bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om halogenlampor

  • Was halogenlampor?

  • Hur fungerar en halogenlampa?

  • Enligt vilka kriterier skiljer du mellan halogenlampor från Conrad?

  • FAQ - vanliga frågor om halogenlampor

Was halogenlampor?

Halogenlampor är artificiella ljuskällor som ger en briljant, naturlig belysning som liknar nästan dagsljus. Halogenljuset är vitt än kompaktlysrör eller lysdioder. Därför används de ofta när god belysning är viktig, till exempel vid varupresentationer. 

Måttenheten för ljusets färgtemperatur är Kelvin (K) och anges för många olika ljuskällor. Som grov orientering betraktas färgtemperaturer över 4.000 K som kalla (vitt/blåaktigt) och låga temperaturer (gul till rödaktig). En glödlampa med lysande vitt ljus till exempel har en (varmvit) färgtemperatur på ca 2.700 K.

En annan fördel är att halogenlampa med lång livslängd på upp till 3.000 timmar har was att använda upp till tre gånger så lång livslängd som en vanlig glödlampa. En halogenlampa har en verkningsgrad på cirka åtta procent. Så kallade ECO-halogen-lampor skär ännu bättre.

På grund av lagstiftning har den traditionella glödtrådslampan nu nästan helt ersatts av modernare ljuskällor. Det finns bara ett fåtal särskilda användningsområden där de ”gamla” glödlamporna är tillåtna. Bakgrunden är den mycket dåliga verkningsgraden hos den vanliga ljuskällan, där en glödtråd får ström genom strömflödet. Den energi som används omvandlas endast till ljus till cirka 5 %, vilket innebär att omkring 95 % går förlorad som värme. Dessutom flyter en hög inkopplingsström. Medellivslängden uppgår endast till ca 1.000 timmar. I synnerhet på grund av den dåliga energibalansen hos konventionella glödlampor trädde förordning (EG) nr 244/2009 i kraft 2009, som gradvis ersatte den för konventionella glödlampor. Försäljning av glödlampor som redan släppts ut på marknaden var fortfarande tillåten. En nackdel med halogenlampor är deras högre pris, men på grund av sin långa livslängd kan de på medellång sikt amorteras. 

Hur fungerar en halogenlampa?

I en halogenlampa fylls glaskolven med ädelgas och berikas med halogener (jodod eller bromid). På så sätt binds de volframatomer som förångas med glödspiralen och bifogas dem igen. Denna teknik leder till att halogenlampan har en längre livslängd jämfört med vanliga glödlampor. Dessutom får du ett bättre ljusutbyte. Med en infraröd beläggning på kolvens inre kan livslängden fördubblas ytterligare. Beläggningen släpper igenom ljus, men reflekterar värmestrålningen tillbaka till glödspiralen, was minskar värmestrålningen utåt och gör lampan mer effektiv och hållbar.

Halogenlampor kan fås både som lågvoltshalogenlampor och som nätspännings-halogenlampor (högvoltshalogenlampor). Du kan antingen ansluta till 12-volts lågspänning eller till nätspänning. Vissa speciella halogenlampor behöver ett förkopplingsdon för drift.

När det gäller halogenlampor finns det många olika socklar. I regel kan halogenlampor användas utan verktyg och bytas ut. 

Enligt vilka kriterier skiljer du mellan halogenlampor från Conrad?

Conrad erbjuder mer än 300 olika halogenlampor och ett professionellt urval, som löser många belysnings- och presentationsuppgifter. Halogenlampor kan väljas selektivt i menyn hos våra onlinebutiker:

  • Pris
  • Nya enheter och erbjudanden, här även med lågutsläppsrelaterade produktionskrav RoHS enligt EU-direktivet
  • Finns i Conrad-butikerna
  • Marche
  • Effekt i jämförelse: Anger effekt till ett värde som motsvarar den konventionella ljuskällan. Därmed får du en grov jämförelsemöjlighet. Effektområdet sträcker sig från 7 till 2.000 watt.
  • Ljusfärg: I de flesta fall varmvit, dessutom några modeller med kallvit, röd och silverfärg
  • Kategori: Skiljer mellan halogen, Eco-halogen och keramiska metallhalogen urladdningslampor
  • Effekt: Halogenlampa: Den faktiska effektförbrukningen från 5 till 2.000 watt
  • Sockel: Diverse former som sifferkombinationer med bokstäver för märkning av skruv-, kontakt- eller bajonettsocklar
  • Driftspänning: Från 6 till 240 volt.
  • Konstruktion: Beskriver det yttre utseendet i glödlampor-, ljus-, kolv-, reflektor-, stav- och droppform. Dessutom finns det lampor i specialform och beteckningen som stiftsockel.

FAQ - vanliga frågor om halogenlampor

Was följas när du byter halogenlampor?

  • Arbete med nätström får endast utföras av utbildade specialister.
  • Byte av ljuskälla bör endast ske i avstängt, spänningslöst läge.
  • Om du byter ut defekta halogenlampor ser sockelns konstruktion till att rätt ljuskälla byts ut.
  • Använd alltid halogenlampor med samma effektparametrar, eftersom elnätet ofta är elektriskt säkrad för vissa effekter.
  • Lös och fäst halogenlampor utan grovt mekaniskt våld.
  • Glaskolven på en ljuskälla bör inte beröras med bara fingrar. Hudfettet rör sig på glaset, brinner och gör lampan oanvändbar på kort eller lång sikt.
  • Om en halogenlampa krossas i glas bör det berörda rummet ventileras i 30 minuter. För att ta bort glasspltar bör du använda skyddshandskar (använd inte dammsugaren).
  • Halogenljuskällor kräver inga särskilda bortskaffningsåtgärder.

Kan konventionella halogenlampor anpassas utan problem?

Eftersom halogenlampor med alla sockelformer från vanliga glödlampor finns, kan de ofta ersätta dem. På många förpackningar finns ett tryck på en effekt som jämför effekten av en halogenlampa med den från vanliga lampor.


Hur länge håller halogenlampor?

Livslängden för halogenlampor uppgår normalt till cirka 3.000 timmar. Det finns modeller med en livslängd på mellan 10.000 och 20.000 drifttimmar, där värdena i databladen ofta är kopplade till en procentuell andel fallissemang. En annan egenskap är den högsta möjliga frekvensen för den lägsta 5-siffriga nivån.

Hur kan ICH se en defekt halogenlampa?

För ljuskällor med glödtråd finns endast två driftlägen: Intakt eller defekt.
En möjlig felkälla är korrosion på sockeln eller i halogenlampan. Detta leder till minskat ljusutbyte och/eller flimmer. Korrosion kan leda till att lampor inte längre kan lossna från sockeln was

För ljuskällor med förkopplingsdon märks fel genom flimmer, avtagande ljuseffekt upp till totalbortfall.