Lista
  Bildvy
  Föredrar du listvyn? Byt helt enkelt här.
  Föredrar du bildvy? Byt helt enkelt här.

  Rådgivare

  Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

  Apparatbatterier

  Apparatbatterier lämpar sig som extra- eller utbytesbatterier för elektroniska enheter. I vår butik hittar du ett stort urval av batterier för olika apparater, för att säkra energiförsörjningen under arbetet. Även powerbanks finns som universell laddningsteknik, specialbatterier för modellbygge samt nödströmslösningar för avbrottsfri strömförsörjning (UPS).

  • Hur fungerar apparatbatterier?

  • Vilka apparatbatterier finns det?

  • Så här hittar du ett passande enhetsbatteri

  • Frågor och svar

  Hur fungerar apparatbatterier?

  Apparatbatterier är uppladdningsbara batterier för mobil drift av elektriska apparater.

  Före användning laddas batteriet med en strömkälla. Den lagrar elektrisk energi och sparar den i form av kemisk energi i battericellerna. Den lagrade energin kan sedan användas som strömförsörjning till enheten, även om den inte försörjs direkt med kontakten i ett vägguttag eller en USB-anslutning. Den lagrade energin från batteriet står till förfogande för nätoberoende strömförsörjning med elektrisk energi.

  För laddning av enhetsbatterier finns det två sätt att närma:

  • För de flesta apparater ansluts hela enheten till en strömkälla med inbyggt batteri via laddningskabel. Du slipper krångel med att ta ur batteriet ur batterifacket. Exempel på denna direkta laddningsteknik är mobiltelefoner, smartphones och bärbara datorer.
  • Den andra varianten är en separat laddning av batteriet i en laddare. Här måste batteriet tas ur apparaten innan du laddar. Ofta används denna princip vid användning av andra batterier. När ett batteri är inkopplat i apparaten hänger den andra redan på laddtekniken. Apparaten kan därmed användas kontinuerligt, eftersom den när ett batteri är tomt kan bytas ut mot det nyladdade batteriet. Laddare för apparatbatterier hittar du här.
  Einhell

  Bild: Laddare för verktygsbatteri

  Vilka apparatbatterier finns det?

  Batterierna kan delas in i fyra stora grupper:

  • Batterier för specifika apparater som till exempel smarttelefoner, bärbara datorer, rakapparater och diverse elektriska verktyg
  • Powerbanks och powerstationer som energibatteri och Universal-laddningsteknik för olika batterityper
  • UPS-batterier för avbrottsfri strömförsörjning och för nödbelysning
  • Universal-batterier i standardiserade batteriformat

  Så här hittar du ett passande enhetsbatteri

  Viktiga kriterier för att välja passande batterier är:

  • Batteriets storlek och läget för de elektriska kontakterna så att den passar i enhetens batterifack.
  • Den spänning i volt som denna ger för driften av enheten.
  • Kapacitet i mAh. Den ger information om hur mycket elektrisk energi batteriet kan ställa till förfogande under en viss tid. Desto högre kapacitet, desto mer sällan behöver batteriet laddas upp.

  Vårt praktiska tips:

  Om du har originalbatteriet till hands, finns i regel all relevant information som tryck på energigivaren.

  Välj batteri för en specifik enhet

  Letar du efter ett batteri för en specifik enhet, antingen som ett andra batteri eller som ersättning för ett defekt batteri? Gå vidare enligt följande:

  1. I tabellen ska först produktgruppen väljas. Till exempel finns det enhetsbatterier för E-bikes, för handskanner, hörlurar eller för navigationsenheter.
  2. På undersidan av produktgruppen kan du sedan filtrera enligt följande:
   • Välj den batterityp som ska bytas ut
   • Eller välj passande till din enhet i filtret.

  Vårt praktiska tips:

  Att leta efter ett märke är inte nödvändigtvis det mål man vill uppnå med batterier. Ofta tillverkas apparatbatterier inte av tillverkaren själv eller lönar sig för att hitta ersättningsbatterier att jämföra priser med billigare leverantörer. Viktigt för användning är bara kompatibilitet med enhetstyp.

  Använd powerbanks och powerstationer som externa batterier

  Bild: Litiumjonbatteri Powerbank för mobil laddning av elektriska småapparater

  Även powerbanks och powerstationer är laddningsbara batterier. Dock läggs dessa inte in direkt i enheten. Som extern energigivare ger den elenergi för laddning av själva enhetsbatteriet. Med denna laddningsteknik ansluts hela enheten med sin laddningskabel till en Powerbank eller powerstation. Vissa powerbanks gör det möjligt att ladda flera enhetsbatterier samtidigt.

  Bild: Powerstation för laddning av flera enheter

  Avbrottsfri strömförsörjning genom batteriteknik

  Bild: Nödljusbatteri

  Vid säkerställandet av avbrottsfri strömförsörjning (UPS), övertar batterier energiförsörjningen om den huvudsakliga strömkällan tillfälligt inte är tillgänglig. För UPS-system finns specialbatterier från olika tillverkare och modeller i vår butik.

  Dessutom hittar du batterier för nödbelysning här.

   

  Bild: Bly AGM-batteri för avbrottsfri strömförsörjning

  Frågor och svar

  Var hittar ICH batterier i vanliga batteriformat?

  De flesta apparatbatterierna är specialbatterier. Vanliga standardbatterier för att lägga i batterifack hittar du här.

  Was skiljer mellan ett batteri och en laddare?

  Batteri och tillhörande laddare är i regel separata elektroniska komponenter. Så vill du ha den grundläggande principen med batteriteknologi som vill ha mobil användning av elektriska apparater utan permanent anslutning till stationär strömkälla.

  I praktisk användning fungerar batteriet utan direkt anslutning till strömförsörjningen, alltså utan laddare. Den överför då bara den lagrade energi som tidigare tagits upp av laddaren till den elektroniska förbrukaren.

  För övrigt: På vissa enheter är elektroniken för batteriet och tillhörande laddningsteknik inbyggd. Till exempel när det gäller bilbatteriet, som tekniskt korrekt talat egentligen är en ackumulator som laddas upp igen under körning med tillhörande laddteknik. Denna princip gäller även för elcykelmotorer. Som ett alternativ till fast laddteknik kan dessa ackumulatorer även tas bort och laddas i andra laddare, vilket är vanligt för t.ex. elektriska rullstolar.

  Sök: Letar du efter ett laddningsbart batteri som du istället för ett batteri kan lägga i i ett standardiserat batterifack? Dessa standardbattericeller för universell användning hittar du här.