bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

  

Värt att veta om ljusslingor

  • Was är ljusslingor?

  • Vilka ljusslingor lämpar sig för utomhusbruk?

  • Hur fungerar en solcellsljusslinga?

  • Information om hur ljusslingor hanteras

  • Vårt praxistipp: Solcellsdrivna ljusslingor justeras korrekt

  • Vilka defekter kan uppstå på ljuskedjor?

Was är ljusslingor?

Användning av ljuskedjor

En ljusslinga är en anordning av ljuskällor som används för dekorationsändamål och belysning, till exempel på Party. Men det är inte bara sommarfester på terrassen eller ordentlig biesträdgårdar som drar nytta av stämningsfulla fördelar med färgglada eller varmvita ljuskedjor. Med dem kan du belysa många områden på ett tilltalande sätt, som konturer på byggnader eller exponerade delar av dem.

I trädgården kan du med hjälp av konstgjord belysning framhäva konturerna av buskar och träd med LED-träkedjor, efterskapa sagofigurer och mycket mer. I vardagsrummet ser möbler, nischer eller fönsterramar bokstavligt talat ut i ett nytt, behagligt ljus av varmvita LED:er. Och som julbelysning har LED-ljuskedjor i varmvitt eller gula och röda färgtoner en härligt festlig effekt. 

Ljuskedjor består av parallellt kopplade ljuskällor som LED:er eller andra lampor på en eller flera kabeltrådar som försörjs med ström. Seriekopplingarna är mer obuskar, eftersom de är felkänsliga: Om en ljuskälla i serien är defekt, fungerar inte hela ljusslingan längre.

Led-ljuskedjor är idag standard, men har också nackdelar med LED:er: För ljuskedjor med glödlampor i E14- eller E27-socklar är det möjligt att byta ut enskilda defekta glödlampor. För LED-ljuskedjor däremot står man inför valet att acceptera ovanliga LED:er eller byta ut hela ljusslingan, eftersom enskilda element inte kan bytas ut.

På Habsidan står: LED-utrustningen ger en tydlig bättre energibalans, eftersom endast en tiondel av energin behövs för samma ljusutbyte som för konventionella glödlampor. Om du sätter i färgglada eller vita LED-ljuskedjor kan du spara energi.

Vilka ljusslingor lämpar sig för utomhusbruk?

Ljusslinga

Om användningsområdet är utomhus för LED-ljusslingan måste den i första hand vara motståndskraftig mot väderpåverkan. De flesta ljusslinga för utomhusbruk försörjs med liten spänning och säkerställer en kapslingsklass - oftast IP44 - så att man inte behöver avstå från den önskade ljuseffekten utomhus även i regn och snö. En del av produkterna drivs med batterier eller solcellsteknik.

Med några få undantag används den klassiska glödlampan inte längre som ljuskälla. Energieffektiva LED-ljusslingor används i stället, som finns i alla färger och ljuskällor. Med LED-tekniken finns förutom vitt ljus även varmvita och färgrik i ljusspektrat. Många ljuskällor av ljuskedjor, utomhus eller inomhus har visserligen behållit sin form, men har LED:er inuti. Din 5035 reglerar bland annat orden ”varmvit” eller ”kallvit”. Alla ljuskedjor med beteckningen ”varmvit” strålar dock inte heller riktigt av samma färg, eftersom färgtemperaturen (i Kelvin) kan ligga mellan 2700 och 3200 Kelvin. Ju högre värde, desto kallare visas det utstrålade ljuset.

Vissa utomhusljuskedjor har elektronikmoduler som spelar upp effektprogram med en knapptryckning. Vissa kan till och med programmeras individuellt, för att skapa effekter efter egen smak. Extra bekvämlighet vid fjärrkontroller eller WLAN-uttag. På så sätt kan ljusslingan styras via smartphone eller surfplatta.

Beroende på hur och var du vill dekorera, finns olika ljus- och diverse kabel- och ljusskaft till förfogande. Dessutom finns ljuskedjor i olika längder och med olika typer av ljus, huvudsakligen glödlampor och lysdioder. Vad gäller strömförsörjning finns det solcells-, batteri- och nätdrivna ljuskedjor. De senare är framför allt lämpliga när en extern strömförsörjning finns tillgänglig i närheten. Belysning på utsatta platser utomhus som träd eller häckar är ibland beroende av andra strömkällor - här är solcellsdrift en bra lösning.

Hur fungerar en solcellsljusslinga?

Solcellsdriven ljusslinga

Det finns LED-ljuskedjor för utomhusbruk som drivs med solcellsteknik. Solcellsljusslingor kan drivas på utsidan med en separat solcellsmodul för strömförsörjning och behöver då ingen nätenhet eller nätanslutning. Led-solcellsljusslingor fungerar precis som de stora släktingarna inom solvärmetekniken: Med solens kraft förses LED:erna med ström och samtidigt laddas ett buffertbatteri via en inbyggd elektronisk modul som sörjer för ström till LED-ljusslingan under ljusfattiga tider. Med de effektiva LED:erna kan man på detta sätt även få tilltalande långa lystider i mörker.

 

Information om hur ljusslingor hanteras

Den maximalt uppnåbara ljustiden av ljuskedjor beror på batteriets och batterimodellernas laddningstillstånd och driftsläge. Den kan variera mellan flera timmar och flera veckor. Batterierna - inte bara solcellsslingor - har begränsad hållbarhet på ett till två år och måste bytas ut.

Skydda ledningar från ljuskedjor med extra isoler- och fästmaterial mot skarpa kanter och skyrlande byggmaterial som puts eller klinker. Ledningarna bör inte kunna röra sig vid vind och bör vara ordentligt fastlagda. Lägg- och fästmaterial på vår e-butik. Om du behöver använda förlängningskabel för strömförsörjningen av nätenheterna från lågspänningsnätet, ser du speciellt vid användning utomhus till att kapslingsklassen bibehålls, till exempel med passande kontaktboxar från vår onlinebutik.

Vid användning av WLAN-uttag se till att ditt WLAN-nät är tillräckligt starkt på önskat ställe. Använd WLAN-repeater om det behövs. Raka ljusslingor som är utrustade med klassiska glödlampor bör inte användas i inkopplat tillstånd eller i förpackningen.

Vårt praxistipp: Solcellsdrivna ljusslingor justeras korrekt

Se till att solcellsmodulerna riktas söderut och inte ligger i skuggan när du installerar solcellsdrivna ljusslingor. I annat fall kan det påverka funktionen negativt. Skuggningen kan uppstå särskilt i trädgården genom ark eller placering av solcellsmodulen för nära byggnader. Även snöfall på vintern kan ha en negativ inverkan på ljusinfallet. Solmodulerna bör därför skyddas mot snö eller regelbundet befrias från sådant.

  

Vilka defekter kan uppstå på LED-ljusslingor?

Om LED-ljuset inte kan sättas på, kontrollera först nätenheten, eventuella säkringar och ledningar för strömförsörjning eller ljuskällor mot skador. Om en soldriven lysdiodljusslinga inte aktiveras av sig själv vid mörker: Kontrollera att huvudbrytaren är påslagen. Även ljuskällor som ligger främmande, till exempel gatubelysning, kan simulera dagsljus och därmed förhindra att ljusslingan slås på.
Se noga på intakta batterier och vid byte av dem till rätt polerade anslutningar och rena kontakter.