bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

 

Värt att veta om bilradioapparater och moniceiver

  • Skäl för att montera separata bilradioapparater eller moniceiver

  • Skillnaden mellan bilradion och moniceivern

  • Urvalskriterier för radioapparater och moniceivers - vilken enhet passar dig?

  • Användningstips: Genomför uppdateringar

  • FAQ – vanliga frågor


 

Skäl för att montera separata bilradioapparater eller moniceiver

Den som bläddrar i prislistorna innan en bil återskapas kommer i hälsning när det gäller priset på ljudanläggningar från fabriken. Det behöver inte vara några avancerade system som är monterade i fordonet. Redan enkla radioapparater får en ordentlig bok. Ett alternativ är att orange bilen utan radio. Ett antal tillverkare levererar då en uppgradering av radion, was mestadels betyder att det finns utrymme för radio och högtalare och att man kan ”uppgradera” efter egna önskemål.

Lika intressant är bilradioapparater och moniceiver för begagnade bilar som saknar eller är utrustade med ganska gamla ljudsystem. Vid fast monterade ljudsystem är det så gott som omöjligt att använda en separat förförstärkar-åtkomst för att styra egna förstärkare och efterföljande boxar. En annan fördel med denna självkomplettering är den.

Förutom bilhögtalare som du kan välja bland oss, kan du i vår e-butik välja mellan en mängd olika bilradioapparater och moniceivern.

Skillnaden mellan bilradion och moniceivern

Bilradioapparater är radiomottagare som är utrustade med vanliga markbundna frekvensband, åtminstone med medel- och ultrakortvåg (FM). De flesta moderna modeller är utrustade med DVD- eller CD-enheter, standardgränssnitt som USB och Aux-in samt anslutningar för fjärrkontroller. Som säkerhets plus har många bilradioapparater som är baserade på Bluetooth-standard. Till en del finns även DAB-bilradioapparater. Förkortningen DAB står för Digital Audio Broadcasting. Radioapparater med DAB-mottagning övertygar med en bra ljudkvalitet utan brus och andra störningar.

Bilmediaspelare består av begreppen ”bildskärm” och ”mottagare”. Det kallas en bilradio med bildskärm eller pekskärm. Det möjliggör olika extrafunktioner, till exempel användning av navigationssystem. Om moniceivern är utrustad med en DVD-spelare går det att se filmer på skärmen.
För montering av en bilradio krävs ett standarduttag i bilen. De standardiserade måtten är 180 millimeter i bredd och 50 millimeter i höjd. Minimidjupet för inbyggnadsfacket är 160 millimeter. För större bilradioapparater och moniceiver behövs ett så kallat dubbel-din-fack med en monteringshöjd på 100 millimeter. Dessa mått har fastställts i din ISO 7736 sedan 1984.  

Urvalskriterier för radioapparater och moniceivers - vilken enhet passar dig?

Frågan om vilken radioanläggning eller vilken moniceiver som passar dig beror på olika faktorer och dina krav på enheterna.

Vill du framför allt lyssna på radio eller spela upp musik från ljudinspelningar i bilen? Filformatet på den önskade inspelningen spelar en roll, eftersom inte alla enheter kan spela upp alla format. Därför måste man i förväg klargöra om radion till exempel måste kunna spela MP4- eller MP3-filer. Här är det ibland viktigt vilka gränssnitt bilradion eller moniceivern har. Förutom Bluetooth och en USB-anslutning för en USB-kabel eller ett USB-minne kan det till exempel vara HDMI, RCA, olika SD-kortfack eller tele-in- och utgångar och NFC (Near Field Communication). En Aux-anslutning är praktisk för att ansluta MP3-spelare, iPods och andra externa ljudenheter.

En bilradions maximala musikeffekt eller en moniceivers ger information om maximal effekt som totalt kan avges av fyra förstärkarkanaler. Obs: Musikeffekt är en inte normerade effektgivning. Standardstorleken är den nominella effekten . Om du vill uppgradera din ljudanläggning i bilen kan du ansluta separata effektslutsteg på vissa modeller. Detta sker via förförstärkarutgångar, som erbjuder plats för en eller flera sådana utökningar.

AppRadio-funktioner som Apple CarPlay eller Android Auto kan göra det möjligt att använda flera olika funktioner tillsammans med smarttelefonen, t.ex. en röststyrning. Fjärrkontroller, handsfree via Bluetooth och backkameror för moniceiver gör bilkörningen behagligare. Även helt enkla faktorer kan vara relevanta för valet av passande enhet. För den ena eller andra kan till exempel färgen på knappbelysningen utgöra en viktig aspekt.

Användningstips: Uppdateringar får du inte glömma

Det är viktigt att hålla programvaran från externa enheter som iPod eller separat MP3-spelare aktuell. Detta gäller även operativsystem för smartphones. På så sätt säkerställs en felfri funktion för enheterna och en smidig anslutning via Bluetooth eller USB.

 

  

FAQ – vanliga frågor

Vilka säkerhetsinstruktioner bör följas vid bilradioapparater?

Eftermonteringen av en bilstereo är oftast en ganska enkel ”plug and play” -process. Dock bör du använda passande verktyg för att öppna och stänga låsförslutningen av inbyggnadsfack i bilen och radion utan skador. Om du är osäker, kontakta en specialist.

De inbyggda blockeringen av videobilder under resan bygger på ett frivilligt åtagande från tillverkarnas sida. Det är i princip inte straffbart att upphäva blockeringen. Att manipulera fordonen kan dock leda till att utrustningen inte anses uppfylla kraven. Enligt vägtrafikförordningen hotar i ett sådant fall böter och en punkt i Flensburg.

Vilka defekter kan uppstå?

Ljud- och bildnätverk orsakas ofta av bristande kontakter eller otillräcklig fastsättning av enheterna. Vissa bilradioapparater eller moniceiver spelar kanske inte upp data med kopieringsskydd. Driftsanvisningarna innehåller detaljerade anvisningar om vilka skivor som kan spelas upp och information om kompatibilitet med andra externa medier och filer. På grund av korrosion kan ett ökat övergångsmotstånd uppstå på kontakter, was alprupande störningar.
Korta anslutningar till kablar som inte har fackerats och skutats kan leda till att hela apparaten förstörs.