bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

    

Värt att veta om outdoor-smartphones

 • was outdoorsmartphone

 • was outdoorsmartphone klarar av detta

 • Certifieringar och skyddsklasser för outdoor-smartphones

 • Starka batterier för lång livslängd

was outdoorsmartphone

Friluftsliv

Smartphones är en del av våra liv, både i privatlivet och i yrkeslivet. Eftersom traditionella smartphones är mycket kraftfulla, men samtidigt känsliga, kan de inte användas i alla miljöer. På byggarbetsplatser, i industridrift och överallt där det inte råder vardagliga förhållanden, t.ex. ökad generering av damm och fukt och extrema temperaturer, är speciella outdoor-smartphones rätt val av apparater. Dessa modeller är utrustade mot ogynnsamma yttre förhållanden.

Outdoor-smartphones är i grund och botten mycket kraftfulla smartphones, som i sin funktionalitet inte är sämre än vanliga apparater och som baseras på de senaste teknikerna. De kan utrustas med ett SIM-kort och har vanliga överföringsstandarder som GSM/2G, UMTS/3G och LTE/4G LTE, för tillgång till internet och satellitkommunikation när som helst och var som helst. Överföring av viktiga mätdata och bilder i yrkessammanhang och kommunikation på olika sätt garanteras på detta sätt.

Robusta outdoor-smartphones används inte bara vid yrkesmässig användning. Dessutom är dessa apparater ideal för utomhusidrottare som under tuffa förhållanden utsätter elementen för sådana som klättringsturer eller viltvattenkrafting. Vanliga smarttelefoner skulle med stor sannolikhet skadas i sådana situationer.

was outdoorsmartphone klarar av detta

Outdoor-smarttelefon

Smarttelefoner för utomhusbruk är ”normala” smarttelefoner. De har kraftfulla processorer, pekdisplayer och ett vanligt operativsystem, i regel ett Android-OS. Användaren kan använda alla appar som den vill och som körs på operativsystemet.

På stora byggplatser och i industriell drift används många speciella smartphone-appar och tillbehör som drivs av smartphones, till exempel för datamätningar. Outdoor-smartphones ger möjlighet att använda dessa funktioner även vid svåra omständigheter.

Dessutom måste smarttelefoner för utomhusbruk kunna erbjuda något was vanliga enheter inte klarar av tack vare sin konstruktion:

 • De bör åtminstone delvis vara skyddade mot vätska, dvs. vara resistenta mot regnvatten eller till och med klara tillfälliga eller permanenta fall av nedsänkning utan skador.
 • Ytterligare en orsak till skador på smartphones kan vara inträngande dammkorn och andra fina partiklar. Outdoor-varianterna är speciellt tätade och låter inga partiklar tränga in.
 • Glasytan på smartphones är känslig och visar redan vid punktbelastningar på ca 5 Newton sprickor. Outdoor-smartphones är ofta försedda med specialglas som klarar upp till 8 gånger belastningen. Beroende på modell klarar dessa enheter till och med fall på betong från upp till två meters höjd.
 • Dessutom är många modeller försedda med speciella skyddsfodral som skyddar mot stötar och fall. Dessa enheter kallas ”rugzed”, från engelska ordet ruged (på tyska: Robust).
 • Beroende på användningsområde kan det vara nödvändigt att en smartphone klarar extrema temperaturer och stora temperaturförändringar. Tillverkarna ska ange temperaturområdena i produktbeskrivningarna och får omfatta upp till 100 grader Celsius totalt.
 • Den som arbetar utomhus bär ofta handskar. Det är svårt eller omöjligt att använda vanliga touchdisplayer med handskar. Speciella outdoor-mobiltelefoner har därför touch-displayer, som är konstruerade för att hanteras med handskar.

Förutom dessa funktioner har de flesta outdoor-smartphones kraftfulla kameror, som tar högupplösta bilder även vid svåra ljusförhållanden. Andra funktioner som speciella säkerhetsfunktioner i nödfall eller ansiktsigenkänning kan variera från modell till modell.

Meningsfullt tillbehör för din Outdoor Smartphone: Blick- och skärmskydd

Skydda din Outdoor Smartphone mot oönskade sidoblickar med en skyddsfilm. Vår 3M-produktdetektor ger dig med några få klick ett passande skydd för din produkt.

Till 3M-produktdetektor

Certifieringar och skyddsklasser för outdoor-smartphones

För att du ska vara säker på funktionaliteten hos outdoor-smartphones, är de flesta apparater försedda med en hänvisning till tillverkning efter olika certifieringar. På så sätt garanteras att enheten klarar vissa påfrestningar. Medan den valda modellen är skyddad, det ger skyddsklass enligt IP-standarder (International Protection) information. Uppgifterna ska anges med förkortningen ”IP” följt av två siffror. Den första punkten anger skydd mot inträngande föremål i enheten, alltså damm och smuts. Den andra punkten handlar om skydd mot påverkan från vatten.

Friluftsliv

Skyddsklasser mot inträngande främmande föremål definieras enligt följande:

 • Skyddsklass 4: Skydd mot inträngande föremål från 1 mm diameter
 • Skyddsklass 5: Skydd mot inträngande damm i skadlig mängd
 • Skyddsklass 6: Komplett skydd mot inträngande damm


Skyddsklasserna mot inträngande vatten är följande:

 • Skyddsklass 4: Skydd mot vattenstänk
 • Skyddsklass 5: Skydd mot regn
 • Skyddsklass 6: Skydd mot kraftigt regn
 • Skyddsklass 7: Skydd vid tillfällig nedsänkning
 • Skyddsklass 8: Skydd mot varaktig nedsänkning


Vissa outdoor-smartphones är certifierade enligt IP68, alltså helt skyddade mot damm och vatten.

Mer om IP-standard

Förutom skydd mot vatten och damm kan det finnas ytterligare behov av skydd, till exempel mot starkt solljus, stora temperaturförändringar och fall. Vissa tillverkare anger klara värden för olika scenarier, där telefonen inte tar någon skada.

För vissa produkter hänvisas dessutom till en annan produktionsstandard som ligger till grund för enheterna: Den amerikanska militärstandarden MIL-STD-810G. Standarden omfattar flera hundra sidor som beskriver testmetoder för militär utrustning. Utrustning som är tillverkad enligt denna standard måste hålla olika högt lufttryck, vara okänslig mot vatten, damm, värme och kyla samt mot stötar och till och med tryckvågor vid explosioner. Till skillnad från IP-certifieringen testas inte tillverkningen enligt MIL-STD-810G av oberoende organ och anger därför bara att tillverkarna i princip följer dessa standarder.

Friluftsliv

Starka batterier för lång livslängd

Batterier från vanliga smartphones som används hela dagen måste oftast laddas över natten. Dess kapacitet ligger mellan 1.500 och 2.700 mAh. När det gäller outdoor-smartphones är kapacitansvärdena delvis tydliga, eftersom apparaten måste hålla sig hela dagen även vid täta telefonsamtal och annan intensiv användning i vardagen. Friluftsmänniskor som är på resande fot i flera dagar måste också kunna lita på att mobilenheten håller sig länge, även om den då och då inte kan laddas regelbundet. Vissa tillverkare utrustar smartphones med batterier som har dubbelt så hög eller ännu högre kapacitet jämfört med vanliga smartphonebatterier.

Vårt praktiska tips

Välj din outdoor-smarttelefon efter vilken miljö den ska användas i. De modeller som erbjuds har olika inriktning. Behöver du framför allt skydd mot damm och vatten? Se därefter på certifieringen enligt IP68. Om du dessutom vill skydda din smartphone från fall på hårda ytor, kan du under vissa omständigheter vara en störd enhet med stabilt skyddsfodral.