Lista
  Bildvy
  Föredrar du listvyn? Byt helt enkelt här.
  Föredrar du bildvy? Byt helt enkelt här.

  Rådgivare

  Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

  RC Cars-fjärrstyrd njutning för hobbyentusiaster och bilfreaks

  Fjärrstyrda modellbilar kan begeistra både entusiaster och bilälskare. De eldrivna eller förbränningsdrivna modellerna utvecklas ständigt av tillverkarna och når nu enorma resultat. Barn älskar de små, snabba truckarna och buggys, men även många vuxna kan begeistra sig för modellbilsporten. 

  • Was är RC-bilar?

  • Vilken typ av RC-bilar finns?

  • Was att beakta vid köp av radiostyrda bilar?

  • De vanligaste frågorna om radiostyrda bilar

  • Sammanfattning: Det måste du ta hänsyn till vid köp av radiostyrda bilar

  Was är RC-bilar?

  En radiostyrd bil är en liten och skalenlig kopia av en äkta bil. "RC" är en förkortning för "Radio Controlled". RC-modellbilar kan fjärrstyras trådlöst. Modellbilar är ganska komplexa i montering, drift och underhåll. Den som själv vill bygga ihop och vårda sin RC-bil behöver lite erfarenhet och regelbunden övning. Att köra fjärrstyrda fordon är en populär hobby vid ung och gammal. Det finns allt fler rundkurser och tävlingar för unga och vuxna modellbilar.

  Hur är en eldriven modellbil uppbyggd?

  Förutom karossen har RC-bilar med eldrivning en motor, ett reglage, ett batteri, en strömbrytare, en mottagare som bearbetar signalerna från fjärrkontrollen, en servostyrning, stötdämpare och däck. En RC-modellbil är alltså nästan en riktig bil i miniformat.

  Vilka radiostyrda biltyper finns det?

  Med RC-bilar skiljer man mellan onroad- och offroad-varianter. Onroad-modeller kan endast användas på asfalterade vägar och monterade vägar. RC-bilar för OnRoad-användning har smala däck och ser på samma sätt som en vanlig bil. Offroad RC-modellbilar kan däremot även användas i terräng. Du har stora, tjocka däck och liknande med en fyrhjuling.

  Dessutom finns det radiostyrda bilar som drivs elektriskt samt modeller med förbränningsmotor. De sistnämnda drivs normalt med bensin. Förbränningsmotorer används oftast endast på större modeller med en skala på 1:6 eller 1:5. I mindre modellbilar är däremot nästan alltid en elmotor inbyggd. De starkaste elmotorerna är "borstlösa" eller borstlösa motorer. De ger särskilt mycket kraft till hjulen och når till och med mer än 100.000 varv per minut.

  Om man föredrar att köpa en modellbil med förbränningsmotor eller en tyst, snabb elbil är en smakfråga. Båda modelltyperna har sina individuella för- och nackdelar.

  Bensindrivna och eldrivna bilar i jämförelse

   BensinEldriven
  Fördelar:Ingen laddning behövs, alltid klar att användaPå lång sikt bättre
  Många inställningsmöjligheterRelativt enkelt
   Tyst, ljudlös
  Nackdelar:Dyrare på lång sikt (bensininköp)Batteriet måste laddas regelbundet, väntetider
  Relativt betungandeRelativt få inställningsmöjligheter
  Mättat, högt ljud 

  Was tänk på när du köper radiostyrda bilar?

  Troligen har du redan en viss modellbilklass i huvudet när du vill köpa en RC Car. Förutom i klassen är särskilt drivning och skalan på modellen köpavgörande.

  Det viktigaste vid köp av radiostyrda bilar

  • RC-bilar är små bilar som kan fjärrstyras med trådlös anslutning.
  • Det finns landsvägs- och offroadbilar med el- eller förbränningsmotor.
  • Om du vill lägga in en RC-bil har du oftast en konkret idé om vilken bilklass den nya modellen ska tillhöra. Dessutom kan man välja mellan olika mått och framdrivningssätt.

  Drivning

  I fjärrstyrda bilar monteras antingen förbränningsmotorer eller eldrivningar.

  När det gäller förbränningsmotorer skiljer man ännu en gång mellan motorer med elektrisk tändning och motorer med gnisttändning. Vilken typ av förbränningsmotor som används beror på lyftutrymmets storlek. Större modeller arbetar med motorer med främmande tändare. Tändmotorer drivs med en blandning av bränsle som består av metanol och nitrometan, medan motorer med gnisttändning drivs med en blandning av bensin och olja. Färdig bensin från bensinstationen kan inte användas här.

  RC-bilar med elmotor kan vara lika kraftfulla som modeller med förbränningsmotor. Det är dock först sedan utvecklingen av den borstlösa motorn. Detta ger med friktion betydligt mer kraft på hjulen än vanliga motorer. Elmotorer monteras ändå i mindre RC-bilar.

  När det gäller drivningen gäller det också att skilja mellan tvåhjuliga och fyrhjulsdrivna modeller. RC-bilar med tvåhjuldrift är relativt sällsynta, eftersom de tenderar att understyra i kurvor och har sämre spår. Fyrhjulsdrivna bilar har en mycket bra framdrivning och kan användas i terräng.

  Modellbil-klass

  Bland modellbilarna finns olika klasser, till exempel lastbilar, lastbilar eller monster lastbilar. Short Course-lastbilar är små trimmad pick-ups. Dessutom finns det buggys som är speciellt utformade för användning i terräng och som utmärker sig genom profilerade däck och ett chassi med extremt stor fjäderväg. Trial och Crawler är också lämpliga för körning på oländig terräng. Du har mycket långsam utväxlingsförhållande. Den finkänsliga accelerationen möjliggör exakta körningar vid sidan av asphaliserade vägar.

  Måttstockar

  Fjärrstyrda fordon ger sina förebilder i olika skala. Det finns särskilt små miniatyr-RC-bilar som bara är fem centimeter långa och som ändå når enorma hastigheter på upp till 25 km/h. Andra måttskala är 1:36, 1:28, 1:18, 1:12, 1:10, 1:8, 1:6 och 1:5. Större modellbilar väger mellan 10 och 15 kilo och är upp till 1,5 meter långa. De har relativt stora motorer som kan uppnå en effekt på upp till nästan fem hk. Större RC-bilar drivs oftast med bensin.

   

  Vårt praktiska tips: Verktyg och reservdelar

  För rätt modellbilvård behöver du ett passande verktyg och reservdelar när som helst. CONRAD-produktsortimentet är i detta avseende mycket rikt!

   

    

  De vanligaste frågorna om radiostyrda bilar

   

  Was är en RTR-modellbil?

  RTR står för "Ready to Run". RTR-modellbilar är inte byggsatser, utan redan färdigmonterade modeller. Den som hellre vill bygga sin egen hand kan naturligtvis också köpa en byggsats.

  Hur snabbt är världens snabbaste modellbil?

  Världens snabbaste modellbil når upp till 300 km och kan användas endast vid mycket låga vindhastigheter. Denna modellbil har utvecklats av radiostyrda billers-fläktar och ligger i händerna på mycket erfarna modellbilar.

  Vilken är världens dyraste modellbil?

  Världens dyraste modellbil kostar 3,5 miljoner euro och har utvecklats av Güptennieering. Lamborghini Aventador är ca 60 centimeter lång och består av de finaste materialen som t.ex. kolfiber, guld, diamanter och platina.

  Vårt praxistipp: Vid god skötsel av ökande värde

  Många modellbilar ökar i värde och kan med fördel säljas vidare efter några års kärleksfull skötsel!

    

  Sammanfattning: Det måste du ta hänsyn till vid köp av radiostyrda bilar

  RC-bilar finns i olika bilkörtillstånd, till exempel som lastbil, lastbil eller buggy. Bilens storlek är dessutom avgörande för köpet. Bandbredden sträcker sig från stora modeller i skala 1:5 till miniatyrvarianter som bara är fem centimeter långa. Särskilt populära är medelstora modeller i skala 1:8 eller 1:10. Storleken på din modellbil avgör ofta om bilen drivs med ström eller bensinblandning. Tack vare de borstlösa motorerna har även elbilar idag extremt hög prestanda.