Köpt oftast

  Meest gekocht

  Högst betygsatta produkter

  Best beoordeelde producten

  Rådgivare

  Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

  Värt att veta om bildskärmar

  • Översikt över bildskärmar

  • Vad är det som spelar roll för en bra bildskärm?

  • Skärmar för moderata krav

  • Gamingskärm

  • Monitorer för professionell användning

  • Vanliga bildskärmsgränssnitt

  • Vilka paneltyper finns det vid monitorer?

  • Vår praxistipp: Kalibrera bildskärmen

  • FAQ - vanliga frågor om monitorer

   

   

  Översikt över bildskärmar

  Redan vid första anblicken ser man de stora fördelarna med en LCD-skärm (liquid crystal display, tyska: Flytande kristalldisplay) jämfört med en gammal rörmonitor. LCD-skärmar är platta och lätta. Dessutom har de en betydligt lägre strömförbrukning och är flimmerfri. Om en sådan skärm ändå flimrar, beror det vanligtvis på att den är felstyrd. De platta skärmarna finns i storlekar på under 15 tum upp till över 60 tum. Med motsvarande hållare kan de till och med monteras på väggen utan problem. I vår e-butik hittar du förutom väggfästen även andra tillbehör.

  Samsung spel
   

  Vad är det som spelar roll för en bra bildskärm?

  För det första gäller det att klargöra vad skärmen ska användas till. På en bildskärm för tillfällig användning hemma ställs helt andra krav än till exempel på en modell för en professionell fotografer, grafiker eller en kontorsbildskärm som används varje dag i 8 eller 10 timmar. Särskilt viktigt är det att ögonen inte tröttnar på grund av reflexer på displayen. Om du har en bildskärm med speglande yta (lare), kan du vid behov använda en reflekterande folie. Speciellt för displayer till bärbara datorer finns dessutom så kallade blickskyddsfilmer som förhindrar en sidoblick på skärmen. Det är till exempel praktiskt när du är på resa, om du inte vill att du ska se ditt platsuppvisningsbart under arbetet.

   

  Skärmar för moderata krav

  Om du bara vill surfa lite på Internet hemma med datorn, skriva e-post och kanske redigera ett eller annat Office-dokument, räcker det i de flesta fall med en prisvärd skärm. Det rekommenderas att man väljer en bildskärmsdiagonal på minst 21,5 tum och ser till en upplösning som inte ligger under Full HD. Ideal för de flesta behov är PC-skärmar med en diagonal på mellan 22 och 24 tum. Sparandet med en mindre modell är bara minimalt och väger det lilla extra inte på "arbetsyta". Se vid köp dessutom på en HDMI-anslutning, eftersom den äldre standarden DVI endast sällan används. Generellt är det viktigt att du köper en bildskärm med lämpliga anslutningar till din dator, där det finns adapter för att i efterhand skapa kompatibilitet.

   

  Gamingskärm

  Helt annorlunda ser det ut när skärmen ska användas för spel. Ideal är i detta fall skärmar med en diagonal på över 27 tum och ofta även större format ovanför 30 tum. För en jämn återgivning är en display ideal med en så hög bildrepetitionsfrekvens som möjligt från 120 Hz och med en låg reaktionstid. Upplösningen bör ligga på Full-HD eller, beroende på personliga krav, på 4K. Panelen som är monterad på skärmen ska kunna visa levande färger och ge bra kontrastvärden. Ännu relativt nya på marknaden är så kallade böjda skärmar, som har en krökt bildskärmsyta och på så sätt förstärker immersion i spel. Det finns även bildskärmar som kan användas som G-Sync eller FreeSync. Det handlar om teknik från NVIDIA och AMD som syftar till att förhindra störande effekter i spel som Tearing.

  ASUS Gaming
   

  Monitorer för professionell användning

  I professionella sammanhang ställs oftast högre krav på en datorskärm än vad som är fallet vid tillfällig användning i hemmet. Business-skärm som dagligen används under många timmar måste ha ett så brett inställningsområde som möjligt, för att användaren ska få en ergonomiskt fördelaktig ställning. Beroende på uppgifter kan pivot-funktionen vara mycket användbar, alltså möjligheten att rotera bildskärmen. Storleken på en professionell kontorsbildskärm bör inte ligga under 21,5 tum, bättre är 24 tum eller 27 tum, beroende på uppgifter och personliga preferenser. Beroende på bildskärmsdiagonalen bör lämplig upplösning väljas. För en bildskärm med 21,5 tum är Full-HD ideal, högre upplösningar ger en för liten visning av text och manöverelement för operativsystemet. För större diagonaler kan man däremot använda QHD-upplösning. Det gör att du har en större skrivbord, was som då ger en bättre översikt just när du redigerar flera dokument. Panelens yta bör om möjligt vara matt, så att det under arbetet inte uppstår störande reflexer som gör ögonen trötta.

  EIZO LED-skärm

  Professionella användare som fotografer, videoredigerare eller grafiker behöver inte bara kraftfulla datorer, utan även högt ställda krav på skärmen. Bildskärmdiagonaler på 22 tum eller 24 tum är ofta för små, 27 tum bör vara minst, men i många fall får bildskärmen gärna vara ännu större. Full-HD-upplösning räcker i de flesta fall inte längre, UHD, QHD eller 4K är ett bättre val. Av avgörande betydelse är färgåtergivningen: Vanliga färgområden är här RGB, sRGB, Adobe RGB eller DCI-P3. En bra bildskärm som är perfekt för grafiskt krävande tillämpningar, kan täcka Adobe RGB-färgrymden till 99,5 procent.

   

  Vanliga bildskärmsgränssnitt

  Oftast är skärmar eller pekskärmar idag anslutna till datorn via HDMI. D-sub eller DVI hittar du på äldre datorer. Med aktuella grafikkort kan motsvarande displayer användas genom att använda passande adaptrar. Ett annat möjligt gränssnitt är DisplayPort. Ännu relativt ny är möjligheten att ansluta bildskärmar via Thunderbolt (USB typ C).

   

  Vilka paneltyper finns det vid bildskärmar

  En skärm visar den bild som datorn ger. Det finns olika tekniker som alla har sina för- och nackdelar. Nedan presenterar vi de vanligaste paneltyperna.

  Den billigaste varianten är TN-panelen (Twisted-Nematic-panelen). Skärmar med sådana paneler övertygar vanligtvis genom ett attraktivt pris/prestanda-förhållande och snabba svarstider. Det är till nackdel att ha mindre bra blickvinkelstabilitet och sämre färgprecision jämfört med andra paneltyper.
  För privat bruk räcker sådana datorskärmar oftast. Speciellt för gamers finns även mycket högvärdiga bildskärmar med TN-panel som kan utnyttja den låga responstiden.

  IPS-paneler blir alltmer standard på platta bildskärmar. Den stora fördelen med en sådan IPS-panel är den breda betraktningsvinkeln på upp till 178 grader (beroende på modell). Med en panel med låg blickvinkelstabilitet kan färgerna snabbt förfalskas om man inte längre sitter centralt framför monitorn. Dessutom ger IPS-paneler hög färgäkthet och relativt låga reaktionstider. Jämfört med en TN-panel har den något högre strömförbrukning och högre inköpspris. Bildskärmar med PVA/MVA-panel (Patterned-Vertical-Alignment/Multi-Domain -Vertical-Alignment) är på grund av sin komplexa konstruktion ganska dyra. De ger dock bättre svärta och kontrast än en jämförbar IPS-panel. Blickvinkelstabiliteten ligger på en jämförbar hög nivå som hos IPS, men färgåtergivningsstabilitet är sämre.

  För smartphones är OLED redan används länge. Idag byggs motsvarande skärmar även i större enheter, vilket gör att de kan användas i datorbildskärmar eller TV-apparater. Sådana paneler är fortfarande sällsynta och dyra. De ger ännu bättre svarstider än en TN-panel, ett perfekt svart värde, en hög bildskärpa samt en mycket bra färgåtergivning. Förutom det höga pris som redan nämnts har OLED-skärmar lägre ljusstyrka och det finns risk för att man bränner stillbilder.

   

  Vår praxistipp: Kalibrera bildskärmen 

  Ofta är skärmar inte optimalt kalibrerade från fabriken, vilket gör att du ibland missar mycket av den möjliga bildkvaliteten. Speciellt för högkvalitativa LED-monitorer rekommenderas därför att man använder sig av en kolorimeter för maximum av din bildskärm.

   
   

  FAQ - vanliga frågor om monitorer

  Was är skillnaden mellan LCD- och LED-skärmar?

  I strikt mening är båda versionerna en LCD-skärm, eftersom den inbyggda panelen alltid består av flytande kristaller. Skillnaden ligger i bakgrundsbelysningen: Hos äldre LCD-skärmar eller TV-apparater realiseras belysningen genom två lysrör, som hela panelen belyste. På så sätt har svart alltid framställts ganska gråt. På en LED-skärm arbetar bakom panelen många små LED:er som inte alltid lyser konstant. Vid visning av svarta ytor stängs LED:erna av, was/s bort Dessutom förbrukar lysdioder betydligt mindre ström.