bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

 

Ångtvätt för hygienisk renlighet

Ångtvätt

Många hushåll har praktisk hjälpreda som torkmopp och batteridriven dammsugare. Ångrengöraren används sällan. Men det är det perfekta komplementet till andra enheter. Rengöringen är bekväm och framför allt intensiv. Detta gynnar inte bara hushållen utan även rengöringsföretagen, som ofta använder sig av industriella ångtvätt.

Vilka former av ångtvätt det finns för privat och professionell användning och hur enheterna arbetar i detalj, belyser denna rådgivare. Utrustad med bakgrundsfakta kan du köpa passande ångtvätt för ditt ändamål.

  • was är en ångtvätt och vilka former finns det?

  • Hur fungerar en ångtvätt?

  •  Hur stor bör effekten, vattentanken och ångtrycket vara? 

  • Vilka ytterligare funktioner är användbara?

 
 

was är en ångtvätt och vilka former finns det?

Instrumenten används för ytrengöring och sätter på varm ånga. Ångan kan även lösa upp relativt fast smuts från en yta. Där en dammsugare inte leder till önskat resultat, är ångtvätten till platsen - utan kemiska rengöringsmedel.

Eftersom ytorna har olika krav finns det olika modeller av ångrengöringsmedel. Fönster kan till exempel enkelt rengöras med en handapparat, medan golv skonsamt kan rengöras med en ångborste.


De fyra enhetstyperna är i korthet:

Hand-ångtvätt

Hand-ångtvätt

Dessa modeller är utformade för att lyftas och föras bekvämt med en hand. På så sätt kan fogar i väggen i badrummet eller till och med i hela fönstret rengöras. Apparaterna är lika små och har låg egenvikt.

Praktiska tips: Även platser där man med större apparater kan arbeta krångligt eller inte alls, t.ex. i trånga duschkabiner, är lättare att rengöra. Den lilla storleken innebär dock att vattentanken måste vara relativt liten. I många fall planeras en volym på 200–500 milliliter.

 
Ångmopp

Ångmopp

Den som söker en enhet som möjliggör rengöring av golv med ånga väljer dessa modeller. Du kommer ihåg en praktisk dammsugare som också styrs med händerna.
Tack vare den långa mittkroppen tillåter ångborsten arbete med rak rygg.

För rengöring med lite armkraft är även dessa enheter lätta och erbjuder en relativt liten vattentank.
Den är oftast så stor som för hand-ångrengöringsmedel.

 

Tångrengörare

Tångrengörare

Om du inte bara ska rengöra mindre ytor rekommenderas en golvångtvätt. Den påminner i sin tur om klassiska dammsugare, vars apparatenhet är ganska stor och därför monterad på hjul. Den dras över marken medan sugröret styrs med händerna. Huvuddelen används som ångborste på golv eller kan användas upp på väggar, fönster och speglar.

Tack vare den större storleken är en golvångtvätt utrustad med en större vattentank och kan därför användas längre. Många modeller har även ett 2-tank-system.

 
Stor industriångrengörare för professionell användning i fabrikshallar och kontor.

Industri-ångtvätt

Dessa apparater utmärker sig ännu en gång tydligt genom markångrengöringsmedel, som är avsedda för privat bruk eller för användning i små företag. Industriångtvätt har ett ställ som har plats för flera liter vatten för rengöring och en kraftfull ångkokare. Det ger höga temperaturer och håller för att uppnå bästa resultat med varm ånga.

Rengöraren använder ett ställ med hjul för flexibel användning. De flesta tillverkare använder stativet för att samtidigt erbjuda utrymme för ytterligare rengöringsutrustning som rengöringsmedel, dukar, munstycken m.m.

 
 

Hur fungerar en ångtvätt?

Ångmopp

Ångtvätt har en intern ångkokare, i vilken vatten värms upp. Den energi som krävs för detta matas via el. Därför har ångtvätten en kabel som måste anslutas till ett vägguttag i hemmet. Räckvidden är därmed begränsad och kabellängden är ett viktigt kriterium vid köp.

Vattnet i ångpannan värms upp till 100 grader Celsius så att det ändrar sitt fysiska tillstånd och övergår till ånga. Hur lång uppvärmningstid är olika. Små konstruktioner med låg vattenvolym räcker oftast med en kort uppvärmningstid på 30 till 60 sekunder. Stora industriapparater behöver däremot flera minuter. Vattenångan avges efter huvudstycket.

I vilken form avgiften i detalj sker, beror på det valda munstycket. Vattenångan kan till exempel strömma ut mycket koncentrerat via ett punktstrålmunstycke. Ett sådant munstycke lämpar sig till exempel särskilt för att rengöra fogar. Munstyckena till säten är särskilt bra för skonsam rengöring av soffor och session.

Det valda munstycket eller den uppdragna rengöringsduken löser upp smutsen. Antingen sugs den ut via en sugslang eller binds i en trasa. Det senare måste regelbundet bytas ut.

 
 

Hur stor bör effekten, vattentanken och ångtrycket vara?

För att rengöringen ska fungera tillfredsställande i många år, måste ångborstar och annat passa för önskemål. Observera följande riktvärden före köp:

Effektförbrukning i watt
  • För privat bruk räcker 1.000 watt

  • Proffsverktyg rör sig mellan 2.000 och 3.000 med en effekt Watt

Vattentank i milliliter eller liter
  • Bestämmer hur många minuter som kan rengöras på en gång

  • Små tankar med 200 till 300 milliliter lämpar sig för Hushåll och kan användas i ca 15 minuter

  • En liter vatten för större rengöring

  • Fem liter som standard inom professionell användning

Ångtryck i bar
  • Trycket ligger i många enheter mellan tre och fyra bar, was privat räcker

  • Industrirengörare ligger mellan fem och tio bar.

  • Avancerade apparater finns även över 100 bar.

 
 

Vilka ytterligare funktioner är användbara?

De flesta apparater har en nivåindelad ångmängdsreglering för att kunna reagera på föroreningsnivån. ideal är modeller med steglös ångreglering, så att användare kan göra ännu mer målinriktade.

Tillverkaren Kärcher ger användare VapoHydro-funktion. Förutom själva ångan tillförs även varmvatten vid rengöring. Det löser upp särskilt fast smuts lättare. Mättningsförhållandet kan ställas in.

För ångtvätt i hemmet är enheter med barnsäkring användbara, så att skaderisken minimeras. Förutom säkerhetsförslutningar är element som ett stänkvattenskydd eller ett överhettningsskydd viktigt för att göra hanteringen säkrare.