bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Grundmaterial för kretskort: Grund för alla elektroniska komponenter

Kretskort är precis som minnersystemet hos elektroniken. På dem är alla elektriska komponenter och kretsar installerade som behöver enheter för sin funktion, från det stora kylskåpet, via datorn på skrivbordet till din smartphone. Den som vill bygga ett elektroniskt system från grunden börjar med grundmaterialet för kretskort. I vår guide får du veta vad was du måste ta hänsyn till.

  • Was är grundmaterial för kretskort?

  • Vilka typer av basmaterial finns det?

  • Vad bör man tänka på när man köper?

  • Vårt praxistipp: Kretskort med rengöring och skyddharts

  • FAQ - vanliga frågor om grundmaterial för kretskort

 

Was är grundmaterial för kretskort?

Grundmaterial för kretskort utgör grunden för ett elektroniskt kretskort eller kretskort. Kretskort fungerar i nästan alla elektroniska apparater som bärare för elektroniska komponenter, till exempel kretsar, dataminne och anslutningsplatser. Delarna är antingen fastgjorda eller fastlödda på en rektangulär karta. Den består framför allt av en isolerad kärna av grundmaterial. Det finns en eller två oftast kopparbefintliga ledarbanor, som kopplar ihop komponenter på kretskort eller med strömförsörjning. I förekommande fall finns det fortfarande en tunn fotobeläggning mellan koppar och basmaterial. UV-ljus används sedan under tillverkningen för att ställa in den metalliska lödbanans senare förlopp.

Kretskorten finns inte i en enhetlig storlek. Beroende på användningsområde, tillgängligt utrymme och antal komponenter som kan monteras på det behövs kort med olika mått och tjocklek. För hobbytillverkare och professionella producenter erbjuder tillverkarna utgångsmaterial för kretskort därför på större ytor som kan skäras till efter behov.

 

Vilka typer av basmaterial finns det?

Basmaterial för kretskort skiljer sig i första hand genom de använda materialen. Obestyckade kretskort av epoxiharts är det vanligaste. På fackspråket kallas de för epoxider eller epoxider. Epoxider är inte värmebeständiga och kan därför under tillverkningen föras in i typisk rektangulär kortform under höga temperaturer. Det är först genom att blanda olika hårdhetsmedel som de blir durolastiska. Detta innebär att de efter härdning är termiskt och kemiskt beständiga.

Ett annat vanligt använt basmaterial är fenolpapper. Det är ett så kallat kompositmaterial som består av flera sammankopplade material. I fenolpapper används vanligt papper av trä och fenol, ett epoxiliknande harts. Fenol, papper och epoxi kan blandas i olika sammansättningar för att skapa ett basmaterial för kretskort. Förhållandet kan detekteras med hjälp av flamhämmande märkning av ett basmaterial: FR1, FR2, FR3 och FR4. Ju högre antalet tecken är, desto mer epoxi och desto färre fenol bearbetas i det märkta materialet.

IMS-system (Insulated Metallic substrat) eller metallkärna (t.ex. ”integrerade kretsar”) är mer sällan avsedda för kretskort. I detta fall består basmaterialet av två skikt: Den metalliska aluminiumkärnan och ett fodral av ”preprepreg” (dvs. ”primpregnated fibres”), dvs. textilfibrer som är förimpregnerade med plast.

En annan utmärkande egenskap för basmaterialet är kopparbeläggningen. Avgörande är å ena sidan filmens styrka, dvs. hur Dick den påstrukna kopparfolien är. Stärkelsen uttrycks vanligen i mikron (µ m). Den vanligaste kopparbeläggningen är 35µ m, men det finns också mycket tunnare åtaganden som 18µ m eller tjockare än 70µ m och till och med 105µ m.

För det andra är antalet kopparskikt viktigt. Basmaterial för kretskort kan vara ensidigt eller dubbelsidigt belagt. Vid ensidigt belagda plattor finns endast på en sida ledningsbanor av koppar. Plattor med en beläggning är fortfarande den vanligaste i dag, eftersom de är lämpliga för de flesta tillämpningar och måste tillverkas utan större ansträngning. Dubbelsidigt belagt mönsterkort basmaterial är mer genomarbetat i tillverkningen, eftersom mer koppar används och kräver genomföring. Det rör sig om borhål som invändigt är belagda med koppar och som på så sätt förbinder de båda ledbanorna med varandra.

 

Vad bör man tänka på när man köper?

I första hand avgör budgeten och målet för ett projekt vilket grundmaterial för kretskort som är bäst lämpat för detta. Kretskort med metallkärna är betydligt värmeledande än plattor med högre andel plast. De är därför utmärkta för miljöer som alstrar mycket värme, till exempel i LED-belysningssystem eller högpresterande datorer med taktstarka processorer. Denna effekt återspeglas dock i priset. IMS-tekniken lönar sig i de flesta fall framför allt för professionella tillämpningar.

Fenolpapper är den bästa lösningen för kretskorts material. Dessutom fäster kopparbeläggningen särskilt bra på den. I gengäld är den mer känslig för värme- och fuktskador. Kretskort av fenolpapper lämpar sig därför särskilt bra för hobbyelektriker och andra hobbyelektriker som behöver kortlivat basmaterial för skåings- och teständamål. Kretskort i epoxi är en perfekt kompromiss.

 

Vårt praxistipp: Kretskort med rengöring och skyddharts

Inte varje st. basmaterial används omedelbart. Reserver och överskott, som återstår att göra när en skiva skärs av, kan fortfarande användas till projekt långt efter köpet. Vid långvarig förvaring eller ouppmärksamhet under bearbetning av basmaterial kan dock smuts eller skador uppstå, som begränsar kretskortet i dess funktionalitet. För att förhindra dammavlagringar och oxidation kan kretskort med lödlack behandlas. Om föroreningar ändå uppstår kan de avlägsnas med hjälp av kretskortsrengöring. Båda medlen finns i vår butik.

 

FAQ - vanliga frågor om grundmaterial för kretskort

Hur kan grundmaterial för kretskort skäras till?

Basmaterial för kretskort kan genom många olika metoder försättas till önskad storlek. Beroende på tjocklek och material räcker en vanlig hushållssax eller en mattkniv. Men med bättre verktyg kan du enkelt göra exakta snitt. För motståndskraftiga kretskort kan den därför användas med en plåtsax eller en liten cirkelsåg. För bearbetning på professionell nivå finns särskilt utformade lösningar för tillskärning av basmaterial som laserbaserade klippsystem.

Är det grundläggande materialet återvinningsbart?

Den miljövänliga hanteringen av bestyckade och obestyckade kretskort är ibland svårt. Bearbetade metaller som aluminium och koppar kan mycket väl separeras och återanvändas. Plastepoxi är däremot inte återvinningsbar enligt aktuell teknik. För att avfallshanteringen ska bli professionell och så miljövänlig som möjligt är det tillrådligt att vända sig till en tjänsteleverantör som är specialiserad på elektriskt avfall.