Köpt oftast

  Meest gekocht

  Högst betygsatta produkter

  Best beoordeelde producten

  Rådgivare

  Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

  Värt att veta om det är en nätverkskabel

  • Was är en nätverkskabel?

  • Vilka typer av nätverkskablar finns?

  • Kriterier för köp av nätverkskablar

  • Cat och nätverk

  • Skärmning mot störningar

  • Specialnätverkskabel

  • Slutsats: Köp den bästa nätverkskabeln

  Was är en nätverkskabel?Nätverkskabel

  Med en nätverkskabel, ofta kallad ”patchkabel”, kan nätverksanslutna enheter som stationära och bärbara datorer, mediaspelare eller TV snabbt och effektivt anslutas till det egna nätverket och Internet. Det finns olika längder och kablar med olika certifieringar. Nätverkskabeln måste vara väl avskärmad, så att data kan skickas ostört och effektivt via kabeln. Annars störs signalerna av andra elektroniska apparater.

  Det finns möjligheter att förlänga nätverkskabeln, men det är inte alltid ideal. Dessutom ökar därigenom oftast energiförbrukningen, och prestandan bryts. Endast med den perfekta kabeln når de högsta överföringshastigheten. Nätverkskabeln kan användas parallellt till ett trådlöst nätverk (WLAN) i nätverket. I ett sådant nätverk kan alla enheter kommunicera med varandra, oavsett om de är anslutna via WLAN eller kabel.

  Vilka typer av nätverkskablar finns?

  Nätverkskabel finns i olika varianter och hastigheter. Huvudsakligen kan man dock dela in kablarna i två kategorier:

  • Hemanvändning
  • Industri, kontor och servrar

  Genom streaming av filmer och andra mediafiler kommer stora datamängder till. Därför behövs nu högkvalitativa kablar även i hushållen.

  Inom företagsmiljön borde nätverkskabeln ändå vara så högkvalitativ som möjligt, för här behövs oftast höga överföringshastigheter. Dessutom är en bra skärmning och högkvalitativa komponenter viktiga. Alla kablar har identiska kontakter med beteckningen RJ45 (typ av kontaktdon). Nätverkskabeln ansluts bland annat till en nätverksfördelare (switch).

  Många kablar har ett låsskydd. Detta ska förhindra att låshållaren för nätverkskabeln kan vikas och bryts av. Låshållaren ser till att kabeln är fast ansluten till uttaget. Om låshållaren bryts, kan kabeln glida ut ur sin kortplats.

  Kriterier för köp av nätverkskablar - vad måste man tänka på när man köper?

  Vid köp av en nätverkskabel bör man i första hand ta hänsyn till dess tillförlitlighet och betydelse för den dagliga driften. Man skiljer framför allt mellan professionell användning och användning i hemmet.

  Vårt praktiska tips: Anslutning

   

  För anslutning till Internet räcker ofta även ingångskabel, eftersom internetlinjens prestanda ofta är lägre än de minimala prestanda som kablar ger. Det finns även Internetanslutningar som ställer höga krav på nätverkskabeln.

  Om enheter i det interna nätverket ska anslutas via nätverkskabel, till exempel mediaspelare med nätverkslagring via en snabb nätverksswitch, blir det lättare att nå högkvalitativa kablar.

     

  Nätverkskabel för hemmet

  • Optimal längd efter behov
  • Välj minst kategori 5e (Cat 5e), bättre Cat 6
  • Om hela huset ska kablage, gäller samma krav som vid professionell användning.

   

   

  Nätverkskabel för höga krav och professionell användning

  • Bra skärmning
  • Stabil RJ45-kontakt
  • Passande kategori för nätverk (Cat 5, 6 eller 7)
  • Kabel av hög kvalitet
  • Kopparkablar inomhus

  Förstå specialbegrepp - Cat och nätverksstandard

  Vid köp av nätverkskablar stöter kunder mycket ofta på specialbegrepp. Dessa måste förstås för köpet i allmänna riktlinjer för att hitta den optimala kabeln. Framför allt hastigheten spelar här en viktig roll. Här skiljer man mellan Cat 5, 5e, 6, 6a och 7. Dessutom finns nätverksstandarderna 10BaseT, 100BaseT och 1000BaseT. Men 10BaseT och 100BaseT är föråldrade och behöver inte installeras om. De finns dock fortfarande kvar i redan installerade nät.   

  För nätverkskablar räknas överföringshastigheten

  Cat beskriver för vilka driftfrekvenser och överföringshastigheter kabeln är lämpad. Kategorierna (Cat) 1 och 2 är bara informella, kategorierna 3 och 4 är inte längre kommersiellt relevanta.

  De mest aktuella kabeltyperna är Cat 5 och Cat 5e-kablar. Överföringshastigheten för dessa kablar är mer än tillräcklig för enkla applikationer som att surfa på Internet. Men i framtiden kommer tillämpningarna att bli allt mer krävande, både när was helpdeskopior av stora datamängder och multimedietillämpningar. Ju högre frekvensområdet är, desto högre överföringshastighet över längre avstånd. Det ökar och stärker prestandan hos ett nätverk.

  Teknik:ÖverföringsfrekvensAnvändningsområdeFördelar:Nackdelar:
  CAT 5eUpp till 1.000 Mbit/sFör vanliga nätverk i hemmetPrisvärdaInte avsedd för snabba nätverk
  Cat 6
  Cat
  Cat 6 upp till 1.000 Mbit/s,
  Cat 6a upp till 10.000 Mbit/s.  
  För snabbare nätverk i professionell miljö  Snabb dataöverföring på upp 10 till GBDyrare
  CAT 7Upp till 10.000 Mbit/sExtremt hög hastighet i professionell miljöEn av de snabbaste kabeltyperna på marknadenMycket dyrt, beroende på vilken maskinvara som används
  10BaseTUpp till 10 Mbit/s.Föråldrad dataöverföringsstandard  Extremt prisvärdInte längre lämpad för moderna insatser
  100BaseTUpp till 100 Mbit/s.Ålder för dataöverföringsstandardMycket prisvärd, räcker för långsamma InternetanslutningarInte längre lämpad för moderna insatser
  1000BaseTUpp till 1.000 Mbit/s.Aktuell standard för dataöverföringKan ansluta alla enheter snabbt och enkeltKabel något dyrare

  Även skärmningen handlar om...

  Ju mer högkvalitativt en nätverkskabel är skärmad, desto mindre störningar utifrån. Störningar kan framför allt vara parallella kablar som är installerade parallellt med nätverkskabeln. Det görs åtskillnad mellan olika typer av avskärmning som markeras med två bokstäver före och tre bokstäver bakom snedstreck: XX/YTP. I princip gäller för alla nätverkskablar: I slutet av beteckningen står alltid TP för ”partvinnad” = tvinnat trådpar.

  FörkortningDefinition
  XX.-Beskriver skärmningen runt hela kabeln
  YBeskriver skärmningen av trådparen
  TPTvinnat ledarpar (Twisted Pair)
  UOskärmad (utan någon skärmning)
  FFolieskärmad (skärmning genom metalliserad folie)
  SFlätad skärmning (skärmning genom kopparnät)
  SFFlätad skärm och folieskärmad (skärmning genom metalliserad folie och flätad kopparfläta)

  En nätverkskabel med skärmning s/UTP skulle till exempel mellan tvinnade parpar (TP) och den yttre plastmanteln ha en skyddande kopparfläta (s). Trådparen är dessutom inte skärmade (U). 

  Exempel på de vanligaste skärmningarna:

  Skärmning för nätverkskablar

  Folieskärm runt hela kabeln, ingen skärm runt paren.

  Flätad skärm runt hela kabeln, folieskärm runt respektive trådpar.

  Flätad skärm och folieskärm runt hela kabeln, ingen skärm runt paren.

   

  Specialnätverkskabel

  Kabelsortimentet från Conrad erbjuder ännu mer. Särskilda tillämpningar kräver ofta särskilda lösningar.

  Kablage och ändå inte synlig - högflexibel nätverkskabel

  Det är ofta svårare än förväntat att dra nätverkskablar. Mattor, dörrlister och laminatgolv är ofta ett problem. Detta avhjälps genom Conrad mycket flexibla och extremt platta nätverkskabel.

   

  Flexibel på resan:

  Även på resan eller konferenser behöver du ofta en nätverksanslutning. Men ofta är nätverkskabeln opraktisk att använda, framför allt när du är ute och reser. På så sätt får du en lösning.

   

  Spara utrymme genom ”höger” vinkel:

  Kabel höger vinkel

  Ett annat problem är ofta i nätverksskåp eller på kontoret: Brist på plats - många nätverkskablar måste anslutas till nätverksswitchen på små utrymmen. Det kan mycket snabbt bli ”trångt”.

   

  Slutsats: Köp den bästa nätverkskabeln

   

  Kvaliteten på nätverkskabeln beror helt enkelt på skärmning och innerledare. Med Cat 6-kabel bör man alltid ligga rätt, eftersom den är lämpad för alla användningsområden. Nätverkskabeln bör dessutom ha en passande längd. För: Även för långa kablar kan orsaka problem. För en stabil anslutning får nätverkskabeln inte vara längre än 100 meter. Om längre sträckor krävs måste enheten placeras däremellan, som kan förstärka signalen, till exempel en nätverksswitch.

  Ju billigare kabeln är, desto sämre är ofta också avskärmningen och innerledaren. Det märks i hastigheten. Om anslutningen måste vara stabil bör den alltid satsas på kablar med högre kvalitet.