Köpt oftast

  Meest gekocht

  Högst betygsatta produkter

  Best beoordeelde producten

  Rådgivare

  Stort sortiment av högtalare

  Högkvalitativa hi-fi-högtalare erbjuder många möjligheter: Du kan integrera högtalarna i ett befintligt hemmabiosystem, bygga ett nytt ljudsystem eller ansluta till ditt stereosystem. Är du ute efter bilstereohögtalare, Bluetooth-högtalare eller kanske högtalare utomhus? Ja, då har du kommit rätt!

  Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

       


   

  Högklassiga högtalare för perfekt ljudupplevelse

  Högtalare är uppspelningsenheter för ljudinnehåll. För perfekt ljud finns ett brett urval av högtalare för hemmabio-, spel- och musikälskare i vår shop.
  Diverse produkter finns tillgängliga från fristående högtalare, flerkanalssystem, Multiroom-högtalare, radio- och röststyrningar samt högtalare för bilradioapparater, för alla ändamål, från prisvärda standardhögtalare till High-End-ljuduppspelning.
  Bastler hittar hos Conrad alla delar för egen tillverkning av ett högtalarsystem med aktiv och passiv högtalarteknik.
  Vad som räknas när du väljer högtalare och ljudsystem, förklarar följande rådgivare.

  • Tekniken: Hur fungerar högtalare?

  • Vilka högtalarsystem finns det?

  • Översikt över ljudsystem med flera högtalare

  • De viktigaste frågorna vid val av högtalare

  Tekniken: Hur fungerar högtalare?

  Högtalare är omvandlare som omvandlar elektriska signaler till akustiska signaler. Moderna högtalare ger en mängd olika låtar, språk och ljud. Utrustningstyp består i regel av ett membran, en elektrisk spole som drivning och starka permanentmagneter.

  Funktionen hos en högtalare sker i flera steg:

  • Inuti högtalaren sitter en elektrisk spole som drivning. Genom denna spole flyter ström.
  • Strömmen, som flyter genom spolen, skapar ett elektromagnetiskt flöde.
  • Dessutom finns starka permanentmagneter inne i högtalaren. De permanenta magneterna dras in i spolen genom det magnetiska flödet och uttrycks åter.
  • Ett membran är fäst på magneten. Detta membran svänger med magnetrörelsen. Membranet trycker ihop luft genom sina vibrationer och skapar på så sätt hörbara ljudvågor.

  Tack vare avancerade material är moderna högtalare klart överlägsna vad gäller precisionen i ljudåtergivningen liksom vad gäller facettrikedomen av ljudsignaler för äldre högtalarmodeller........................ Det är was helt klart! Med ett modernt ljudsystem kan du njuta av röster och musik, men även ljudinspelningar från ljud som seufsar, visslor, ramorassor eller trummor med hög ljudkvalitet.
  Den tekniska utvecklingen inom ljudtekniken gör det dessutom möjligt för allt mindre högtalare med tillräckligt bra uppspelningskvalitet.
  För övrigt: Mindre användningsområden för högtalare är ultraljudsrengöringsapparater och analysapparater för mätning av vibrationskänsligheten i byggnader. Även här används ljudteknik, vid vilken en spole försätter magneter i vibrationer.

  Vilka högtalarsystem finns det?

  Återgivningen av ljudsignaler kan göras genom en enskild högtalare eller genom ett högtalarsystem med flera boxar.

  • En högtalare räcker för att känna av ljud och tennisdelar. Ljud från en enskild ljudkälla som direktljud verkar dock ofta obehagligt.
  • För högtalarsystem som består av två eller flera högtalare kombineras ljudkällorna på ett sådant sätt att det uppstår ett naturligt ljudtryck genom den rumsliga återgivningen (stereoljud). Du får en överblick över olika ljudsystem med flera högtalare nedan.
  Högtalare

  Söktips: Högtalarna i denna kategori är externa utenheter som inte fungerar utan ansluten mediekälla.

  Om du istället vill ha en allt-i-ett-kombienhet med inbyggda högtalare som till exempel en radiomottagare eller en CD-spelare, kommer du här för en översikt över våra audioprodukter.

  För ett naturligt ljud måste minst två högtalare (höger och vänster) användas, eftersom människor har två öron. En högtalare kan bara täcka in direkt och ger inte ett rumsligt intryck, varför meddelanden från megafoner och liknande högtalare ofta uppfattas som "quedande" och obehagliga.

  Praktiska kunskaper:

  I många högtalarboxar och låssystem som fungerar som enda enhet, handlar det bara optiskt om en sammanhängande enhet. Bakom höljet döljer sig ofta två högtalare för det rumsliga ljudet till höger och vänster eller till och med LCR-system med vänster/höger/center-högtalare.

  Högtalare

  För surround-effekter används förutom de två högtalarna till höger och vänster en subwoofer för de låga bastonerna samt effekter, fler fronthögtalare som till exempel centerhögtalare och bakre högtalare.

  För att uppspelningen ska fungera som surroundljud behöver inte bara högtalarboxar utan även den anslutna mediekällan stödja ljudåtergivningen på flera kanaler. Därför spelas numera in ljudinnehåll på flera ljudspår.

  Översikt över ljudsystem med flera högtalare

  Utvecklingen av ljudsystem för rumslig återgivning har i stor utsträckning varit beroende av biografindustrin.
  Historik för flerkanalsljud:

  • Till att börja med var det bara en kanal för ljudet som gick centralt fram.
  • Senare utvecklades fem-kanals system för biosalar, med tre högtalare fram och två bakre högtalare. Det var de första stereouppspelningarna med separata ljudspår för höger och vänster.
  • Vid fyrkanaligt system för biofilmer har tre fronthögtalare och dessutom en mono-Surround-kanal använts. Ljudet spelas upp i separata band samtidigt med det optiska filminnehållet. Emellertid var bas-effekten ny, som subbasen kom ifrån senare.

  Vanliga ljudsystem med flera högtalare i dag ökar i antal högtalare:

  • Högtalarpar: Högtalare säljs oftast som par, varav den ena återger den vänstra och den högra ljudspåren för stereoljud.
  • I 2.1-system (tala om "två punkt ett") kompletteras ljudet från de två högtalarna med en subwoofer för djupa toner och effekter.
  • LCR-system med tre högtalare: LCR står för Left, center, Right. Av de tre högtalarna spelar fronthögtalaren, central-högtalaren i regel upp återgivningen av dialoger, högtalarna till höger och vänster kompletterar ljudet.
  • 5.1-system: 5.1-systemet för högtalare (det har talats om ”fem punkt ett”) har fått genomslag i hemmabiotillämpningar. Den består av fem högtalare och en subbas.
   För ljudet i ett 5.1-system finns
   det 1:a huvudhögtalare: vänster (L), mitten/center (C), höger (R)
   2. Två bakre surroundhögtalare vänster (LS) och höger (LR)
   3. En subwoofer för effekter (LFE, står för lågfrekventa effekter eller lågfrekventa enhancement, alltså tyska: ”bashögtalare”)
  • SSD-system (7.1): Sony Dynamic Digital Sound (SSD) har åtta olika ljudkanaler, varav fem kanaler för fronthögtalare, två för sidhögtalare till höger och vänster och en för subwoofern. SOM 7.1-system är SSD överlägset andra ljudsystem. Dock ren SSD med sju högtalare och en subbas installeras egentligen bara i stora biografsågar, eftersom de fem fronthögtalarna behöver mycket utrymme för att fungera optimalt.

  Praktiska kunskaper:

  Vid uppspelning av 7.1-inspelningar med andra högtalarsystem övertar en SSD-processor fördelningen av upp till åtta kanaler till de befintliga högtalarna, till exempel ett 5.1-system. Enligt samma princip återges även en 5.1 inspelning på ett 2.1-system eller via LCR med mindre klangfördelning eftersom de bakre högtalarna saknas.

  De viktigaste frågorna vid val av högtalare

  Om du letar efter en passande högtalare bör du tänka igenom följande frågor i förväg:

   

  Högtalare

  Var ska högtalaren användas?

  Vanligtvis är högtalarna till ljudet her utformade för inomhusbruk eller fordon. Om du däremot vill njuta av bra ljud utomhus, rekommenderas en utomhushögtalare.

  Högtalare

  Hur stora får högtalarna vara?

  Storleken på högtalarlådor bestämmer med ljud- och basvolym, eftersom ljudvågorna behöver ett resonansutrymme för sin fulla utfällning. För högtalare gäller alltså: Desto större, desto bättre. Den som har tillräckligt med plats för att ställa upp borde därför hellre ha större högtalare och flerkanalstonåtergivning med flera högtalarboxar.
  Info: SoundBars är platssparande högtalarlås för montering under platta skärmar. För ett rymligare ljud kompletteras de ofta med subbas och ytterligare högtalarlådor.

  Hur många rum/ hur mycket yta ska läggas på?

  Enskilda rum:

  Högklassig ljudkvalitet skapar 5.1-system i vardagsrummet med fem HiFi-högtalarboxar och en HiFi-subwoofer.

  För små rum som till exempel badrum och korridorer kan tak- och vägghögtalare användas.

  För nischer och enskilda arbetsplatser med få krav på ljudkvalitet räcker det med minihögtalare eller en liten PC-högtalare för att förstå ljudinnehåll.

  Även personbilar kan utrustas med en ljudanläggning med flera automatiska högtalare för optimal ljudkvalitet.

  Flera rum:

  För närvarande finns det multi-room-system som består av flera högtalare uppdelade i olika rum. Med ett sådant system kan du till exempel fortsätta att lyssna på din favoritmusik när du går från vardagsrummet till köket.

  Diverse tillverkare erbjuder system med mer-rumshögtalare. För det mesta kräver urvalet att man väljer ett system från en tillverkare. Man bör se till att komponenter från en produktserie är kompatibla och att flerrumssystemet kan utökas senare.

  Större ytor:

  Pa-anläggningar är ljudanläggningar för stora ytor som ska få så jämnt ljud som möjligt. Pa betyder ”public address”, på tyska för en publik. Public Address-högtalare används till exempel på diskotek, i företagssslokaler eller i wellness-områden.

  Elektro-akustiska system (ELA) används vid ljudsättning av stora ytor, till exempel i stormarknader, på järnvägsstationer och vid konserter. Tack vare Hohem övervinner du sidoljud och är därför lätt att förstå även i ljudintensiva miljöer. I vår butik hittar du diverse högtalare och andra enheter för sammanställning av en individuell ELA-anläggning.

  Hur vill du styra högtalarna?

  Högtalare fungerar som utgångsenheter och levereras ofta via den anslutna anläggningen, som levererar medieinnehåll. Till exempel kan Smart-Speaker via smartphones, datorhögtalare via datorn och bilhögtalaren justeras på rätt sätt via instrumentpanelen.

  Som hantering för högtalare finns det: 

  • Medistyrning via anslutna enheter som stereoanläggningar, TV, dator, smartphones etc.
  • Röststyrning med motsvarande programvara, ofta via smartphone
  • Fjärrstyrning via LAN eller WLAN (smart Speaker)
  • Fjärrstyrning via Bluetooth
  • Klassisk fjärrkontroll med knappar

  Söktips: Röststyrda högtalare för Alexa, Siri och Co. finns här.

  Info: Användningen av högtalarsystem är viktigt för att t.ex.

  • För den rumsliga intrycket av att hitta rätt balans mellan höger- och vänster- samt de främre och bakre högtalarna
  • I ELA-system och Multiroom-högtalare, endast vissa områden att täcka eller, när det gäller bilhögtalare, spela upp barnspel framför allt på de bakre platserna
  • Olika ljudprofiler för slimmad talinmatning, att kunna ställa in harmoniska ljudmattor eller effektrika actionljud.

  Hur många högtalare ska högtalarsystemet bestå av?

  Ju mer högtalare ett ljudsystem, desto mer rymlig låter det. En översikt över vanliga flerkanalsljudsystem med olika typer av högtalare finns i avsnittet ”Översikt över ljudsystem med flera högtalare” ovan.

  För övrigt: Idag måste man vid köp av högtalare optiskt knappt kompromissa mer, för högtalare finns inte som tidigare bara som klumpiga svarta lådor, utan med snygg design i olika färger och former.

  Ska högtalarkablar dras?

  Praktiska kunskaper: I allmänhet överförs ljudsignalerna med kabel med högre kvalitet än trådlöst. Trådlösa anslutningar ger alltid förlust av ljudkvalitet, eftersom de överlagras av andra ljudvågor som till exempel angränsande WLAN eller mobiltelefonaxlar.
  När det gäller frågan om kablar i högtalare bör olika typer av anslutningar behandlas separat, så att ett differentierat urval kan göras.

  Fungerar med kablar eller trådlösa anslutningar till högtalare

  • Anslutning till enheten, was tillhandahåller ljudinnehållet
  • Att ansluta olika högtalare i ett ljudsystem till varandra
  • Strömförsörjning till högtalare.

  När du väljer högtalare väljer du alltid alla tre anslutningstyper i huvudet och välj varje kabel- eller radiostyrningsalternativ.

  Obs: Högtalare med trådlös anslutning via WLAN eller Bluetooth behöver ändå en anslutningskabel för strömförsörjning, om de inte drivs med batterier eller laddningsbara batterier.

   

  Vill du ibland ansluta hörlurar?

  Den som uppskattar att vara tyst då och då, genom att ansluta hörlurarna till ljudsystemet, bör se till att det finns anslutningsmöjligheter när du köper nya högtalare. Vid uppspelning via hörlurar är endast två högtalare till vänster och höger aktiverade för varje öra, högkvalitativa bilder återges med färre ljudspår.