Rådgivare

  Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

  Värt att veta om lastbilens modellbygge

  • Was utmärker en lastbilsmodell?

  • Was är leksakslastbilar?

  • Was är fjärrstyrd nybörjarlastbilsmodeller?

  • Was utmärker lastbilsmodeller?

  • Was är fördelen med lackerade lastbilsbyggsatser?

  • Was blir lastbilssalar?

  • Finns det högklassiga lastbilsbyggsatser även som färdiga modeller?

  • Vilken fördel har du när du bygger lastbilsmodeller själv?

  • Vilken är standarden för lastbilsmodeller?

  • Vilka fjärrkontroller är lämpade för lastbilsmodeller?

  • Kort och gott:

  Was utmärker en lastbilsmodell?

  Precis som bilar, fartyg och flygplan byggs lastbilar som modeller. Det har sin goda anledning. För bara ett fåtal personer kan med en tung lastbil på 40 ton göra en kort runda om block för att testa eller helt enkelt för att ha kul.

  Bortsett från det körkort som krävs behöver man för att kunna behärska en lastbil gott om erfarenhet, överblick och även den fingertoppskänsla som krävs. Och det är precis was modellbyggare fascinerar på dessa fordon.

  För precis som de stora förebilderna behöver även fjärrstyrda modelllastbilar mycket övning och fingertoppskänsla, om en traktor med trailers ska rangeras bakåt till en parkbox. Det kan alla bekräfta, som redan en gång i modelluppbyggnadsarbetet hade haft förmånen att köra en modelllastbil och som var desperata när man backar. För snabbare än man tror har man hamnat i en nästan utsiktslös situation, som bara ett proffs kan hjälpa till med.

  Men det är inte bara en utmaning att köra en lastbilsmodell. För många modellbyggare är förutom funktionalitet även modellens naturtrogna utformning och naturligtvis också funktionaliteten mycket viktig. Hur bra det är att lastbilsmodellerna finns i olika utföranden.

  Mattsvart drömbil i skala 1:14.

  Was är leksakslastbilar?

  Lastbil för barn i sandlådan.

  De flesta modelltruck-fans har redan fått sina första modeller på unga år och har haft glädje av dem.

  Även i dag erbjuds barnvänliga lastbilsmodeller, som är mycket detaljerade och har vissa funktioner, t.ex. tippning av lastytan.

  Även om dessa modeller i första hand är avsedda för användning på lekplatsen eller i sandlådan, är fyndiga modellbyggare glada att utrusta dessa modeller med eldrivning och fjärrstyrning.

  I de relevanta videoportalerna finns många exempel på hur man kan uppgradera kör- och styrfunktionen till de prisvärda bilmodellerna.

  Man får dock inte tiga om att en sådan ombyggnad kräver lite hantverksmässig skicklighet, en välutrustad modellbyggsverkstad och en bra portion kreativitet för smarta lösningar.

  Resultaten av en sådan ombyggnadsåtgärd kan dock i vilket fall som helst vara att se.

   
   

  Was är fjärrstyrd nybörjarlastbilsmodeller?

  Nästa utvecklingssteg för lastbilsmodellerna är den fjärrstyrdaBasmodell med många specialfunktioner.nybörjarmodellen. Lastbilsmodellerna kommer redan direkt ur förpackningen, så att bara körbatteriet är laddat och batterierna måste läggas i fjärrstyrningssändaren.

  Med dessa modeller står spel- och körglädje i förgrunden, som även kan inspirera unga föräldrar. Särskilt därför att det på detta område inte bara finns fjärrstyrda lastbilsmodeller.

  Hjullastare, grävmaskin, kranar, gaffeltruckar och andra byggarbetsplatser och specialfordon möjliggör en bred byggnadsverksamhet med omfattande jordningar och rikligt med byggtransporter på den stora byggarbetsplatsen i sandgruvan.

   

  Was utmärker lastbilsbyggsatser?

  Den som väljer en högkvalitativ byggsats med sin nya modelllastbil, bör ta hänsyn till några viktiga punkter. Men det finns också många fördelar som den kan dra nytta av.

  Modellbygge, av de finaste

  Alla delar av en enhet är fint syrligt förpackade i påsar.

  Med en lastbilsmodell kommer modellbyggaren, som har roligt när du skruvar och monterar, helt och hållet till sin kostnad.

  Den framtida truckägaren har nämligen en mängd olika skruvar, axlar, lager, vinklar, kugghjul och smådelar för att i lugn och ro bygga upp sin önskade lastbil.

  Även om det i det första ögonblicket verkar skrämmande hur många delar som behövs för en högklassig lastbilsmodell, är den systematiska konstruktionen enkel att utföra.

  Förutsatt att man håller sig penibel till monteringsanvisningen, som t.ex. är en förebild från firman Tamiya.

  En bra monteringsanvisning är viktig

  Innan man väljer en byggsatsmodell bör man ha en mycket kritisk blick i monteringsanvisningen.

  Om skruvar och smådelar finns avbildade i originalstorlek i byggplanen, kan man mycket snabbt och enkelt lägga på dem om de rätta delarna används för den aktuella monteringen.

  Om dessutom en detaljerad ritning visar exakt var den del som måste skruvas fast kan inget gå fel vid monteringen av lastbilen.

  Planen visar exakt var man ska montera was.

  Förnuftigt verktyg underlättar arbetet

  Verktyg

  Bra verktyg är mycket viktigt för montering av en byggsats.

  Den som vill skaffa sig en lastbilsbyggsats bör även kasta en kritisk blick på verktygsattiden.

  För monteringen av byggsatsen är det en fördel om det finns skruvmejslar och hylsnycklar av hög kvalitet.

  Genom användning av undermåliga insexnycklar eller olämpliga verktyg finns det mycket snabb risk för att skruvar skadas vid monteringen.

  Några euro för en förnuftig hylsnyckel- eller skruvmejselsats är bra investerade pengar, och skruvarbeten går mycket lättare.

  Uppbyggnaden skapar teknisk förståelse

  Den som en gång har monterat ett vinkelväxeldifferential eller satt in en kopplinggaffel i en 3-växlad växellåda förstår i ordets rätta bemärkelse hur tekniken bakom fungerar.

  Denna tekniska baskunskaper är extremt användbar när det uppstår störningar eller fel på lastbilsmodellen. Bara den som vet exakt hur en mekanik eller en drivenhet fungerar kommer att kunna hitta fel och utföra reparationer.

  Förutom den mekaniska förståelsen förmedlar de eldrivna modellbilarna, med sin omfattande fjärrkontroll, ljus- och ljusteknik, även en grundläggande kunskap inom elektronik och elektroteknik. 

  Den som bygger ihop en växellåda lär sig hur det fungerar.

  Kreativitet krävs

  Även enkel airbrush-design har stor effekt.

  Så kan man låta sig hållas vid monteringsanvisningen när man bygger lastbilen, så mycket kreativ frihet har man vid den färdiga modellens utformning i färg.

  Helt efter smak och tekniska möjligheter kan kabinhuven antingen lackeras enhetligt i en färg eller så väljer du en merfärgslackering. 

  Avancerade specialister har gjort sina modelltruckar till riktiga konstverk med airbrush-illustrationer.

  Men man behöver inte nödvändigtvis vara konstnär. Även den enklaste airbrush-designen med barnsligt enkel att skapa färgövergångar gör en seriemässig byggskåpbil en fantastisk unikat med blickfång-garanti. 

   

  Urvalet av släp

  Lika mångsidiga som dragbilar är också den passande påhängsvagnen. Beroende på lastgods kan bagage-, container-, tank- och lastbilarvagn eller bärgningsfordon kopplas till traktorn.

  Dessutom: Först i kombination med en påhängsvagn blir rangering och parkering en verklig utmaning med en lastbilsmodell.

  Med den nödvändiga trailer-belysningen och eventuella specialfunktioner, som t.ex. elektriskt justerbara stödben eller tippfunktion av lasttrösklar, blir en traktor ett intressant drag.

   

  Was är fördelen med lackerade lastbilsbyggsatser?

  De blåfärgade delarna har förädlats med metalliclack.

  Eftersom hanteringen av färgsprutpistoler och lackburkar inte nödvändigtvis är något för alla, har Tamiya reagerat och erbjuder nu även modellruck-byggsatser som redan innehåller en färgutformad förarhytt.

  Det är inte bara lackat på vita sprutgjutna delar av plast. Redan vid tillverkningen av sprutgjutna delar används färgfärgat granulat för att undvika att det uppstår en motsvarande vit plast på snittkanter.

  De färgade sprutgjutna delarna förädlas av tillverkaren till slut på den senare synliga utsidan med en professionellt applicerad högblank lack.

  Endast karossmonteringsdelarna måste vid behov vara färgade. Du behöver bara lägga kylargrillen på en kartong och dimma med en färgsprayburk. Detta enkla arbetssteg kan även mindre erfarna modellbyggare utan problem när lacken används sparsamt.

   

  Was är RC modell-lastbils-sparset?

  Modellbyggare som redan har en högkvalitativ fjärrkontroll, några körbatterier och en bra laddare kommer inte att vara intresserade av ett sparset. Men den som inte har något sådant, för den är modell-lastbils-sparseten mycket intressant.
  Sparsetet innehåller alla komponenter för att en högklassig radiostyrd truck inklusive specialfunktioner ska kunna ställas på hjulen. Det finns två varianter som visserligen kan variera lätt i utrustningen, men som i princip omfattar följande:

  Sparset Eco

  Sparset Eco innehåller:
   

  • Traktorbyggsats
  • Sändare och mottagare för fjärrstyrning
  • Servohastighetsregulator
  • LED-ljusenhet
  • Kullagersats
  • Körbatteri 
  • Laddare för körbatteri.
   

  Sparset Deluxe

  Sparset Deluxe

  Sparset de luxe innehåller:
   

  • Traktorbyggsats
  • Byggsats för släpvagn
  • Sändare och mottagare för fjärrstyrning
  • Servon
  • Multifunktionell enhet för ljus, ljud, vibration och körfunktion
  • Kullagersats
  • Körbatteri
  • Laddare för körbatteri.
   

  Finns det högklassiga lastbilsbyggsatser även som färdiga modeller?

   

  De flesta modellbyggare som vill skapa en fjärrstyrd lastbilsmodell lägger stor vikt vid att göra selberskruven. För alla som varken har tid eller möjlighet att montera en modell, erbjuder Tamiya XB-Truck-serien. Denna modellasttrucks är vanliga lastbilsbyggsatser som monteras professionellt av tillverkaren. För närvarande finns det två lastbilar som redan uppbyggda modeller:

  MB Actros 3363

  Grand Hauler

  Grand Hauler

  Färdigbyggda modeller finns endast i Conrad-butikerna

  Eftersom dessa värdefulla modeller lätt kan skadas av de vanliga paketerbjuden du dem inte i Conrads webbutik....................... Det finns ingen anledning att använda dem i Conrad Electronic-butik.

  Men det finns möjlighet att låta en färdig modell levereras till en filial till Conrad Electronic. Den tillförlitliga transporten från tillverkaren till filialen tar sedan över en spedittion som utan skador levererar den transportsäkra förpackade modellen som surras på en pall i filialerna. Därifrån kan den stolta ägaren ta hem sin färdiguppbyggt modell. Vid behov kan alla ytterligare detaljer, liksom de aktuella priserna för de byggda modellerna, klargöras med specialiserade återförsäljare i filialerna.

   

  Vilken fördel har du när du bygger lastbilsmodeller själv?

  Framaxel med differential

  Användningen av komplexa färdiga delar gör det enkelt att bygga själv.

  Till skillnad från monteringen av en byggsatsmodell krävs vid egentillverkning av lastbilsmodeller omfattande fackkunskaper och en mångårig erfarenhet inom metallbearbetning. Naturligtvis måste det också finnas nödvändiga lokaler och maskiner.

  Till skillnad från en byggsatsmodell, som utan problem kan monteras på köksbordet, behöver man en välutrustad verkstad för att bygga en självkonstruerad lastbil. Men den som väljer en självbygge-modell har ett absolut unikat, som bara kommer att finnas en gång i modellbyggscenen.

  För att göra det lättare att bygga själv, kan man på svårskapande delar som t.ex. drivanordningar, axlar och ramdelar samt på däck och fälgar använda färdiga delar från serieproduktion. Det sparar tid och modellbyggaren kan koncentrera sig på de universellt nödvändiga delarna.

  Till drivenheterna för lastbilar, -ramar
  Till lastbilfälgar och -däck

  Men även när det gäller traktortillbehör och släptillbehör finns det många små- och påbyggnadsdelar som gör livet lättare för selberbauer. Eller så använder du det breda utbudet av tillbehör för att förbättra din befintliga lastbilsmodell optiskt och funktionellt.

   

  Vilken är standarden för lastbilsmodeller?

  Hos leksakslastbilar är bandbredden hos de använda måttstockarna mycket stor. Det sträcker sig från modeller i skala 1:87, som även kan användas på modelljärnvägar med spår H0, till större modeller i skala 1:16.

  Inom området för de fjärrstyrda nybörjarlastbilsmodellerna är bandbredden och utbudet inte så stor. Detta är inte förvånande, eftersom fjärrstyrda lastbilsmodeller i skala 1:87 lämpar sig bättre för specialister än för nybörjare.

  På området för högkvalitativa byggmodeller har skala 1:14 etablerats oavsett tillverkare. I denna storleksordning är modellerna tillräckligt stora för att kunna reda ut detaljer utan att de är för otympliga eller för svåra. Dessutom har den enhetliga skalan den stora fördelen att enskilda komponenter från olika tillverkare enkelt kan kombineras med varandra.

  LASTBILSMODELLER finns i olika storlekar.

  Vilka fjärrkontroller passar till lastbilsmodeller

  6-kanals sändare

  En 6-kanals sändare räcker för kör-, styr- och specialfunktioner.

  I princip räcker det med en enkel 2-kanals trådlös fjärrstyrning för kör- och styrfunktionen. Men oftast har lastbilsmodeller ytterligare extrafunktioner, som också måste styras trådlöst.

  Då är växeln eller sadelkopplingen som varvar och en drivs mekaniskt med en egen servo. En enkel 2-kanals radiostyrning räcker sedan inte längre.

  Det är bättre att använda en trådlös 4- eller 6-kanals sändare som ställer erforderliga manöverelement till förfogande på sändaren.

  I praktiken har kontroll- och handsändare visat sig vara ideal som arbetar i 2,4 GHz-frekvensområdet. Naturligtvis kan även äldre 40 MHz-sändare användas, men de långa mottagarantennsladdlarna stör inte modellens utseende. De korta antennerna på en 2,4 GHz-mottagare kan däremot enkelt gömmas.

  Vid montering av mottagare måste man dock vara medveten om att Carbon- eller metalldelar har en avskärmande effekt, eftersom den kortvågiga sändarsignalen endast kan tränga igenom plastdelar utan problem. Eftersom modelltruck-förare aldrig låter sina modeller köra för långt, är trådlös anslutning inte ett så stort problem, även vid dåliga mottagningsförhållanden, som t.ex. hos modellflygarna.

   

  Vårt praktiska:

  För att kunna använda en mängd kopplingsfunktioner även med en enkel 4-kanals fjärrstyrning, erbjuder några tillverkare multifunktionsmoduler. Med hjälp av de båda styrspakarna på sändaren kan sedan olika kopplingsfunktioner realiseras och genomföras.

  Många modelltruck-förare vill dock hellre styra specialfunktioner med vippomkopplare på sändaren, eftersom det är betydligt mer överskådligt. I det här fallet rekommenderas en högkvalitativ sändare, där vippbrytarna kan ändra inställningarna på styrspaksignalerna via interna mixer eller givare/kanal-allokeringen.

    

  Kort och gott:

  Till skillnad från Jet-modeller, RC-helikoptrar, Speed-båtar eller tävlingsbilar kommer hjärtslaget mer att röra sig i ett vilande område när du styr en fjärrstyrd modelltruck. Men exakt denna djupavkopplande hantering av en modellastbil är medvetet önskvärt. För en radiostyrd modelltruck handlar det inte om maximal hastighet eller ren adrenalin. Det handlar snarare om en realistisk efterbildning av en intressant förebild och om fordonets realistiska beteende.

  Och alla som har upplevt det kan bara bekräfta att det är djupt imponerande om den virtuella dieselmotorn i lastbilsmodellen akustiskt kan livas upp till liv med fjärrkontrollen. Därtill återges det typiska ljudet från den startande motorn helt verklighetstroget av en dold inbyggd högtalare.

  Hytten som samtidigt hettar med sig och har en vibrerande utsida avrundar denna geniala illusion från motorstart på ett perfekt sätt. Om den 6-cylindrarna med stor cylindervolym är nöjda med tomgång blir det till synes magi att kasta de många lamporna i lastbilbelysningen. Till att börja med släpper den simulerade tryckluftsbromsen hjulen fria och långsamt sätter sig hela lasttåget i rörelse med stadigt ökande motorvarvtal. Innan du slår på/av till nästa växel hörs snart lastbilssignalhorn och föraren kör med sin laddning mot Highway.