Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.   

 

Värt att veta om flatkabel

På flatkablar är enskilda ledare, till skillnad från konventionella kablar, platta bredvid varandra istället för i rörform. Detta möjliggör trådiga kablar som ändå inte tar mycket plats och som enkelt kan anslutas. De används huvudsakligen i datorer.

  • Uppbyggnad och funktion av flatkablar

  • Var används flatkabel?

  • Vad ska du tänka på när du köper?

  • Kort och gott:

 

Uppbyggnad och funktion av flatkablar

Flatkablar

Flatkablar är alltid flertrådiga kablar. Den karakteristiska formen är att de enskilda ledningarna placeras platt bredvid varandra och bildar en yta. På så sätt får flatkabel formen av ett band eller skärp. På konventionella kablar är ledarna däremot anordnade runt eller rörformade och förs in i ringformade isoler.

Den parallella utformningen leder till både för- och nackdelar.

Speciellt för många enskilda ledare lönar det sig att använda flatkablar. I båda ändar av kabeln ska varje sträng följa samma ordning. Det underlättar identifiering och rätt kontakt. Även de kan anslutas enklare, eftersom alla ledare ligger på avstånd från varandra.

För flatkabel finns det därför ett stort urval av mycket-poliga kontakter. De skjuts bara på kabeländen. På så sätt kan du koppla in dem i passande uttag som du hittar på kretskort.

Uttagen kopplas ofta samman med skärklämteknik, även IDC. För detta ändamål dras flatkabeln genom kontakten. Den pressas sedan med ett speciellt skruvstäd på kabeln och på så sätt skapas kontakten. Kontakter kan med den här metoden inte bara monteras på kabeländen, utan även i kabelmitten.

Genom den platta konstruktionen kan de lätt föras genom slitsar eller längs kanter. Avsaknaden av ett extra isoleringslager gör den dock mer sårbar. Därför bör kablarna endast knäckas tvärs mot gångriktningen. Dessutom är de så känsliga mot påverkan från omgivningen och inte avsedda för användning utomhus.

 

Var används flatkabel?

Flatkablar

Flatkabel är tack vare sina egenskaper särskilt lämpad för områden som är beroende av en mängd kablar och enkla att ta i, och vars lägre robusthet inte är i vikt. Dessa krav finns särskilt i skyddade höljen till datorer.

Särskilt vid dataöverföring behövs många signalledningar. Flatkabel används här. D-sub-kontakt som RS-232-gränssnitt eller VGA kan anslutas bra. Även VG-lister eller PCI-uttag lämpar sig för anslutning av flatkablar. Dessa kontakttyper är genom sin breda form speciellt lämpade för platta kablar. På så sätt kan du snabbt överföra stora datamängder.

Dessutom används de för att ansluta komponenter i datorer. Därtill hör speciellt intern kringutrustning som enheter och hårddiskar, som på så sätt ansluts till moderkortet. Tack vare den platta konstruktionen tar de bara lite plats vid optimal placering.

Extra platt kabel som även används i mobila enheter som bärbara datorer och surfplattor för att ansluta skärmar eller lagringsenheter. Dessa ” flexibla Flat Cables ”, kort FFC, är små varianter av flatkabeln. De ska vara optimerade för att inta så lite plats som möjligt.

Flatkablar

Den stora nackdelen med den parallella utformningen är den betydligt mindre flexibla. Kablarna kan endast böjas på en axel utan risk. I de två andra riktningarna uppträder de däremot mycket hårdare och bryter snabbt. Det gör det svårare att hantera, särskilt om kabeln måste ledas via omvägar. Även vid större avstånd blir detta ett problem.

Här lönar det sig att använda vanliga kablar för att undvika sladdbrott. Dessutom kan den installerade flatkabeln förhindra luftflöde och åtkomst till övriga komponenter när den måste väta. För direkt anslutning av två uttag, till exempel i ett dator- eller serverhölje, är flexibiliteten dock tillräcklig.

 

Vad ska du tänka på när du köper?

Flatkablar

Flatkabel finns i olika konfigurationer. All information finns på respektive produktsida i ”tekniska data”. Nedan följer information om vad du bör tänka på och hur du hittar den bästa kabeln för ditt användningsområde.

Viktigt är antalet kablar och avståndet mellan dem. Detta anges som rastermått och visar hur långt enskilda ledare ligger ifrån varandra. Detta är viktigt om du vill hitta en passande kontakt till kabeln. Vanliga rastermått är 0,5 mm, 1 mm och 1,27 mm.

I tvärsnittet och den nominella spänningen visas vilken spänning och strömstyrka som maximalt får passera genom de enskilda ledningarna. Dessa värden får inte överskridas, eftersom plattkabeln annars värms upp och brandrisken är stor.

För att undvika identifiering och eventuella fel på grund av de många kabeltradern, har flatkablar alltid en färgmarkering . Dessa sträcker sig från en enskild röd sträng som markerar ”tråd 1” till kablar som har ett fullt regnbågmönster med tio olika färger som upprepas.

Kablarna finns beroende på märke som metervara eller i färdiga mått.

Dessutom finns skärmad flatkabel som ökar överföringskvaliteten och undviker störningar, speciellt vid analog dataöverföring.

Om du blir osäker på köpet eller om du har andra frågor, kan du mycket gärna få personlig rådgivning från vår kundservice.

 

Kort och gott:

Flatkabel är lämplig för mycket poliga anslutningar som dataöverföring på skyddade områden. Här glänser den med enkel insticksbarhet, platseffektiv storlek och hög överskådlighet. De är därför särskilt lämpliga som signalledningar inom nätverks- och datateknik samt för dataöverföring mellan två enheter.