bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Få information om soffittenlampor

Soffitlampor är elektriska ljuskällor i litet format. De erbjuds som soffittenlampor och som LED-soffittenlampor och punkter med många olika användningsmöjligheter. Hur tublin är uppbyggda, var de används och was man måste ta hänsyn till vid köpet får du reda på i vår guide.

  • Was sofitelampor?

  • Soffitten med glödlampor och LED-lampor

  • Vårt praktiska tips: Använd soffittenlampor som högtalarskydd

  • Kriterier för soffittenlampor - vad är det som är viktigt?

  • FAQ – vanliga frågor om soffittenlampor

 
sofitlampa

Was sofitelampor?

Tublampelampor kallas på fackspråk Voffitten. Termen används också i scenteknik och arkitektur och härrör från den italienska och franska soffitte, was a the yita of the smain scentin På 1930-talet användes soffitlampor som taklampor för rymduppskjutning. Idag använder man dem främst för att belysa tal- och dörrklockor samt mindre displayer. De används som indikeringslampor och positionsljus och är dessutom lämpliga i bilen. Till exempel monteras soffittenlampor i registreringsskylt- eller bakljus eller används för invändig belysning i fordon.

Soffitten kännetecknas av en karakteristisk rörform och har kontakt i varje ände. För att fixera en soffitte i en sockel och försörja med ström, behöver du en passande lampsockel. . Det finns två typer av soffittyper: Sådana med integrerad glödtråd och modernare varianter som fungerar på grundval av LED:er.

 

Soffitten med glödlampor och LED-lampor

Soffittlampor som innehåller en glödtråd ska betraktas som glödlampor. Dess funktion är enkel: Via sockeln tillförs Soffitte ström, som värmer den inre glödtråden tills den börjar glöda. Glödtråden fungerar nästan som motstånd och omvandlar den elektriska energin till ljus och värme. Ofta består sådana glödtrådar av volfram, en råvit tungmetall med hög densitet och mycket Hohem- och kokpunkt. När glödtråden är lindad, dvs. som en Helix i sig, talar man om en glödtråd. Om glödtråden vrids två gånger (dubbelspiral), får man ett högre ljusutbyte, eftersom fler trådar passar i soffitte och därmed högre temperaturer vid samma strömmängd kan uppnås. Glaset i glödtråden är inte bara ett skydd utan innehåller också en reaktionssnabb gas som förhindrar för snabb bränning eller förångning av glödtråden. Det rör sig ofta om kväve eller ädelgas. Det finns också soffittenlampor som innehåller en halogen (oftast jod).

En allmän nackdel med glödlampor är att de inte bara kan utveckla ljus utan även värme och ibland bli mycket varma. Problemet är inte vid lysdiod-soffittenlampor. I stället för en glödtråd är LED-soffittenlampor utrustade med ljusgivande dioder, som består av ett halvledarmaterial och börjar lysa när en elektrisk spänning läggs på. De omvandlar ström till ljus, utan att spillvärme utskjutande t. En annan fördel med LED-soffittenlampor är att de har en lång livslängd och förbrukar mindre ström än soffittlampor med glödtråd.

 

Vårt praktiska tips: Använd soffittenlampor som högtalarskydd

Soffittenlampor med glödtråd behöver inte bara användas som ljuskälla, utan kan även användas som elektroniska komponenter. De kan till exempel fungera som högtalarskydd eller säkring genom att börja lysa och bilda ett motstånd när en för hög ström flyter genom apparaten. Det senare är fallet när högtalaren är överbelastad. Om strömstyrkan ökar, brinner glödtråden någon gång, så att högtalaren stängs av. Skyddselement lämpliga för både diskanthögtalare och mellanregisterhögtalare. Med kraftfullare högtalare kan du parallellkoppla flera soffittenlampor.

 

Kriterier för soffittenlampor - vad är det som är viktigt?

Användningsområdet bestämmer huvudsakligen valet av en lämplig soffittenlampa. Om du vill använda soffitten som skyddselement i högtalare, måste du nödvändigtvis välja om du vill använda den till soffittenlampor. Om soffitten är avsedd för belysning av bagageutrymmet i bilen eller namnskylten vid dörren, stämmer det med LED-tublin. Du håller längre, behöver lite energi och blir inte varm.

Om soffittenlampan ska monteras i en signalenhet, spelar ljusfärgen en roll vid valet. Förutom soffitten, som ger klart ljus, finns det varianter som genererar grönt eller rött ljus, som kanske lämpar sig bättre för varnings- eller insignaler. Även storleken på sockeln måste beaktas för att man ska kunna rotera soffitte i en befintlig sockel.

 

FAQ – vanliga frågor om soffittenlampor

Finns det dimbara soffittenlampor?

Ja, det finns det. Dimbara soffittenlampor visas alltid som sådana och används till exempel gärna för belysning av bilrum. Vissa versioner glimar efter en tid till.


Kan du helt enkelt byta soffittentråd mot soffittenlampor med glödtråd?

Om LED-soffitte har samma mått och storlek som glödlamporna och soffittenlampa, är byte av ljuskälla i regel inget problem. Följ tillverkarens anvisningar.