bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

 

Batteriladdare som bekväm starthjälp för trötta bilbatterierBILBATTERILADDARE

Batteriladdare för personbilar och lastbilar är i nöden när den mobila underdelen inte längre startar, eftersom batteriet är tomt. Hur laddarna fungerar, vilka typer det finns och vilka batterityper de lämpar sig för, får du reda på i vår guide.

  • Was är bilbatteriladdare?

  • Typer av bilbatteriladdare

  • Praxistipp: Vänta inte tills det är för sent!

  • Kriterier för att köpa bilbatteriladdare – vad är det som är viktigt?

  • FAQ – vanliga frågor om bilbatteriladdare

Was är bilbatteriladdare?

Batteriladdare till motorfordon kan användas som starthjälp när fordonets batteri töms och det inte längre är möjligt att starta bilen. Startbatteriet i en bil ger den energi som behövs för startmotorn, så att bilen kan hoppa in. Laddning av lastbils- eller bilbatteri sker genom fordonets generator när motorn är igång, därför är det mycket osannolikt att batteriet uppför andan under körning. Detta kan endast ske i extrema fall, när det till exempel är kallt, när batteriet är mycket laddat, när det redan är urladdat och generatorn inte kommer efter laddningen.
Att sätta batteriet i främsta hand kan vara den tid då fordonet inte används, eftersom ström kan förbrukas även när motorn står stilla och är avstängd, till exempel genom parkeringsljus, kupévärmare, radio, klockor och annan integrerad utrustning. Även vanliga korta resor är problematiska, eftersom batteriet för start behöver ge mycket energi, men på grund av att resan är så kort kan det inte laddas upp helt.

 

Om batteriet är så urladdat att bilen inte kan startas, måste du her använda starthjälp – till exempel i form av batterienheter. Fördelen jämfört med den ”klassiska” varianten, där batteriet i ett annat fordon förs in med en startkabel för att överbrygga det tomma batteritillståndet, är uppenbar: Du behöver inte vänta tills vägtjänsten eller en känd hjälptjänst är på plats, utan du kan själv ladda batteriet i bilen eller lastbilen. Batteriladdande enheter kan också bidra till att förlänga livslängden för lastbils- eller bilbatteriet, eftersom upprepade djupurladdningar på lång sikt kan orsaka skador på ackumulatorn. Laddare till bilbatterier kan i regel bäras och användas utan för stor expertis. En borttagning av batteriet behövs normalt inte för laddning.

I vår e-butik hittar du olika typer av laddare som skiljer sig åt både vad gäller användningsområde (t.ex. lämpliga batterityper, fordonsklasser såsom personbilar och lastbilar) och delvis vad gäller funktionsstorlek. Det finns även modeller för batteriövervakning och för att testa batteriet.

Typer av bilbatteriladdare

Laddarna kan särskiljas enligt olika kriterier, bland annat vilka fordonstyper de är lämpliga för. Modellerna för bil och motorcyklar har i regel en batterispänning på 6 eller 12 V. de är relativt kompakta, bärbara och mycket prisvärda när du köper och inte dedikerade proffs-laddare med många extrafunktioner. Så kallade verkstadsladdare erbjuder ofta ett urval av olika laddningsströmmar och spänningsvärden, delvis med automatisk spänningsdetektering, lämpar sig för olika typer av batterier och kan vara utrustade med extrafunktioner som en starthjälpsfunktion eller kontroll av batteristatus. 24 V-laddare är primärt avsedda för lastbilsbatterier eller fordonsbatterier i andra nyttofordon, till exempel bussar. LASTBILSLADDARE är ofta större, tyngre och mindre transportabel.

Många modeller är automatiska laddare. de punkter med en mycket enkel hantering är lätta att ansluta och använda med en knapptryckning. Ibland finns det olika program att välja mellan, till exempel för laddningsövervakning, för att testa batterier, för att regenerera djupurladdade batterier eller för att få en laddning. Det senare är till för att förebygga djupurladdningar och för att spara på batteriet.

Vårt praxistipp: Vänta inte tills det är för sent!

Billaddare är en praktisk hjälp när bilen inte startar. Det rekommenderas dock inte att vänta till ett motorstopp, utan att då och då kontrollera statusen på bilbatteriet och ladda det igen vid behov. Detta gäller särskilt för alla som ofta kör korta sträckor eller ofta låter bilen stå still under längre tid. Laddare som har ”smarta laddningsfunktioner” växlar till en efterladdning efter den fullständiga laddningen och går sedan över till att få laddningen. Det skonar batteriet och bidrar till en längre livslängd för batteriet. Om en djupurladdning är tillgänglig, kan det skada batteriet och till exempel påverka kapacitetsavgivningen. Många laddare erbjuder en ”räddningsfunktion” eller ett regenereringsläge vid en djupurladdning som innebär att batteriet återgår till ett funktionsdugligt tillstånd. För övrigt: För övervakning av batteriet behövs inte nödvändigtvis en laddare med tillhörande funktioner. Med en enkel multimeter eller voltmeter kan du kontrollera spänningen.

Kriterier för att köpa bilbatteriladdare – vad är det som är viktigt?

Batterispänning

Laddning av bilbatteriet sker med en passande spänning för batterispänning. För motoriserade tvåhjulingar och klassiker är 6 V-apparater i regel tillräckliga, och för bilar används oftast 12 V-varianter. För lastbilar finns 24 V-laddare. Batteriladdare med anpassningsbar spänning visar sig vara praktiskt för ägare eller förare av olika fordonstyper.

Kapacitans

Detta avser fordonsbatteriets kapacitet uttryckt i Ah (ampere/timme). Den säger hur mycket ström batteriet kan leverera tills en laddning behövs. Det är viktigt att laddarens laddningseffekt passar till detta och att laddarens kapacitet inte är mindre än batteriets, eftersom det annars inte går att få fullständig laddning. Information om minimal och maximal batterikapacitet finns i laddarens datablad, dessutom kan du filtrera produkterna i vår nätbutik enligt den rekommenderade kapaciteten.

Batterityp

Många laddare kan användas för laddning av olika batterityper. Vanliga varianter är litiumbatterier, våt- och syrabatterier (t.ex. blybatterier eller blysyrabatterier och svavelsyrabatterier), blykalciumbatterier, gelbatterier (t.ex. blygelbatterier) och AGM- och AGM- batterier (AGM står för absorbent Glass Mat, som innebär elektrolytbelagda glasfiberfleece). I vår e-butik kan du filtrera efter passande laddare för din batterityp och får därmed snabbt en översikt över passande produkter.

Applikation

Sist men inte minst är det viktigt vem som använder laddaren i vilken utsträckning. Multifunktionella verkstadsladdare är avsedda för professionell användning, och för tillfällig batteriladdning i bilen. Till detta räcker det med enkla laddare med automatik, som är lätta att använda och relativt prisvärda. För yrkesförare, till exempel fjärrförare, är en högkvalitativ laddare för lastbilsbatterier en bra investering. Är förutsebar att enheten ofta kommer att användas utomhus och vid otäliga temperaturer, är den försedd med en lämplig kapslingsklass (t.ex. för stänkvattenskydd) och få även att använda även i krävande miljöer.

FAQ – vanliga frågor om bilbatteriladdare

 

Hur lång tid tar det innan bilbatteriet är laddat?
Detta kan du lätt räkna ut när du känner till kapaciteten hos bilbatteriet och laddarens laddningsström. Om en bil till exempel har en batterikapacitet på 80 Ah och om laddningsströmmen är 5 A, tar det 16 timmar innan batteriet är fulladdat (om den helt är tom).

Måste man koppla bort bilbatteriet för laddning?
I vissa laddare är detta enligt tillverkarens specifikationer inte nödvändigt, men för säkerhets skull rekommenderas det att man klämma av bilbatteriet eller strömtillförseln.

Hur ansluter man en laddare?
De nödvändiga kablarna och klämmorna ingår i regel i leveransen av laddaren. Viktigt är rätt kabeldragning för att undvika kortslutningar. Den röda kabeln fästs med motsvarande klämma på pluspolen på batteriet, den svarta på minuspolen. Se till att laddaren inte ansluts till elnätet förrän den är ansluten, och koppla bort den från elnätet innan den lossas från bilbatteriet.