Köpt oftast

  Meest gekocht

  Högst betygsatta produkter

  Best beoordeelde producten

  Rådgivare

  Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

  Persondatorer: Inte längre bort från företag och hushåll

  Datorns framgångshistoria tar inget slut. Utan kraftfulla PC-system skulle en modern ekonomi som vi känner till vara helt otänkbar. Man hittar datorer överallt i dag, från läkarpraktik, detaljhandel och hantverk till industrin. I vår guide får du reda på vilka typer av datorer som finns och vad de kan användas till.
   

  • Datoranvändning

  • Office- datorer och allt-i-ett-datorer

  • Arbetsstationer och servrar

  • Minidatorer och industridatorer

  • Bärbara datorer (visningsexemplar & begagnade)

  • Specialfall för Gaming PC

  • Vad bör ICH tänka på när du köper en dator?

  • Vårt praxistipp: Se till att datorn har tillräcklig ventilation!

  • FAQ - vanliga frågor om datorer

   
   

  Datoranvändning

  Stationära datorer och bärbara datorer används nästan överallt - i offentlig förvaltning, på sjukhus eller i små livsmedelsbutiker runt hörnet. Ingen industri klarar sig i dag utan en stationär dator. Det arbete som utförs med en sådan dator är mångsidigt. Det kan handla om förvaltning av bestånd eller komplexa beräkningar i ett forskningslaboratorium. Redaktörer skriver sina artiklar på datorn och polisen tar också emot ett meddelande på en dator. I kombination med Internet är användningsmöjligheterna i själva verket gränslösa. I de flesta fall används Microsoft Windows som operativsystem. Ett möjligt alternativ är Linux och Apple Desktops Mac OS. I vårt sortiment hittar du ett stort utbud av olika datorer, som sträcker sig från Barebone via arbetsstationer till renoverade datorer.

   
   

  Office- och All-in-One-datorer

  Office-dator

  Ett Office-PC-system får inte störa arbetet. Därför är det särskilt viktigt att en stationär dator genererar så tyst buller som möjligt. PC-höljet bör dessutom ta lite plats. Ju fler datorer som används på ett kontor, desto viktigare är också frågan om strömförbrukning. Vanligtvis behövs inte särskilt starka processorer från AMD eller Intel för en kontorsdator. Den i många processorer inbyggda grafikenheten är oftast tillräcklig för de kontorsapplikationer som används.

   
   

  Allt-i-ett-datorer

  När ett PC-system inte bara används som ren apparat, utan även ska skapa något utseendemässigt, slår timmen för en allt-i-ett-lösning: Det handlar om en skärm i vars hölje den kompletta maskinvaran sitter. Fördelen med en allt-i-ett är att den tar minimal plats. Apple iMac, som ofta är en föregångare på detta område, är en av de ledande Apple-kontoren i arzitzimmern, reklambyråer och designbyråer.

   
   
   

  Arbetsstationer och servrar

  Arbetsstationer

  Betydligt mer prestanda vid en professionell arbetsstation. Den här datorn används för krävande mjukvara och beräkningsintensiva tillämpningar som 3D-rendering eller CAD. För detta används processorer från AMD och Intel med 8 eller fler kärnor. En enkel Quad-core-processor är här i de flesta fall redan för svag. På vissa arbetsstationer är till och med två processorer inbyggda. En arbetsstation behöver förutom hög processorkapacitet även mycket arbetsminne och ofta flera hårddiskar.

   
   

  Servrar

  Servrar måste också vara särskilt effektiva. Utan server finns det inget internet och de flesta företagsnätverk är värdelösa utan dem. Sådana datorer behöver mycket datorkraft, och därför används speciella processorer som AMD Epyc eller Intel Xeon, som har en mängd olika kärnor. Du behöver också mycket arbetsminne och hög lagringskapacitet.

   
   
   

  Minidatorer och industridatorer

  Minidatorer

  Mini-PC:n är en dator med mycket kompakta mått. Enheterna är ibland så små att de utan problem kan gömmas bakom en monitor med hjälp av en speciell hållare och på så sätt fungera som stationära datorer. Även här finns det mycket kraftfulla modeller som gör att även tidsödande beräkningar kan göras. Uppgraderingsbarheten är dock kraftigt begränsad på grund av det lilla höljet, och för ett dedikerat grafikkort finns vanligtvis ingen plats.

   
   

  Industridator

  Oftast är industriella datorer särskilt robusta: De är ofta mycket kompakta och används bland annat inom områden som robotteknik, automatisering och industriell kommunikation. Sådana datorer har gränssnitt som sällan finns på vanliga skrivbord men som fortfarande är viktiga för industriella tillämpningar. Därtill hör parallella och seriella portar och oftast flera nätverksanslutningar. Som operativsystem används ofta Windows, men även Linux och Android. Också i industriområdet är de så kallade enkortsdatorer som blir en bra bit mindre och ofta används i IoT-området.

   
   
   

  Bärbara datorer - det bärbara alternativet

  Bärbara datorer och bärbara datorer används främst av personer som arbetar på fältet. Datorn måste vara så lätt och robust som möjligt. Bärbara datorer med en bildskärmsdiagonal på mindre än 13 tum är särskilt lämpliga för mobil användning. En så lång batteritid som möjligt är för sådana enheter viktigare än extrem prestanda. Istället för en konventionell hårddisk är en SSD-disk resistent mot vibrationer, speciellt för mobila enheter det första valet. För att möjliggöra ett flytande arbete bör den bärbara datorn ha minst 8 GB DDR4-RAM, beroende på vilken programvara som används.

   
   

  Specialfall för Gaming PC

  Gaming-datorer är primärt avsedda för underhållning. Sådana apparater är oftast inte bara enkla stationära datorer, utan verkliga livsstilsobjekt. Många av dessa datorer har fönster som friger blicken på den inbyggda hårdvaran. En annan trend är LED-belysning: Många tillverkare av maskinvara erbjuder grafikkort, fläkt och till och med RAM-moduler med inbyggd RGB-belysning. För att även moderna 3D-spel ska kunna visas i hög upplösning på skärmen, behöver en speldator en hög processor och grafikprestanda. Trenden går för närvarande till AMD- och Intel-processorer med 6 eller bättre 8 fysiska kärnor. Dessutom är ett starkt grafikkort ett måste. En sådan grafikaccelerator kan lätt nå priset på en Office-dator med kompletta funktioner. Vid arbetsminnet får det vara minst 16 GB DDR4-RAM, gärna även mer. Samma kriterier gäller för bärbara speldatorer. Sådana modeller är därför ofta mycket dyra och ofta mycket svåra.

   
   
   

  Vad bör ICH tänka på när du köper en dator?

  Det är alltid viktigt vad datorn ska användas till. En Office-PC behöver inget Gaming-grafikkort och inget 32 GB-DDR4-RAM. Räkna ut dina exakta behov innan du köper, så undviker du onödiga utgifter för komponenter som du inte behöver. Oftast är kompletta datorer, där inmatningsenheter och bildskärm medföljer, ett bra val för nybörjare. Om du inte vill använda en komplett dator, kan du till exempel med hjälp av en PC-Konfigurator skapa en individuell dator med några få klick. För enkel kontorsverksamhet är en dator med 8 GB-DDR4-RAM och en Dual-Core -processor än idag helt tillräcklig. Om datorn däremot också ska användas för mer komplexa uppgifter, är 16 GB i de flesta fall ett bra val. Mer minne behöver du i regel bara när professionell videoredigering, 3D-rendering eller CAD-program utförs. Då bör det också vara minst en fyrkärnig processor, men framtidssäkrade är modeller med 6 eller 8 kärnor. En 1000 GB HDD bör idag vara standard, mindre hårddiskar kostar knappt mindre. Beroende på hur intensivt du har lagring av dina program, är avsevärt större kapacitet möjlig. Idealiskt sett installerar du operativsystemet på en snabb SSD-disk. På så sätt får du en betydligt snabbare båtanvändning och får dessutom ett särskilt reaktionssnabbt system.

   

  Vårt praxistipp: Se till att datorn har tillräcklig ventilation!

  Ställ inte datorn direkt framför ett värmeelement eller i solen. Annars stiger temperaturerna i höljet snabbt. Fläktar och processorkylare kan sedan inte längre kyla komponenterna tillräckligt. Till följd av taktning av processor och grafikkort har du mindre effekt.

   
   

  FAQ – vanliga frågor om datorer 
   

  Was är de viktigaste gränssnitten hos en stationär eller bärbar dator?

  Det viktigaste gränssnittet för att ansluta kringutrustning som en skrivare är USB-porten. Du kan skilja mellan USB 2.0, USB 3.0 och USB 3.1. USB 2.0 har den långsamma överföringshastigheten, medan USB 3.0 och USB 3.1 ger betydligt snabbare överföringshastigheter. Ökande betydelse är Thunderbolt, som oftast realiserats via en USB-C-anslutning. Bildskärmar ansluts idag huvudsakligen via HDMI. 
   

  Was definieras som en barebone? 

  En barebone är ett datorhölje som redan har ett moderkort. Oftast är det mycket lilla höljet som kräver ett särskilt moderkort. Ytterligare komponenter, till exempel en nätenhet och i vissa fall en processor, kan också ingå i leveransen. Ram, grafikkort och hårddisk eller SSD-hårddisk måste i regel köpas separat.
   

  Ska ICH välja en processor från AMD eller Intel?

  Det är i slutändan en fråga om personlig smak. I många år har CPU:erna från Intel varit något snabbare, detta ark tycks vända sig med de nya AMD processorerna. Även om det är möjligt att mäta skillnaderna i riktmärken, kan de inte fortsätta att vara relevanta för de flesta användare.
   

  Vilka tillbehör behöver ICH fortfarande för min dator?

  Förutom ett tangentbord och en mus rekommenderas en extern hårddisk eller minst ett motsvarande stort USB-minne för säkerhetskopiering. En annan praktisk detalj är en USB-hubb som du kan ställa på skrivbordet. Så har du alltid USB-anslutningar inom din räckvidd.