Philips Hue - det intelligenta belysningssystemet

Ljusstyrning med din smartphone

Att bara tända och släcka belysning är så gammaldags. Med Philips Hue kan du göra mycket mer än så med din belysning! Vad sägs om att kunna välja bland 16 miljoner färger? Som man kan styra trådlöst via en app på din smartphone. Programmerbara ljusscener för att höja stämningen: vitt ljus för bättre koncentration medan du jobbar eller en trevlig varm glöd för att hjälpa dig att koppla av på kvällen. Och om ingen är hemma, kan du skrämma bort eventuella inbrottstjuvar genom att låta det se ut som att någon är hemma. Trådlös ljusstyrning gör det enkelt för dig att styra din belysning, något som tidigare endast var möjligt med hjälp av dyra elektroniska installationer. Med Philips Hue är kopplingen av belysningen i nätverket lika enkelt som att byta en glödlampa; byt ut dina nuvarande lampor med smarta produkter. Detta skapar ett intelligent belysningssystem utan att du behöver dra kablar eller göra andra besvärliga åtgärder.

Fördelarna med Philips Hue

 • LED-teknik: Hue-lampor förbrukar endast några watt och ger ett finare ljus än vanliga energibesparande lampor
 • Gruppanslutning: det är möjligt att dimma flera lampor samtidigt, men man kan även justera färgen och ljusstyrkan från lamporna helt oberoende av varandra.
 • Ljusscener: Lampans inställningar är programmerbara. Med endast ett fingertryck i appen kan du ta fram en viss ljusatmosfär.
 • Timerfunktion: Belysningen aktiveras eller avaktiveras vid önskad tid. Det går steglöst, på kvällen när du lägger dig eller på morgonen när du vaknar
 • Geofencing: Med hjälp av smartphone-lokalisering vet appen när någon lämnar eller går in i huset, och kan anpassa belysningen i enlighet med detta
 • Fjärrkontroll: ditt Hue-system hemma kan också nås via Internet. Det är väldigt praktiskt om du har glömt att släcka ljuset!

Vilka produkter finns det?

Hue Bridge är centrumet för ditt Philips Hue-belysningssystem. Anslut Hue Bridge till din router hemma och styr din belysning trådlöst. Varje startpaket innehåller en sådan basstation. I de flesta fall är en Bridge tillräcklig. Du kan styra upp till 50 ljus för varje Bridge! Hue-sortimentet har lampor för varje användning och alla användningsområden. Du kan enkelt byta dina gamla lampor med stor sockel till LED-lampor med E27 skruvsockel. Beroende på modell kan de ge vitt ljus (Hue white, Hue Lux), ändra färgtemperaturen från varm vit till kall vit (Hue White Ambiance) eller till en av de 16 miljoner färger som finns (Hue Color). Dessutom finns det Hue LED-strips för indirekt belysning av dina möbler (LightStrips), spots med GU10 sockel och till och med kompletta designer lampor (Hue Phoenix och Hue Go).

Så här fungerar Philips Hue:

 1. Anslut Hue Bridge till din WiFi-router i ditt hemmanätverk
 2. Upp till 50 olika Hue-lampor kan styras
 3. Med en app på din smartphone eller surfplatta kan du styra och dimma ljuset.
 4. Via internet kan du göra allt, när du sitter på bussen eller när du har åkt på semester.
 5. När du är hemma kan du använda en valfri trådlös fjärrkontroll eller en omkopplare.

#Tips: Trådlös ZigBee-standard

Eftersom Hue arbetar med den internationella trådlösa standarden ZigBee, kan du även koppla lampor från Osram Lightify-serien till Bridge. Philips garanterar dock inte att det totala utbudet av funktioner i Hue-appen också är tillgängligt för lampor från andra tillverkare.

Appar för varje applikation

Med gratis-appen för Android och Apple-enheter har du alltid kontroll över din belysning. Med det tydliga programmet styr du enskilda lampor eller hela rummet, du programmerar vackra ljusscener eller den praktiska timerfunktionen. Det är inte bara möjligt att använda Hue-systemet med din smartphone eller surfplatta, det finns otaliga appar från oberoende utvecklare, som ibland erbjuder ännu mer möjligheter än original-appen från Philips. Det finns många människor som använder mikrofonen i sin smartphone, för att förvandla rummet till ett disco. Ljuset pulserar i olika färger i takt med musiken. Andra simulerar en eld eller fyrverkerier på natthimlen. Tack vare de externa programmen kan man även använda Blackberry eller Windows-smartphones för trådlös ljusstyrning.

Ljusomkopplare med en extra ljusomkopplare

Att styra belysningen med din smartphone kan vara väldigt praktiskt, men du kanske inte alltid har din smartphone till hands. I så fall kan det vara bra att ha denna trådlösa ljusomkopplare. Den kan styra scener ur Hue-systemet. Hue Tap av Philips fungerar dessutom utan batterier eftersom den behöver kinetisk energi för att kunna fungera. Med ett knapptryck genereras lika mycket energi som Hue Tap behöver för en trådlös överföring. Med de fyra programmerbara knapparna aktiverar du ljusscener eller stänger av ljuset centralt.

Röststyrning ingår

Apple-användare som använder operativsystem iOS 8.1 eller senare kan styra Hue med sin röst. Detta kräver att man har den nya fyrkantiga Bridge (andra generationen). Den stödjer HomeKit-standarden och därmed även Apples röstassistent Siri. Du behöver bara aktivera funktionen i Hue-appens inställningar och då kommer systemet lyssna på kommandon som "Släck lamporna". En bra (och praktisk) extra funktion från Apple-konceptet är att Hue också svarar på kommandon från andra smartphone-appar som stöder standarden när HomeKit är ansluten.

#Tips: vad är HomeKit?

Apple har skapat sin egen Smart Home-standard under namnet HomeKit. Tillverkare som vill erbjuda enheter för detta måste uppfylla vissa krav och få sina produkter certifierade av Apple. För styrningen krävs det en iPhone eller iPad med operativsystemet iOS 8.1 eller senare.

Android-enheter kan inte använda HomeKit-funktioner som röststyrning med Siri.

Fördel för Apple-användare: Apparater från olika varumärken arbetar tillsammans via HomeKit-plattformen. De måste komplettera varandra enligt den modulära principen.

Komplett hemmasystem

Det smarta hemmet: Philips Hue har nu blivit så pass utbredd att andra tillverkare integrerar belysningssystemet i sin hemautomatisering. Då styr appen inte bara ljuset, utan även element, jalusier och mer. Förutom extra komfort ger det även betydligt mer säkerhet. Hue-lampor kan till exempel tändas automatiskt när brandlarmet går igång. Eller så kan man med hjälp av färgat ljus bli påmind om att det är dags att vädra hemmet.

Man kan koppla Philips Hue till följande smartphone system:

 • Apple HomeKit
 • Devolo Home Control (inom kort)
 • IFTTT
 • Nest

Titta på TV med Hue-effect

Äger du en Philips Ambilight TV? Då njuter du av en speciell effekt. Med Hue kan du utöka den dynamiska belysningen av din Ambilight till resten av ditt vardagsrum. Golvlampan bredvid soffan kommer då att ändra färg i takt med din bild med ljusfärg. Du kan ställa in intensiteten och ljusstyrkan i TV-menyn, från mjukt till färgstarkt.

Med hjälp av smartphone-appen "Ambilight TV" kan sportentusiaster själv styra belysningen och skapa roliga effekter. Förvandla ditt vardagsrum och använd färgerna från ditt favoritlag eller låt röda och gula kort åtföljas av blixtar av ljus. Och om jublandet som kommer från din Philips-TV ökar, anpassar Hue ljusets intensitet därefter. Mätningen av ljudnivån är möjlig med mikrofonen på din smartphone.