Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om modellbyggeladdare och urladdningsapparater

 • Was är modellbyggeladdare och urladdat instrument?

 • Vilka laddare och uppladdare för modellbygge finns det?

 • Vad måste man tänka på när man köper modellladdare?

 • Olika batterier och laddare

 • Rätt underhåll för batterier

 • FAQs: De vanligaste frågorna om modellladdare och urladdningsapparater

 • Sammanfattning: Köp en passande laddare för modellbygge eller urladdare

Was är modellbyggeladdare och urladdat instrument?

Modellbyggeladdare och urladdningsenhet är nödvändiga för laddning och urladdning av olika batterier. De förser batteriet med laddström och fyller upp den befintliga kapaciteten igen. Dessa laddare finns även som multifunktionsenheter, som kan ladda många olika batterityper och flera celler samtidigt. Även speciella snabbladdare finns, som med sin extra starka laddningsström uppnår en hög laddhastighet.

Vilka laddare och uppladdare för modellbygge finns det?

Batteriurladdare

För enkel och snabb urladdning av batterier finns speciella urladdare. De ser till att batterierna laddas ur helt och hållet och förebygger så kallad minneseffekt och förlänger livslängden. 

Modellbyggeladdare

Klassiska laddare för modellbygge har en mycket variabel utrustning. Från den enkla kontakten för anslutning till vägguttag och önskat batteri, till laddningsstationen för flera celler av olika typer kan dessa enheter användas för många områden inom hobbyverksamheten. Även inom elektroniksektorn är dessa apparater populära.

Multifunktionsladdare  

För professionella användare, men även som allround-enhet inom hobbyområdet är modellbygge-multifunktionsapparater ett bra val tack vare laddnings- och urladdningsfunktion, många anslutningsmöjligheter och program (beroende på modell). Med inbyggt bid-system kan vissa modeller aktivt identifiera batteriets typ och anpassa laddnings- och urladdningsprocessen i enlighet med detta.

Vad måste man tänka på när man köper modellladdare?

Passande utrustning

 • BID-system (batteri-identifikations-system)
 • Olika laddningsprogram
 • Indikering av laddad och urladdad kapacitet eller laddspänning
 • Antal laddningskanaler
 • Gränssnitt: USB
 • Avstängning vid negativ spänning
 • Antal och typ av stöd för batterityper
 • Kompakt storlek för mobil användning
 • LCD-skärm, pekskärm 
 • 12 V, 230 V användning

Passande laddare för modellbygge, batteriladdare för användningsområde

 • Laddare, batteriladdare eller multifunktionsenhet
 • Lämplig för det nödvändiga batteriet: LiPo, blysyra, litium, NiMH etc.
 • Max. laddström
 • Lämplig för ett tillräckligt antal celler av den önskade typen
 • Passande kontaktsystem: Banankontakt, glödstiftskontakt, Tamiya-uttag etc.
 • Lämplig för önskad laddningskapacitet

Vårt praktiska tips

Att välja passande laddare för batteriet bidrar inte bara till batteriets långa livslängd, utan är även säkerhetskänsligt. Vissa batterier är mycket känsliga för felaktig laddning och kan utveckla höga temperaturer, fasa ut eller till och med komma i brand.

 

    

Olika batterier och laddare

Inte bara för smartphones, även för modellbygge är en blick på batteriet relevant. De olika batteriteknikerna uppträder mycket individuellt under laddningsprocessen och behöver en laddare eller urladdare, som kan ladda batteriet i enlighet med dess kemiska och fysikaliska processer. På så sätt förblir den fruktade "minneseffekten", som gör att batterier med högre ålder förlorar allt mer kapacitet (äldre NiMH-batterier). Modern batteriteknik och laddare kan nu nästan förhindra dessa effekter. Skillnaderna mellan blybaserade batteritekniker och Li-baserade batterier är dock ganska stora. Därför bör man alltid se till att modellbyggeladdaren eller urladdaren är lämplig även för motsvarande batterityp.

Rätt underhåll för batterier

Det lönar sig inte bara att välja passande laddnings- eller urladdare. Vissa batterier måste först tömmas helt före varje ny laddning, för att full kapacitet ska kunna fyllas, medan andra modeller aldrig behöver tömmas (t.ex. litiumjon). Vilken laddning som rekommenderas för det nödvändiga batteriet kan oftast hittas snabbt. Moderna laddare använder bid-systemet som upptäcker batteriets typ och dess laddningsförhållande och anpassar laddningen därefter. På så sätt blir hanteringen enklare.

FAQs: De vanligaste frågorna om modellladdare och urladdningsapparater

Hur lång tid tar laddningen med en modellbyggeladdare?

Hur länge laddningen ska pågå beror i princip på batteriets konstruktion, kapacitet och laddströmmen hos modellbyggaren. Batteritillverkarna informerar om förväntad laddningstid. Dessa kan påverkas av många faktorer och bör därför vara mer generösa.

Vilken laddare behövs för modellflygplan eller racingbilar?

Valet av laddare beror på typ och antal batterier som behövs. Det finns laddare som täcker de vanligaste batterityperna.

Vilken strömförsörjning behövs?

Modellbyggeladdare behöver en lämplig strömförsörjning från vägguttaget. Många laddare är även lämpliga för användning på 12 volts cigarettändaruttag i bilen. 

Sammanfattning: Köp en passande laddare för modellbygge eller urladdare 

Innan du köper en modellbyggeladdare eller urladdare bör det vara klart vilka batterier som ska laddas och om det är viktigt att ladda batterierna extra snabbt. Den maximala laddningsströmmen avgör bland annat vilka batterier och hur många batterier den önskade modellen och den nödvändiga kapaciteten kan laddas med laddaren. Den som alltså vill ladda flera batterier eller ett särskilt stort batteri för sin hobby bör se till att det finns en motsvarande kraftfull laddare för modellbygge. Om batteriet kräver en fullständig urladdning före nästa laddning, bör dessutom en urladdare eller en multifunktionsenhet planeras. För professionella användare finns dessutom många andra möjligheter till utrustning. Därtill hör minne som möjliggör en analys av laddningsprocesser och programmerbara eller valbara laddningsprogram.