bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

    

Värt att veta om Bluetooth-hörlurar

 • was är Bluetooth-hörlurar?

 • Vilka Bluetooth-hörlurar finns?

 • Vad måste man tänka på när man köper Bluetooth-hörlurar?

 • Strömförsörjning med Bluetooth-hörlurar

 • FAQs: De vanligaste frågorna om Bluetooth-hörlurar

 • Sammanfattning: Så här hittar du passande Bluetooth-hörlurar

was är Bluetooth-hörlurar?

Bluetooth-hörlurar utmärker sig genom trådlös överföring av ljudsignaler från uppspelningsenheten till hörlurarna. Den mobila musikupplevelsen blir därmed ännu mer flexibel och bekväm. Dessutom kan Bluetooth-hörlurar oftast även användas som headset för att ta emot samtal. I synnerhet smartphone-användare uppskattar de många möjligheterna som Bluetooth-hörlurar erbjuder.

Särskilt bekvämt är det när hörlurarna och telefonen har ett NFC-gränssnitt. Då räcker det att hålla smarttelefonen kort till hörlurarna för att producera Bluetooth-koppling.

Vilka Bluetooth-hörlurar finns?

Hluetooth-hörlurar

In-ear-hörlurar

De flesta hörlurar för bärbara enheter som smartphones eller MP3-spelare kan enkelt sättas in i öronen och dämpar störande omgivningsljud. In-Ear -hörlurar återger ofta ett lägre frekvensområde.

On-Ear-hörlurar

Bluetooth-hörlurarna i denna konstruktion är kompaktare än over-Ear -hörlurar, ligger på öronen och är speciellt lämpade för den dagliga musikupplevelsen när du är på resande fot.

Over-Ear-hörlurar

Over-Ear-hörlurar ger en effektiv ljuddämpning och är mycket bekväma att bära, eftersom de omsluter örat fullständigt. På så sätt är de också betydligt större än andra hörlurar och därmed mindre lämpade för mobil användning.

 

Slutna hörlurar

Slutna hörlurar har en effektiv akustisk tätning. Detta förhindrar för det första att ljud tränger utåt. För det andra dämpas effektivt störande omgivningsljud, som kan påverka ljudupplevelsen. På så sätt är det inte nödvändigt att övertona externa bullerkällor med en extrem volym.

Öppna hörlurar

Öppna hörlurar ger, tack vare minimal ljuddämpning, en rumseffekt. Eftersom Bluetooth-hörlurar huvudsakligen är avsedda för dagligt bruk i offentliga rum, är den öppna konstruktionen med sin låga akustiska tätning inte särskilt vanlig.

Vad måste man tänka på när man köper Bluetooth-hörlurar?

Tekniska specifikationer för Bluetooth-hörlurar

 • Frekvens
 • Ljudtryck
 • Impedans

Konstruktion av Bluetooth-hörlurar

 • Bärtyp (over-Ear -hörlurar, On-Ear -hörlurar, in-Ear -hörlurar)
 • Konstruktion (slutna hörlurar, öppna hörlurar)
 • Egenskaper (t.ex. vikbar modell)

Utrustning för Bluetooth-hörlurar

 • Extra kabel (maximal längd, material)
 • Inbyggd mikrofon
 • Manöverelement
 • Batterikapacitet

Vårt praktiska tips

Din fulla potential utvecklar Bluetooth-hörlurar i kombination med en smartphone. Hörlurarna kan kopplas till mobiltelefonen och kan utan särskild ansträngning användas som headset när ett samtal ringer under musikuppspelningen. Mikrofonen är oftast integrerad i hörlurarna tillsammans med andra element för volymkontroll, mottagning och avslutning av samtal. Mobiltelefonen måste alltså inte längre hämtas ur väskan.

Strömförsörjning med Bluetooth-hörlurar

I princip skiljer man mellan fristående enheter som är utrustade med manöverelement och en egen display och USB-funktionsgeneratorer i form av en box för anslutning till datorn. Den sistnämnda har varken display- eller manöverelement, utan styrs helt via den medföljande PC-programvaran. Endast anslutningarna för mätingångar och signalutgångar har de tillsammans med sina motparter av konventionell konstruktion. En fördel jämfört med prisvärda enheter som inte kräver gränssnitt är bekväm och översiktlig användning på datorskärmen eller den bärbara datorn. Även vid arbiträra funktionsgeneratorer kan egna signalformer relativt bekvämt redigeras och sparas för framtida tillämpningar. När det gäller fristående funktionsgeneratorer är gränssnitt och programvara ofta prispliktiga alternativ eller finns som standard först när utrustningen är bättre utrustad.

Till skillnad från vanliga hörlurar som spelar upp ljud från respektive uppspelningsenhet (t.ex. HiFi-anläggning, MP3-spelare, smartphone) med strömförsörjning, hämtar Bluetooth-hörlurar den ström som behövs från ett inbyggt litiumjonbatteri. För de flesta enheter ingår dessutom en AUX-kabel i leveransen. Om batteriet börjar ta slut, kan Bluetooth-hörlurarna anslutas till uppspelningsenheten på samma sätt som vanliga hörlurar. Därmed är strömförsörjningen säkrad igen. Det inbyggda batteriet för hörlurarna kan sedan laddas via en medföljande USB-kabel.

FAQs: De vanligaste frågorna om Bluetooth-hörlurar

Hluetooth-hörlurar

Vad är namnet Bluetooth?

Bluetooth betecknar en standard för trådlös dataöverföring över korta avstånd, som utvecklats på 1990-talet. Trivia: Tekniken är uppkallad efter den danska kungen Harald Blåland (dt.: Harald Blue tand) och bygger på en process som utvecklades för den amerikanska militären av Hollywood-skådespelaren Hedy Lamar under andra världskriget, den så kallade Frequency Hopping Spread Spectrum (frekvenshoppning).

Hur länge håller batteriet i Bluetooth-hörlurarna?

I normalfall klarar de inbyggda litiumjonbatteriet över 10 timmar. Vissa tillverkare gör reklam med batteritider på upp till 30 timmar. Om batteriet skulle vara tomt kan strömförsörjningen dock garanteras via den medföljande AUX-kabeln. Denna information gäller dock endast för On-Ear- och over-Ear-hörlurar. De inbyggda batterierna i in-ear-modellerna är något mindre och håller därför inte så länge.

was kostar en Bluetooth-hörlurar?

Fördelaktiga modeller erbjuds delvis för mindre än 100 euro. Här är det värt att titta noga på de tekniska specifikationerna. Särskilt högkvalitativa Bluetooth-hörlurar kan från och med ca 200 euro förläggas, men beroende på märke, modell och teknisk utrustning kan flera hundra euro förfalla.

Sammanfattning: Så här hittar du passande Bluetooth-hörlurar

Eftersom Bluetooth-hörlurar huvudsakligen används för mobil musiknjutning i offentliga rum är den akustiska tätningen i de flesta modeller helt tillfredsställande. Det finns dock andra kriterier som bör beaktas vid ett köpbeslut. En lång batteritid kan till exempel bara förväntas för on-ear- och over-Ear-modeller. För jämförelse av olika modeller med avseende på akustiska specifikationer kan informationen från tillverkaren om frekvensområdet och ljudtrycket användas. Smartphone-användare som med headsetfunktionen tar emot många samtal bör informera sig utförligt om de inbyggda kontrollerna.