Köpt oftast

  Meest gekocht

  Högst betygsatta produkter

  Best beoordeelde producten

  Rådgivare

  Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

  Värt att veta om specialtillverkad kabel

  Anslutningsfärdiga klädkablar har redan inbyggda passande kontakter eller uttag. Omedelbart användbara kablar. Konfektionerad kabel finns även som adapter eller som kabelträd med fördelningsfunktioner.

  • Was är konfektionerade kablar?

  • Vilka fördelar har användningen av anslutningsklara kablar?

  • Vilka klädkablar finns det?

  • När ska en kabel bytas ut?

  • Så här hittar du passande kablar, kontakter och adaptrar

   

  Was är konfektionerade kablar?

  Kablar är isolerade, elektriska ledningar. De är normalt uppbyggda på följande sätt: Inuti en kabel finns den egentliga ledaren för strömmen. Utifrån ger ett isoleringslager beröringssäkerhet och elektromagnetisk skärmning.

  Först genom isoleringen blir en elektrisk ledning till kabel. Manteln uppfyller en skyddsfunktion.
  Kabeln förbinder en strömkälla med en elektrisk förbrukare eller övertar en fördelningsfunktion mellan olika elektroniska komponenter. Beroende på detta görs skillnad mellan anslutningskabel och anslutningskabel.

  Vid installation av kablar finns det färdiga lösningar för en lekman, de så kallade specialtillverkade kablarna. Denna kabel har redan förinställda kontakter. De skiljer sig genom enkel användning av kontaktdon från omonterade kablar, som oftast säljs som metervara.
  För redan färdiga kontaktsystem behövs inte mycket installationsarbete och risken för felaktig anslutning.
  Kablar utan anslutningselement, alltså ej sammansatta kablar, måste anslutas av tekniker för elektroteknik. Vid installationen finns det mycket att beakta när det gäller dimensionering av elektriska parametrar och det hantverksmässiga genomförandet av anslutningspunkterna. Särskilt för flertrådiga ledningar i kablarna måste passande elektriska kontakter kopplas samman.

   

  Vilka fördelar har användningen av anslutningsklara kablar?

  • Du sparar enormt på installationen, eftersom inte alla ledningar i kablarna behöver anslutas var för sig.
  • Tilldelningen av enskilda kablar underlättas av kontaktsystem - på kontakten kan även lekmän se för vilka ändamål en kabel är avsedd.
  • Endast passande kontakter och uttag kan anslutas till varandra. Risken för felaktiga anslutningar och därmed resulterande skador på de elektroniska komponenterna reduceras avsevärt genom konfektionerade kablar.
  • Tidsåtgången för anslutning och delning av elektriska komponenter är enorm för specialtillverkade kontaktsystem. Specialkablar för flexibel användning.
   

  Vilka klädkablar finns det?

  Färdiga kontaktsystem finns för många olika användningsområden.

  Av-kabel, av-adapter

  Av-kablar är kablar för audiovisuella tillämpningar som till exempel ljudenheter, videokameror, TV-apparater eller skärmar.

  Mätledningar

  Mätledningar används i elektroniska laboratorier för test- och utvecklingsändamål. Dessa kablar har standardiserade anslutningar för ett stort antal mätinstrument och provstycken.

  Satellitkablar, -kontaktdon

  SATELLITKABLAR är oftast antennkablar och viktiga för mottagning av satellitsändningar. Passande kontakter och uttag för SAT-kabel finns också tillgängliga.

  Scen- & studiokablar och kontakter

  Kontakterad kabel

  Scen- och studiokablar samt passande kontaktsystem används i ljudteknik för mixerbord, mikrofoner och högtalare, samt inom evenemangsområdet för förstärkare och ljusstyrning. I kontakterna för ljudtillbehör finns en mängd adapterlösningar för att ansluta olika konfektionerade anslutningar, till exempel från koaxialkablar och XLR-kablar, med varandra.

  Mobiltelefon-kabel

  Mobiltelefon- och smartphone-kablar passar till enheter från olika tillverkare och modellserier. Inklusive laddare liksom USB-dataöverföringskabel och speciallösningar för användning i bilen

  Strömkabel

  Strömförsörjningskabel är anslutningskabel för olika typer av enheter, förlängningskabel eller nätkabel för anslutning av strömkällan till den elektriska förbrukaren. Kabeltrummor som tillbehör till eldistribution ingår också i denna kategori.

  Datorkabel, -adapter

  Produktgruppen datorkablar och datoradaptrar är mycket omfattande. Här hittar du bland annat strömförsörjnings- och datakablar, t.ex. USB-kablar, HDMI- och WLAN-antennkablar, kablar för anslutning av Diverser datorkomponenter som hårddiskar och externa anslutningar för småapparater, som smartphones till en dator. Nätverkskabel finns också i denna kategori.

  Modellbyggkablar

  Modellbyggkablar är specialbehov för egen tillverkning av elektrifierade miniatyrer.

  Telefonkabel, telefonadapter

  Kontakterad kabel

  Telefonkablarna innehåller både DSL- och ISDN-kablar och diverse adaptrar. Det finns också anslutningskablar och förlängningar för analoga telefoner och faxar samt reservkablar för anslutning av telefonavlyssning till stationära telekommunikationsapparater.

   

  När ska en kabel bytas ut?

  Tiden är mogen för en ny kabel om:

  • Kabelns mantel har skador. En friliggande ledare innebär en betydande risk för beröring.
  • Kabeln överböjs och uppvisar ett vasst böjande. Här finns en stor risk för att ledningarna i borden är skadade och för oönskade strömöverföringar.
  • Kontaktdonen är skadade. Här garanteras inte längre rätt tilldelning av sladdarna, eller kan anslutningen oavsiktligt lösas under pågående drift.
  • Den ovanliga värmeutvecklingen på nätaggregatet på anslutningskablar. Vid defekta nätenheter kan 230V överföras direkt från eluttaget till den anslutna enheten och orsaka stora skador. För säkerhets skull, kontrollera alla apparater som används av elektriker för att upptäcka fel som du har anslutit till med denna strömkabel på senare tid.
   

  Så här hittar du passande kablar, kontakter och adaptrar

  Konfektionerad kabel kan även bytas ut av elektriska lekmän. Om du ändå skulle vara osäker, låt oss få råd från vår specialavdelning online eller på en av våra kontor.

  Valet av en specialtillverkad kabel beror på den nödvändiga kabellängden och användningsområde. För sökningen kan du först välja en produktkategori och sedan välja önskad kontakt- eller hylstyp i filtren.
  På adapterkablar finns olika kontaktsystem i anslutningskablarna A och B av den specialtillverkad kabeln. Dessutom finns adapterkontakter för att göra det möjligt att ansluta olika kontaktsystem.
  Söktips: Kabeltillbehör som till exempel kabel-märkningssystem, buntband, kabelhållare och kabelgenomföringar finns HÄR