov

Smart-klocka är snygga och praktiska följeslagare för elektronikfantaster och alla som snabbt och enkelt vill komma åt nyheter, e-post eller kalender var som helst. Den som vill skaffa sig en ny klocka bör ta hänsyn till vissa kriterier vid köpet. Se först om den smarta klockan är lämplig för ett lämpligt ändamål. Den som främst vill spela in sportenheter bör till exempel få en speciell Sportsmartwatch. Det är också viktigt att klockan är kompatibel med din smartphone. Vid köpet får du dessutom hänsyn till kompatibilitet, batteritid, tillgängliga funktioner, storlek, design, lagringskapacitet och displayupplösning.