Ny: Wiedmüller Workplace Solutions

Conrad Elektronik utökar sitt B2B-sortiment för anläggningstekniker med en serie innovativa, processövergripande tillverkningslösningar från Weidmüller för ergonomisk och ekonomiskt optimerad konstruktion av kopplingsskåp.  Weidmüller Workplace Solutions baseras på en studie om automatisering och digitalisering av kopplingsskåpskonstruktion ("Konstruktion av kopplingsskåp 4.0") genomförd vid Institutet för styrteknik för maskinverktyg och tillverkningsinriktningar (ISW) vid universitetet i Stuttgart.

Weidmüller har utvecklat optimerade och effektiva lösningar för de vanligtvis till stor del manuella processerna för konstruktion av kopplingsskåp under det övergripande begreppet ”Workplace Solutions”. Processerna kan på detta sätt bli upp till 80 procent snabbare samtidigt som risken för fel minskar. Framför allt gäller detta de tidskrävande momenten projektplanering och utformning av kopplingsscheman, samt montering, ledningsdragning och märkning där de tekniska processerna ofta varierar mycket. 

För att säkerställa datakonsistens stöder Weidmüllers WPC (Weidmüller Wire Processing Center) digital produktion med hjälp av mjukvaruverktyg med CAE-gränssnitt för alla tekniska miljöer. Det inkluderar M-Print® PRO för märkning och Weidmüller Configurator för att spara tillverkningsdata. Detta gör det möjligt att uppnå snabb och tillförlitlig dokumentation, installation och underhåll, eftersom alla tillverkningssteg finns dokumenterade och kan spåras. Liknande fördelar finns även när det gäller momenten inköp, planering och lagerhållning, samt för ergonomi och effektivitet på arbetsplatsen.

"Kunden vill inte ha enskilda produkter utan kompletta lösningar", förklarar Tobias Sondermann, chef för produktledning Marking & Tools på Weidmüller, "Vår strategi med Weidmüller Workplace Solutions innebär en win-win-lösning för tillverkare av kopplingsskåp."

En central del i Weidmüller Workplace Solutions är Wire Processing Center (WPC) för halvautomatisk kabelmontering, ledningsdragning och märkning, med koordinerade komponenter på en mobil arbetsbänk. Detta består av en skärmaskin, skalnings- och crimpmaskin och värmeöverföringsskrivare, samt enheter för kabelmatning för kabelrullar, uppströmssystem eller kartonger. Crimpmaskinen anpassar sig med hjälp av mjukvaran till trådens dimension (tråd med dimension från 0,5 mm² till 2,5 mm² (AWG 20 - 14) kan bearbetas). Ett hyllsystem för förbrukningsvaror finns också.

Användaren kan visualisera sina arbetsmoment på en 15-tums pekskärm. Detta innebär att bestämda tråddimensioner kan bearbetas utan rolländring. WPC tillåter också att alla funktioner kan användas i fristående läge. Användaren kan när som helst växla mellan automatisk och manuell hantering.

Kabelmonteringsdata kan läsas in via EPLAN- eller CSV-fil, matas in manuellt eller överföras från planeringsprogram via ett internt företagsnätverk eller från USB-minne. WPC tillåter att arbetet med enskilda komponenter när som helst kan utökas till den fullständiga konfigurationen. Detta möjliggör samordning med det övergripande projektet samtidigt som den höga kvaliteten på produktionen säkerställs.

Weidmüller verktygsvagn utvecklades baserat på 5S- och Lean-principer för effektivt arbete. Varje verktyg är ergonomiskt inbäddat i skumgummiinsatser. Standardverktyg är placerade inom räckhåll. Verktyg som används tillsammans ligger nära varandra. Detta minskar tiden för att ta fram och plocka undan verktygen med upp till tio procent. Insatserna kan märkas med Multicard-markörer och QR-koder för att underlätta kontroll av huruvida det saknas verktyg. Verktygsvagnen kan utökas med applikationsspecifika maskiner och skrivare.

"Med Weidmüller Workplace Solutions erbjuder vi våra B2B-kunder ett innovativt automatiseringssystem för konstruktion av kopplingsskåp vilket medför stora besparingspotential", säger Manuel Gschwend, produktchef på Conrad Elektronik.

De första produkterna i u-mations sortiment är 24 VDC PLC-fältbusskopplingarna UC20-WL2000-AC 1334950000 och UC20-WL2000-IOT 1334990000.