Köpt oftast

  Meest gekocht

  Högst betygsatta produkter

  Best beoordeelde producten

  Rådgivare

  Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

  Modelljärnvägsbygge - den perfekta hobbyn för hela familjen

  Modelljärnvägen är en mycket gammal leksak som våra förfäder har imponerat på och som fortfarande är populär. Modelljärnvägshistorien går ut till 18. Tillbaka århundradet och har sitt ursprung i England. Den första modellen kommer från den engelska ingenjörens William Murdock fjäder. Införandet i de tyska leksakshandlarna ägde inte förrän ett århundrade senare, men då med full framgång. Och ändå är minijärnvägen inte något som vi måste tänka på i vårt samhälle. Den besuger ung och gammal och fortsätter att utvecklas tekniskt. Vi förklarar was du bör ha allt i åtanke när du köper din nya favoritbana.

  • Was är en modelljärnväg?

  • Vilka modelljärnvägstyper finns det?

  • Was att beakta vid köp av modelljärnvägar?

  • De vanligaste frågorna om modelljärnvägar

  • Slutsats: Det är köpkriterierna vid köp av modelljärnvägar

  Was är en modelljärnväg?

  En modelljärnväg, eller en modelljärnväg, är en skalenlig kopia av en äkta järnväg i miniformat. Enkla modelljärnvägar består av ett skensystem och ett lokomotiv. Större varianter har flera skenor, tåg, vagnar, miniatyrstationer, träd, ängar, små figurer och mycket mer. Modelljärnvägar finns i alla tänkbara omfång, från små koffertmodelljärnvägar till stora anläggningar och jätteformat, som tar ett helt rum. Modelljärnvägar drivs manuellt, delvis eller helt automatiskt. Automatiserade modelljärnvägar styr man oftast via en styrenhet.

  Hur fungerar en digital modelljärnväg?

  Klassiska modelljärnvägar använder två ledare, mellan vilka en spänning ligger. Stegen är kopplade till modellmodelltågens motor. Denna vrider sig och rör lokomotivet. Man talar här om analogt modellbygge.

  Även digitala modelljärnvägar använder två ledare, men använder dem som energidata-buss. Här används styrkommandon i form av kodade signaler. Beroende på modelljärnvägstillverkare finns det olika protokoll för signalkodning. Signalerna utvärderas av så kallade avkodare som befinner sig inne i lokomotivet. Digitala modelljärnvägar ger nya funktioner, som till exempel styrning av fasta enheter.

  Vilka modelljärnvägstyper finns det?

  Modelljärnvägar är olika efter olika mått och spårvidder. Den som redan har ett system och vill utöka det bör därför se till att nya tillbehör som fordon, byggnader, spår, ljussignaler och vagnar i skalan passar även till befintlig modelljärnväg. Typiska standarder och spårvidder är 1, G, H0, N, TT och T.EX.

  Den i Tyskland vanligaste storleken är H0. I CONRAD Shop finns därför i denna kategori särskilt många miniatyrbyggnader, spår, signaler, vagnar, tåg, fordon och figurer.

  Dessutom skiljer man mellan olika drivsystem för modellbanor. För det första finns det modelljärnvägar som drivs mekaniskt för hand eller med ett avtagbart urverk. Mer sällan är det modeller som arbetar med förbränning, alltså med äkta ånga, bensin eller diesel. Den populäraste drivmetoden bland modellbanorna är med avstånd från den elektriska driften.

  SpårviddSkalaSpårvidd
  Spår G1:22,545 mm
  Spår 11.3245 mm
  Spår H01:8716,5 mm
  TT spår1:12012 mm
  N-spår1:a/2:a9 mm
  Spår Z1:a/2:a6,5 mm

  Was att beakta vid köp av modelljärnvägar?

  Det viktigaste kriteriet vid köp av modelljärnvägar är måttstocken. Just de som redan har vissa artiklar bör se till att nya delar har samma storlek. Hos CONRAD hittar du praktiska nybörjarsatser och många vackra tillbehör som gör din modelljärnväg unik.

  Det viktigaste för köp av modelljärnvägar

  • En modelljärnväg är en liten, elektrisk eller manuellt beskrivbar kopia av en äkta järnväg. Modellbanan körs på skenor och bäddas oftast in i ett individuellt landskap med hjälp av ytterligare tillbehör.
  • I modellbanan skiljer man mellan olika modellstorlekar och framdrivningssätt. De populäraste modellbanorna i Tyskland utgör de verkliga förebilderna i skala 1:87 och drivs elektriskt.
  • Vid köp av en ny anläggning bör man särskilt se till att alla köpta delar motsvarar samma standard. Endast då garanteras att de enskilda komponenterna har ett optimalt storleksförhållande mot varandra.

  Skala

  Om du är nybörjare inom modelljärnväg och ännu inte har någon grundutrustning, väljer du bäst en variant i skala H0. Denna storlek är den som är mest utbredd i Tyskland. Du kan välja mellan många olika järnvägar, spårsystem och andra modelljärnvägsartiklar. Den som redan har en modelljärnväg i en annan storlek kommer ändå få ut mer av CONRAD Shop. De hittar modelljärnväg-tillbehör för spår 1, spår G, spår N, spår TT, spår Z och naturligtvis för spår H0.

  Terrängkonstruktion, byggnader och figurer

  Riktigt bra och individuell kommer din modelljärnväg att ställas in först när den passar in i den passande miljön. För perfekt terränggestaltning finns material I CONRAD-sortimentet, som till exempel jordvegetation, spårballast, kullersten eller äng, tunnlar, pilbågar, strukturbergsstycken och mycket mer. Du sätter naturen i spelet med miniatyrträd, häckar och buskar. Tack vare de idérika byggsatserna kan du ge din modelljärnväg en individuell prägel och alltid tolka landskapet på nytt. De hittar vinterverkstäder som är övertäckta med snö, sommarhus, hotell, bryggerier, motorcykelbutiker, båthus och mycket mer. De små modellbyggarsyrerna gör din modelljärnväg perfekt. Oavsett om du vill visa upp din familj eller flytta tillbaka din modelljärnväg till en annan tidsålder, här finns fina figurer i olika utformning.

  Nybörjarsatser och proffsmodellbanor

  Den som först upptäckte modelljärnvägen som en ny hobby kan använda den till en praktisk och kärleksfullt sammanställda byggsats. Se noga till was/st i leveransen. Det finns mindre, prisvärda nybörjarsatser samt omfattande och dyrare startpaket. Komponenterna i byggsatserna är i regel ett lokomotiv, olika vagnar, spår, växlar, anslutningsbox och nätenhet.

  Modellbygge/elektronik

  Den populäraste drivningstypen för modelljärnvägar är den elektriska driften. För dina elektriska järnvägar kan du köpa många olika extramoduler, till exempel från ljus- och signalteknik, ljudelektronik, ång- och rökgeneratorer och belysningselektronik. Den fantastiska elektroniktillbehörsmodellen gör att minibanan är mycket autentisk genom ljus, ljud och rök som ökar.

  Vårt praxistipp: Förvandla ditt landskap till ett vinterland

  Julen står för dörren och du vill även ge din modelljärnväg en vinterlook? Leta efter vårt produktsortiment och låt dig förtrollas av snötäckta hus, skogsfigurer och konstgjort snöby.  

      

  De vanligaste frågorna om modelljärnvägar  

  Vilken dekoder använder man modelljärnvägen?

  En modelljärnväg-dekoder är en komponent i den digitala modelljärnvägsstyrningen. Avkodare omvandlar digitala styrkommandon till analoga styrkommandon. Det finns olika protokoll för signalkodning. Dekodern måste alltid passa till centralen, annars kan de digitala signalerna inte dekrypteras. De två stora dekodersystemen är DCC och Märklin/Motorola. Vissa centrala system kan avkoda båda systemen, medan andra inte kan göra det. Var noga med vilka signaler centralen kan bearbeta vid köp av din dekoder.

  Vilka tillverkare av modelljärnvägar är bra?

  Välbeprövade modelljärnvägstillverkare är Märklin, Piko och Roco. Dessutom finns det många andra tillverkare som också bygger högkvalitativa modelljärnvägar. Särskilt för modelljärnvägstillbehör är andra tillverkare som Brekina eller fortfarande marknadsledande.

  Vilka modelljärnvägar finns det?

  Det finns modelljärnvägspår i olika storlek. Större modelljärnvägar är dina förebilder i en skala på 1:22,5. Särskilt små minijärnvägar har en skala på 1:220. De olika spåren har olika beteckningar som 1, 2, G, H0, TT, N eller T.EX. den mest populära modelljärnvägsmodelljärnvägsstorleken är i Tyskland H0.

  Vårt praktiska tips: Ta tag i naturmaterial

  Den som vill piffa upp sin modelljärnväg enkelt, naturligt och snabbt kan därför även använda små stenar, mossa eller andra naturmaterial från skog eller trädgård. Se vid dekorering till att inga komponenter faller ner i spåren och hindrar tågen från att köra. Dessutom bör naturliga material vara sådana att de inte verkar för klumpiga, stora eller oformade i förhållande till minijärnvägen.

       

  Slutsats: Det är köpkriterierna vid köp av modelljärnvägar

  Vill du ha en första modelljärnvägsutrustning eller är du redan ett äkta proffs och vill expandera din befintliga bana? Se först till att du använder rätt storlek, för här finns det många olika måttstockar. Den som inte tittar noga har snabbt köpt nya figurer som inte passar i storleksförhållandet till resten av modelljärnvägen. Nykomling i modellbygge blir bäst en av de populära startpaket som kommer från modelljärnvägstillverkaren Märklin eller Piko.