Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Apple iPhone - klassikern bland smartphones

Sedan 2007 har de statusssymbol, kommunikator och banhållare till smartphones: Apple iPhone har sedan en fast plats i hjärtat hos många Apple-användare. Ta reda på i lexikon vilken av de aktuella Apple iPhone som passar dig och vad du bör tänka på för att hitta rätt modell.

  • Vilka Apple iPhone finns?

  • Apple operativsystem iOS 12

  • Är en Apple iPhone det rätta för mig?

  • Passande hjälp vid installation eller problem: Mila Friends

  • FAQs: De vanligaste frågorna om Apple iPhone

 

Vilka Apple iPhone finns?

Totalt har Apple över 15 iPhone-modeller kommit ut på marknaden. Egenskaperna hos den senaste modellen från iPhone 6S visas nedan.

Modell Egenskaper
IPhone 6S och 6S Plus A9 chip, Touch ID, 3D Touch, 12 megapixel iSight-kamera.
Med 4,7 tum och 5,5 tum är de båda modellerna lika stora som sina föregångare.
IPhone 7 och 7 Plus A10 processor, 12 megapixel kamera, fingeravtryckssensor samt iOS 10 som standardprogramvara.
7 Plus-varianten har dessutom dubbla kameror med tele- och vidvinkelobjektiv.
IPhone 8 och 8 Plus A11 Bionic-Chip, 12 megapixel kamera, Retina Display, baksida av glas.
IPhone 8 Plus är också utrustad med dubbla kameror inklusive tele- och vidvinkelobjektiv samt optisk zoom.
IPhone X A11 Bionic-Chip, 5,8 tum All-Screen och Super-Retina / OLED-display, Face ID, 7 megapixel TrueDepth-kamera på framsidan,
12 megapixel dubbelkamera, på baksidan av glas, trådlös laddning möjlig.
Avstående från ljudskrämman, alla anslutningar sker nu via Lightning-anslutningen.
IPhone XS och XS max. A12 Bionic-Chip, All-Screen och OLED-display, Face ID, TrueDepth frontkamera, även 12 megapixel dubbelkamera,
trådlös laddning möjlig.
Storleksförändring till de tidigare modellerna: IPhone XS med 5,8 tum och iPhone XS Max med 6,5 tum.
iPhone XR A12 Bionic-chip, All Screen LCD multi-pekskärm, face ID, 12 megapixel kamera och 7 megapixel TrueDepth kamera.
Storleken ligger med 6,1 tum mellan iPhone XS och XS max.
iphone-modeller

Apple operativsystem iOS 12

Det senaste operativsystemet iOS 12 offentliggjordes i september 2018 och erbjuder åter många funktioner och nyheter för alla smartphones från iPhone 5S. Detta kommer för första gången att ge fortsatt stöd till relativt gamla enheter, som tidigare lidit mer av uppdateringar och haft problem med krascher eller långsammare användning. Den här gången ska även dessa enheter snabbas upp. De gamla modellerna behöver dock inte längre ha några funktioner från den nya uppdateringen för att garantera snabbhet. Allmänt har Apple vid uppdateringen till iOS 12 lagt värde på att optimera hastigheten. På så sätt ska appar öppnas upp till 40 % snabbare och kameran kan öppnas upp till 70 % snabbare.

Den nya funktionen av staplade meddelanden kommer att glädja sig särskilt mycket. På så sätt visas meddelanden från gruppchatt i spärrbildskärmen endast som ett meddelande. På så sätt är skärmen på din iPhone mindre överladdas och ger mindre distraktion.

Med den nya uppdateringen kan bildskärmstiden kontrolleras. Statistiken visar vilka appar som är öppna under dagen eller i 7-dagars rytm hur länge. Skärmfria tider kan planeras eller tidsbegränsningar för appar fastställas, vilket was kanske blir intressant för föräldrar.

Apple-användare har hittills saknats denna funktion, sedan iOS 12 kan användare även använda en sökfunktion i app för Apple-enheter. På så sätt kan du filma individuellt efter till exempel nyckelord eller platser. Det nya området "för dig" visar de mest fantastiska ögonblicken i dina foton och ger förslag till delar.

Röststyrningen via Siri underlättar nu livet ännu mer genom att användare kan ge Siri med kortkommandon. Vissa standard-kortkommandon är förinställda, och ännu fler alternativ erbjuds i den kostnadsfria app "kortkommandon". Där kan kortkommandon skapas eller tas över från galleriet.


Aktuella uppdateringar kan hittas under app-inställningar. I den allmänna kategorin finns en programuppdatering där tillgängliga uppdateringar visas eller där du informeras om att programvaran är uppdaterad.

IPhone-val

Är en Apple iPhone det rätta för mig?

Att jämföra Apple- och Android-system är en mycket omdebatterad fråga. Särskilt om användaren har mer än en Apple-enhet är det slutna systemet mycket populärt. Hanteringen är enkel och fungerar på alla enheter, oavsett om du använder iPhone eller iPad. Kommunikationen mellan Apple-enheter kan via AirDrop göras mycket enkel, vilket innebär att bilder eller videor överförs på den andra enheten inom några sekunder.

Men även nybörjare kommer tack vare den enkla hanteringen och automatiseringen snabbt till sin rätt i Apple-världen. Särskilt om du inte vill fördjupa dig i tips, knep och alla funktioner i systemet, är du snabbt van vid användargränssnittet.

Något mer mödosamt är samspelet med Apple-främmande enheter. Om du behöver överföra större datamängder via iTunes kan det ta tid och tålamod.

Vårt praktiska app: SIM-lås och NET-Lock

Om Apple iPhone vill köpa utan avtal, som kan användas med valfritt nät och kort, bör man se till att varken SIM-Lock eller NET-Lock är integrerade. Varför det? Eftersom dessa funktioner sätter fast en förbindelse till respektive nätoperatör i två år.

FAQs: De vanligaste frågorna om Apple iPhone

Hur använder man iPhone X utan Home-knapp?
I skärmens nedre del finns en fin linje inmixad. Med en enkel svep över skärmen underifrån öppnar man spärrskärmen och ser sina appar. Home-knappen används också gärna för att låsa upp din iPhone. Här kommer Face ID till användning och övertar funktionen Touch ID som används i tidigare generationer från 5s.

Är de nya iPhone-generationerna vattentäta?
IPhone 7 (Plus) är den första iPhone som är vatten- och dammtät. IP67-certifieringen ger skydd mot främmande föremål som t.ex. damm och skydd mot vatten. Den håller i 30 minuter vid ett vattendjup på en meter, utan att skadas. Därför erbjuder efterföljaren samma vatten- och dammskydd. 
Apple garanterar dock ingen skada vid skador på grund av vätskor, t.ex. vatten. För omfattande badnöje rekommenderas inte heller de nya iPhone, men i vanlig vardag behöver du inte vara rädd för regn- eller vattenskador. Observera dock att en blöt iPhone inte får laddas. Här rekommenderas en väntetid på fem timmar, så att fuktighetresterna inte kan utlösa kortslutning. 

Was är Apple Care iPhone?
Med AppleCare avses företaget en ettårig garanti som är öppen för alla iPhone-användare. Det innebär att du därmed har möjlighet att bättra på eventuella brister under det första året efter köpet, eller att byta ut apparaten helt utan kostnad. Det finns två kompletter - AppleCare Protection plan och AppleCare+ - som kan förlänga garantin till exempel upp till 3 år och till och med täcka självförvållade skador.

Ändamålsenligt tillbehör för din Apple iPhone: Blick- och skärmskydd

Skydda din Apple iPhone mot oönskade sidoblickar med en skyddsfilm. Vår 3M-produktdetektor ger dig med några få klick ett passande skydd för din produkt.

Till 3M-produktdetektor