Rådgivare

  Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

     

  Värt att veta om utomhuslampor

   

  • Was är utomhusbelysning?

  • Vilken utomhusbelysning och utomhuslampor finns det?

  • Vad måste man tänka på när man köper utomhuslampor?

  • Säkert mot vatten och damm: Utomhusbelysning och IP-kapslingsklass

  • Passande färgtemperatur för utomhusbelysning

  • IP = internationellt skydd

  • Skyddsklasser

  • 1. Kod "skydd mot beröring och främmande föremål"

  • 2. Kod "skydd mot vatten och väta"

  • FAQs: De vanligaste frågorna om utomhuslampor

  • Sammanfattning: Du köper passande utomhusbelysning

  Was är utomhusbelysning?

  Med utomhusbelysning avses alla lampor och belysningselement som är lämpliga för användning utomhus eller i våtutrymmen. De är märkta med en motsvarande kapslingsklass (eller skyddsklass) och klarar yttre påverkan som väta och stötar bättre än lampor som är utformade för inomhusbruk. Eftersom användningsmöjligheterna är så mångsidiga finns det speciella modeller och koncept som specialiserar sig på flexibilitet eller permanent installation.

  Vilken utomhusbelysning och utomhuslampor finns det?

  Trädgårdsbelysning, dekorlampor

  I många olika former och storlekar finns trädgårds- och dekorlampor för utomhusbruk. Som stilfulla kulor, kvader, vackra julmotiv eller abstrakta former sätter du accenter i trädgården. Färg- och formvalet är tack vare den moderna LED-tekniken knappt begränsat.

  Bordslampor, taklampor

  Även Bordslampor och taklampor finns för utomhusbruk. De kan oftast anslutas till elnätet i huset och kopplas till via knapp eller rörelsedetektorer. I entrén, på terrassen eller på balkongen skapar du vackra accenter och ger det nödvändiga ljuset.

  Vägglampor

  Vägglampor är klassikern från utomhusområdet, eftersom de kan placeras på balkongen, terrassen eller fasaden. Väderresistenta modeller i rostfritt stål eller den klassiska lyktan är lika möjliga som indirekta belysningsidéer i vinklade nischer. Även vägglampor kan styras med brytare, klocka eller rörelsesensor.

  Stående, vägg, liggande

  Viktigt för alla vägar från staket till huset är att det finns gångvägar. Du kan i marken släppas in eller placeras som en liten lykta bredvid vägen. För dessa lampor finns olika varianter av strömförsörjning, beroende på modell är dragning av strömkablar nödvändig för att permanent installera belysningen.

  Strålkastare, LED-strålkastare för inbyggnad utomhus

  Strålkastare och utomhusstrålkastare är gjorda för stora uppträdanden. Med starka LED-paneler eller halogenlampor är de inte bara gjorda för vägbelysning i husfasaden (t.ex. i trappavgången), utan sätter hela träd, dammar, eller fasader i fokus. Här gäller det att vara uppmärksam på ljusstyrka (lumen) och färgtemperatur, så att önskad effekt kan uppnås och flera strålkastare kan verka harmoniskt.

  Dammbelysning, våtrumslampor

   

  Det behövs särskilda skyddsåtgärder överallt där elektricitet och vatten sammanfaller. Detta gäller särskilt för dammanslampor och våtrumslampor. I undervattensområdet bör man, förutom motsvarande IP-kapslingsklass, se till att den utstrålade värmen och ljusets färg beaktas, så att fiskarna kommer åt ljuskällan. I alla våtutrymmen krävs också särskilt täta och lätt avtorkningsbara lampmodeller.

  Solcellsstyrd belysning

  För en snabb och enkel trädgårds-dekoration är solcellssystemet det rätta. Dessa lampor kan placeras fritt i ängen eller rabatter utan batterier eller anslutning till huselektroniken, vilket gör att de ger en bra orientering. Solcellsdriven belysningssystem laddar snabbt och ger tillräckligt med ljus för flera timmar.

  Vad måste man tänka på när man köper utomhuslampor?

  Den passande formen för användningsplatsen

  • Inbyggnadslampa, golvlampa, vägglampa, taklampa eller dammbelysning
  • Lämplig strömförsörjning: Batteri, batteri, elnät
  • Lämplig ljuskälla för användningsplatsen (temperaturutveckling etc.)
  • Lämplig strålningsvinkel och tillräcklig belysning
  • Tillräckligt med plats för alla maskinvarukomponenter och kablar
  • Passande gränssnitt och antal: ESATA, SATA II, SATA III.
  • Passande PCI-kortplatser (för grafikkort) och antal: PCI x1, PCIe x16/16 2.0
  • För kringutrustning: PS/2-gränssnitt

  Passande utrustning

  • Rörelsesensor, brytardrift
  • Timer, timer
  • Solceller
  • Önskad färgtemperatur (hölje)
  • Fjärrkontroll
  • Färgväxling (LED)

  Vårt praktiska tips

  Precis som för lampor för rumsbelysning lönar det sig att se passande och monterade ljuskällor utomhus. Energiförbrukning, färgtemperatur och ljusstyrka (lumen) spelar en avgörande roll, eftersom de har en avgörande inverkan på stämningen och den tillräckliga belysningen vid riskområden utomhus.

     

  Säkert mot vatten och damm: Utomhusbelysning och IP-kapslingsklass

  För utrustning som används utomhus är det särskilt viktigt att vara uppmärksam på lämpligt skydd mot fukt och yttre påverkan (inklusive stötar och damm). IP-skalan kodad på detta skydd och klassificerar elektriska apparater beroende på konstruktion. I den första punkten anges skydd mot ”kontakt och främmande föremål”, medan den andra punkten anger skydd mot ”fukt och vatten”. Det blir därmed märkningen IP 00 för helt oskyddade enheter som inte uppfyller kapslingsklass och IP 68 med högsta skydd. För lampor utomhus bör åtminstone kapslingsklass IP 44 eller IP 54 finnas för att klara regn och sand. Helt dammtäta är lampor från kapslingsklass IP 6X.

  Passande färgtemperatur för utomhusbelysning

  Inte bara för inomhusbruk, utan även utomhus bör man fundera över ljuens färgtemperatur när man rör lampan. I vissa fall är den också angiven av lamphöljet. Du kan välja mellan varmvit, neutralvit och kallvit i olika nivåer. Med moderna LED:er kan dock alla regnbågsfärger och ofta olika nyanser skapas. Vissa LED-lampor har dessutom en fjärrkontroll eller en kodning för färgväxel, så att olika stämningar kan skapas. Om neutralt vitt eller varmvitt ljus används beror på den individuella mottagningen samt på omgivningsbelysningen. Om det är svårt att se konturerna kan detta vara en för låg strålningsvinkel på lampan eller en otillräcklig ljusstyrka på ljuskällan (lumen).

  Utomhusbelysning:

  Våtrumsbelysning;

  Våtrumslampor
  Till våtrumslampor

  IP-skyddstyper

  I många tillämpningar måste elektriska och elektroniska apparater arbeta säkert i många år under svåra miljöförhållanden. Förutom det tillåtna temperaturområdet är den kemiska belastningen en användningsbegränsning. Dessutom måste väta och främmande föremål, t.ex. damm, förhindras för en tillförlitlig funktion.

  Alla dessa kriterier ger information om de tvåsiffriga IP-skyddsgradsbeteckningarna på typskylten eller i den tekniska dokumentationen. IP står för ”International Protection”, eftersom denna skyddsmärkning är internationellt standardiserad. Den första siffran anger skydd mot kontakt eller föremål, den andra siffran skyddar mot vatten och fukt.

  IP = internationellt skydd

  Om den första eller andra platsen inte är relevant för märkningen, ska den ersättas med en X.

  1. Kod "skydd mot beröring och främmande föremål"

  ID-nummerSkydd mot kontaktSkydd mot främmande föremål
  IP 0 X.Inget skyddInget skydd
  IP 1 X.Stora kroppsdelarStora främmande föremål (x > 50 mm)
  IP 2XFingrarMedelstora främmande föremål (x >12 mm)
  IP 3 XVerktyg och trådar (x > 2,5 mm)Små främmande föremål (x > 2,5 mm)
  IP 4 XArbetståg och trådar (x > 1 mm)Partikelformade främmande partiklar (x > 1 mm)
  IP 5 XKomplett beröringsskyddDammavlagringar
  IP 6 XKomplett beröringsskyddDamm

  2. Kod "skydd mot vatten och väta"

  ID-nummerSkydd mot vatten och väta
  IPX 0Inget skydd
  IP X 1Skydd mot fallande droppvatten
  IP X 2Skydd mot snett fallande° vatten (upp till 15 )
  IP X 3Skydd mot vattenbesprutning (upp till 60° ) mot vertikala strålar
  IP X 4Skydd mot stänkvatten från alla sidor
  IP X 5Skydd mot regn
  IP X 6Skyddad mot starka vattenstrålar
  IP X 7Skydd mot temporär vattendykning.
  IP X 8Skydd mot långvarig nedsänkning i vatten

  Skyddsklasser

   

  Skyddsklasserna är överordnad all elektrisk utrustning.

  Det finns fyra skyddsklasser för elektriska drivmedel, med skyddsklass en till tre av de vanligaste. För märkning av drivmedel med motsvarande skyddsklass finns symboler.

  Skyddsklass ska skiljas från den klass av kapslingsklass som ingår i den IP-klassade. Medan skyddsklasser definierar åtgärder som skyddar mot farliga spänningar beskriver IP-skyddstyper höljets skyddsnivå mot kontakt, främmande föremål och vatten.

  Skyddsklass i:
  Skyddsåtgärd med skyddsledare (t.ex. enheter med metallhölje).
  Om fel uppstår kan strömmen strömma via skyddsledaren; det vill säga, i idealfall får människan ingen ström alls vid ett fel.  
   
  Skyddsklass II:
  Skyddsisolerad (t.ex. plasthölje resp. vid Uppvärmning glashöljet).
  Tack vare den fina höljesisoleringen kan det vid fel inte uppstå några farliga strömmar genom människan.  
   
  Skyddsklass III:
  Lågspänning
  här drivs elektriska drivmedel med en nominell spänning upp till 50 V växelspänning eller 120 V likspänning.
  I händelse av en defekt försöker man att hålla elektricitet liten genom människan.
   
  Mer om IP-standard

  FAQs: De vanligaste frågorna om utomhuslampor

  Kan utomhusarmaturer installeras överallt?
  Utomhuslampor finns för nästan alla områden och användningsområden och kan installeras överallt där det finns en lämplig strömförsörjning.

  Hur mycket ström förbrukar utomhuslampor?
  Strömförbrukningen hos utomhuslampor beror huvudsakligen på hur länge de används och på vilken ljuskälla som används. För strömsnål användning rekommenderas timer, rörelsesensor eller kopplingsur.

  Was kostade en utomhuslampa?
  Små solcellslampor och dekorativa trädgårdslampor finns redan i den tvåsiffriga prissegmentet. Priset för utomhuslampor beror på faktorer som material, ljuskälla och design och kan för stora system ligga även på den övre tresiffriga nivån.

  Sammanfattning: Du köper passande utomhusbelysning

  Rätt utomhusbelysning kan användas om du vill använda den. Därför bör du alltid köpa en passande lampa för en individuell plats. Konstruktionen och den möjliga strömförsörjningen bör ta hänsyn till rätt strålningsvinkel och ett hölje som kan absorbera tillräckligt kraftfulla ljuskällor. Här gäller det att beakta faktorerna ljusstyrka (lumen) och färgtemperatur u. Det kan dessutom löna sig att ha en blick på rörelsesensor och kopplingsur för att sänka energikostnaderna och underlätta vardagen. Designen kan väljas fritt, förutsatt att konstruktionen ger den nödvändiga kapslingsklassen enligt IP-skalan.