Köpt oftast

  Meest gekocht

  Högst betygsatta produkter

  Best beoordeelde producten

  Rådgivare

     Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

      

  Värt att veta om CPU-kylare

  • Hur är en processorkylare monterad?

  • Vilken funktion har processorkylaren?

  • Vad måste beaktas vid köp?

   

  Hur är en processorkylare monterad?

  Kylare

  Vid en fullt utnyttjad processor kan temperaturer över 60 °C mätas. Vi CPU:n blir för varm, och dess prestanda försämras. Om värmen hotar att skada komponenterna, stängs datorn normalt av automatiskt - ospererade dokument försvinner då.

  En fläkt är den mest iögonfallande delen av CPU-kylaren. Den är lätt att känna igen som ett slags ”vindhjul” och en av de största komponenterna i datorns inre. Dessutom är den drift för de flesta modeller märkbar med avseende på ljudutvecklingen.

  Processorkylaren är dock betydligt mer omfattande. Förutom fläkten spelar kylaren (kylelementet) en viktig roll. Fläkten består av fläkthjulet, dess anslutning till kylkroppen och tillhörande lager. Dessutom finns det CPU-kylare som inte har någon fläkt alls.

  Kylaren har en lamellstruktur, som är avsedd att ge en perfekt värmebortförsel. Den ska generera så mycket yta som möjligt. Ju större ytan på lamellerna är, desto bättre kylning av processorn. Genom en liten platta, som antingen är konvex eller konkav på processorn, transporteras värmen i lamellerna. Utan fläkt har du ett passivt kylsystem inbyggt, med extra fläkthjul ökar kyleffekten.

  För en mer effektiv konstruktion har kylaren också så kallade värmerör som i de flesta fall är flackade vid kylgolvet och utgör en direkt anliggningsyta på processorn. Dessa kopparrör är fyllda med kylvätska. Värmerören leder därmed direkt den genererade värmen från processorn till lamellerna. Redan utan fläkt är denna kylform mycket effektiv och ljudlös. Den mest aktuella lösningen är kombinationen av värmerör och fläkt.

   

  Vilken funktion har processorkylaren?

  Processorkylaren är ansvarig för att kyla processorn. Den reglerar temperaturen, så att ingen effektförlust uppstår under drift och förhindrar att överhettning leder till skador.

  Det räcker dock inte med enbart kylning av processorn. Om processorkylaren inte klarar av att ta ut den varma luften från PC-höljet uppstår en kövärme. När en permanent hög temperatur utvecklas i höljet minskar kyleffekten - kylaren måste slösa bort mer energi, processorn måste kylas och prestandan sjunker.

  Beroende på vad du använder datorn för, uppstår andra krav på processorn och även på kylaren. För tillämpningar och processer som Office, program för återgivning av ljud och bilder samt surfning på Internet räcker grundutrustningen oftast med datortillverkarna. Använd mer komplexa program, till exempel komplexa bild- och videobearbetningsprogram, för att optimera datorns prestanda med en kraftfullare processorkylare. På så sätt kan man få spårbara effekter till ett bra pris.

   

  Vad måste beaktas vid köp?

  Följande faktorer bör du beakta innan du köper en CPU-kylare. På så sätt hittar du en passande lösning när du köper den, och du kan spara pengar.

  • Kylarens funktion/datorns användningsområde
  • Kvalitet på fläkt och lager
  • Uppbyggnad av kylaren
  • Platsbehov i höljet

   

  Kylarens funktion

  Vad använder du datorn regelbundet för? Vill du ha maximal kyleffekt för bästa möjliga prestanda för processorn? Ligger fokus på kontorsapplikationer där du behöver en lugn arbetsatmosfär? Eller behöver du både en kraftfull och tystgående processorkylare?

  För tyst gång

  • Passiv kylning utan fläkt
  • Komplex lamellstruktur
  • Låg prisklass

  För hög prestanda och låg ljudnivå

  • Stor kyleffekt för hela kylaren
  • Värmerör med högkvalitativ kylvätska
  • Stor fläkt av hög kvalitet
  • Endast för den högre prissegmentet

  Förmånsbestämda lösningar

  • Stora och många värmerör för bra värmeupptagning
  • Brett lamellpaket med få lameller och hög konstruktion för så mycket kylyta som möjligt
  • Fläkt med fokus på prestanda
  • Genomsnittlig prissegment
  Kylare

  Kvalitet på fläkt och lager

  Låga och kraftfulla fläktar kan ofta inte kombineras i den lägre prissegmentet. Om du vill spara pengar bör du fundera på vad du lägger större vikt vid. Högprisiga lösningar har optimerad lagerkvalitet och en fläkthjul som är utformad för att minska buller.

  Uppbyggnad av kylaren

  Här avses å ena sidan strukturen och storleken på lamellpaketet. ”ju större processorn är desto större är processorkylaren” är detta devisen. Processorn kan aldrig få tillräckligt med kylning. Se alltså till att kylaren erbjuder så litet utrymme som möjligt för att transportera bort värme. Avståndet mellan de enskilda kylflänsarna bör dock också beaktas. Vid många lameller med litet avstånd mot varandra uppstår värmen. Redan i den mellersta prissegmentet hittar du ofta bra lösningar för lamellstrukturen, som ligger över genomsnittet.

  Å andra sidan bör du vid effektintensivare användning överväga om du behöver värmerör. Även här finns det skillnader i form och antal kopparrör och kylvätska som finns i dem. .

  Platsbehov i höljet

  Har CPU-kylaren någon plats i höljet? Vissa datortillverkare kan montera in komponenterna i ett relativt smalt hölje. Ta en titt på utrymmet i datorTower innan du köper. Var noga med avståndet till andra komponenter som till exempel grafikkortet och mät ut det utrymme som finns tillgängligt för moderkort och höljen. Vill du bygga in en mindre CPU-fläkt med bättre kyleffekt är det inget problem.

  Så om ni inte gör det inom en snar framtid

  Kretskort för proffs- och hobbyelektriker

  Oavsett om du är proffs eller passionerad hobbyverksamhet – den som arbetar med elektroniska kretsar klarar sig knappast utan kretskort. De fungerar som bärare av elektriska komponenter och används för att tillverka elektriska anslutningar i elektronisk utrustning. Vilka typer av kretskort som finns och vilka tillbehör som behövs för bestyckning av kretskort samt för framställning av egna kretskort, får du reda på i vår guide.

   
   
   
  • Vad är kretskort?

  • Typer av kretskort

  • Tillbehör för tillverkning och bestyckning av kretskort

  • Användningstips: Undvik kortslutningar

  • FAQ - vanliga frågor om kretskort

  • Anmärkning: Du köper passande kretskort och lämpliga tillbehör

   

  Vad är kretskort?

  Kretskort

  Kretskort, även kallade kretskort eller PCB (Printed Circuit Board) eller tryckt krets, är oumbärliga komponenter i nästan alla elektroniska apparater. De utgör så att säga grunden för montering av elektriska komponenter. Monteringen kan ske enkelt genom isticksmontering, förutsatt att det är ett instickskretskort (även: Kontaktpanel), eller genom lödning, t.ex. vid användning av SMD- eller hålrasterkretskort. I vår e-butik hittar vi kretskort i olika utföranden som kan användas direkt eller laddas. Dessutom hittar du hos oss allt för kretskortsmontering, till exempel lödtillbehör, verktyg och naturligtvis de önskade komponenterna, samt de nödvändiga tillbehören för att skapa egna kretskort.  

   

  Typer av kretskort

  I princip kan kretskort särskiljas efter typ av komponentmontering. Grovt indelat kan den användas i instickskort och kretskort, på vilka lödningen är lödd. Instickskretskort lämpar sig särskilt för experimentändamål, eftersom komponenterna enkelt kan sättas fast på det och om så önskas kan de enkelt tas bort eller placeras på annat sätt.

  Kretskort för lödning kan vara en SMD-variant (surface-mounted device) för montering av komponenter på ytan av kretskortet. Dessa modeller är mycket omtyckta bland proffs och hobbyentusiaster, eftersom lödningsprocessen är enkel och konstruktionen tillåter dubbelsidig bestyckning av kretskort. Det sparar plats. På så sätt sparar man utrymme: Så kallade flerlayer-kretskort består av flera tunna kretskort som möjliggör förvaring av många komponenter och komplexa kopplingskretsar på minsta utrymme. Lödning krävs även för kretskort med hålraster där lödöronen är placerade i ett visst schema eller raster.

  Kretskort
  Kretskort

  Andra kategorier av kretskort är Europakartor. De kännetecknas av standardmått och används inom många områden, till exempel på datorer.

  I vår e-butik hittar du ett stort urval kretskort för nästan alla ändamål. Experiment- och euro-kretskort av epoxiharts eller fenolpapper som delvis finns med integrerad krets (IC), är lämpliga för kretsar med få komponenter. Hålrasterkretskort har ofta vissa, ibland även alla nödvändiga anslutningar. Instickskretskort är det optimala valet för experiment och testplattor, eftersom den tidsödande lödningen inte behövs. Konventionella kretskort består av en isolermaterialplatta som är omgiven av ett ledande kopparskikt på ena eller båda sidorna, beroende på om det rör sig om ett ensidigt kretskort eller ett dubbelsidigt kretskort. Photoresist-kretskort med positivt eller utan fotoresist av fenolpapper eller glasfiberförstärkt epoxiharts finns att tillgå. Trenden ligger för övrigt för flexibla kretskort som är böjliga, lätta och platssparande.

   

  Tillbehör för tillverkning och bestyckning av kretskort

  Om du inte vill använda färdiga kretskort, utan har för avsikt att tillverka egna kretskort - kanske för att du behöver specifika layouter eller enkelt vill experimentera - har vi allt du behöver i sortimentet av material, enheter och andra kretskorttillbehör. Nedan ges en översikt över de tillgängliga verktygen.

  Film eller förlaga
  en film eller en transparent förlaga visar ledarbanor på kretskortet. I positivt belagda kretskort blir de svarta ledarbanorna hos förlagan på det utvecklade kretskortet även svart. I vår e-butik hittar du kretskort med olika rastermått samt professionell kretskortsprogramvara, med vilken du själv kan skapa mallar. Polyesterfilm och limfilmer finns också att köpa.

  Kretskort

  Avståndshållare för kretskort
  i vår online shop. Finns av olika material, som nylon, polyamid, plast eller TPE (en luktneutral specialgummiblandning). Produkterna skiljer sig dessutom i avståndsmått och används delvis självhäftande eller med gänga för montering av lödlister.

  Lödlisten
  används inte bara som mekaniskt stödben för fastlödda komponenter, utan fungerar även som lödförbindning. I vår butik kan du välja mellan enradiga och tvåradiga lödlister med olika antal poler.

  Belysning
  för att belysa mallen på kretskortet behövs ultraviolett ljus. Det finns passande belysningsutrustning hos oss.

  Etsningssystem, lödningssystem
  erbjuder etsnings- och lödningssystem för alla behov, inklusive tillbehör som luftfördelningsram, membranpump eller värmestav. Dessutom finns praktiska ljudisolering och fräsanläggningar.

  Distansbult
  används som isoleringsstöd mellan kretskort och komponent. Distansbultarna finns tillgängliga i paket och separat. Dessutom kan du välja mellan olika mått, av förzinkade eller glasfiberförstärkta modeller och mellan olika material som stål eller polyester.

  Kretskort

  Etsningsteknik-tillbehör
  för att befria kretskort från kopparrester, måste etsas. Vårt erbjudande om etsning omfattar en mängd produkter, från praktiska borr- och arbetssatser till lim- och tätningsämnen.

  Galvanoteknik-tillbehör
  för galvanisering, förkoppring av kretskort, finns också allhand tillbehör. Till dessa hör olika lösningar för beläggning av kretskort som silver-elektrolyt, elektrolyt i zink eller guld-elektrolyt samt förtunningsmedel och verktyg, till exempel handhållen galvanerare som kan användas bekvämt.

  Bestyckningsramar och -hållare
  för kretskort ger mer komfort vid tillverkning av egna kretskort. Jämfört med statiska hållare möjliggör den vridbara hållaren en ännu mer flexibel hantering. Korthållare med bordsklämma eller stativ ger extra stabilitet vid bearbetning av kretskortet.

  Kretskort

  Grundmaterial för kretskort
  , dina kretskort? Basmaterialet fungerar bokstavligt talat som basen för kretskortet och som elektriskt isolerat hållarmaterial för kopparskiktet. Den normala skiftstyrkan är 35 µm, men det finns också tjockare och tunnare varianter. Basmaterial för kretskort tjänade tidigare oftast hårt papper, idag används ofta glasfibermattor med epoxiharts. Det senare har bättre isoleringshållfasthet och lägre vattenabsorption jämfört med hårdpapper. I vår e-butik kan du välja mellan grundmaterial för kretskort med positiv och utan fotoresist samt mellan en- eller dubbelsidig beläggning.

   

  Vårt praktiska tips: Undvik kortslutningar

  Det är mycket irriterande att åldrandet inte fungerar efter mödosamt arbete med etsning, belysning, lödning och så vidare. En kortslutning kan skapas genom lödbryggor, som i sin tur (oftast) beror på användning av för mycket lödmetall, och möjliggör oönskad anslutning till andra lödbanor. Rent arbete behövs för att undvika lödbryggor Dessutom rekommenderas att man noga granskar kretskortet och avlägsnar uppenbara lödöverskott innan du testar kretskortet.

   

  FAQ - vanliga frågor om kretskort

  Finns det alternativ till belysningsutrustning för att exponera kretskort?
  Speciella belysningsenheter, som du hittar i vår e-butik, möjliggör en okomplicerad och korrekt UV-belysning av kretskortet. Hobbyentusiaster kan också hjälpa till på ett annat sätt, till exempel med en ansiktssolarie eller ett ansiktssolarium. Viktigt är att använda en korthållare för att fixera kretskortet i lämpligt avstånd (ca 20 cm) före UV-ljus. En exponeringsram kan du själv bygga med lite skumplast, en slät yta och en glasskiva.

  Hur tar jag bort etsmaterial på rätt sätt?
  Det etsaggregat som ingår i utvecklingslösningarna finns till exempel även i toalettrengöringsmedel och kan därför kasseras i toaletten och alternativt i specialavfall. Är det annorlunda med etsmedlet i fråga. Det rör sig vanligen om järn(III)klorid, natriumpersulfat, ammoniumpersulfat eller en kombination av syror. Etsmedlet innehåller koppar och måste slängas i det speciella avfallet. Samla rester av etsmedel och informera dig vid behörig avfallshantering om avhämtningsdatum eller avgiftsstationer för kemikalier i närheten.

   

  Anmärkning: Du köper passande kretskort och lämpliga tillbehör

  Kretskort

  Oavsett om du behöver kretskort direkt för professionell tillverkning eller reparation av enheter, letar efter kretskort för experimentändamål eller vill tillverka egna kretskort med individuella kretskretsar - i vår e-butik hittar du allt du behöver för nästan alla nödvändiga tillbehör. Valet av kretskort beror huvudsakligen på användning och erfarenhet. SMD-kort för lödning kräver till exempel lite know-how vid hanteringen av lödteknik, och instickskort är mycket enkla att hantera. För tillverkning av egna kretskort är en del av tillbehör absolut nödvändig. Det bästa är att upprätta en lista med alla nödvändiga hjälpmedel och material för att du ska vara fullt utrustad när projektet ”egna kretskort” startar. Startpaketen för nybörjare visar sig vara mycket praktiska och innehåller förutom kopparbelagda kretskort till exempel även etstillbehör, kabelbryggor och lämpliga verktyg.

   

  N nya processorkylare måste avgöra om du ska ställa in förväntningarna på din dator med enhetens prestanda. På så sätt kan du i bästa fall till och med spara pengar. Med en kylkombination av fläkt och värmerör kan du dock knappast göra något fel.