bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om vibrationsmotorer

  • Was är vibrationsmotor?

  • Användning och användningsområden

  • Vad bör man tänka på när man köper motorn?

  • Praktiska tillbehör: Frekvensomriktare

  • FAQ - vanliga frågor om vibrationsmotorer

 

Was är vibrationsmotor?

En vibrationsmotor är en motor som genom speciella vikter ger en mjuk till starkare vibration. Motorn väger oftast några kilo och kan användas i byggmaskiner som sju produkter, rengör, främjar eller tätar. Vibrationen uppnås med hjulvikter. Fäst vid motorns axeländar, ger den roterande axeln en cirkelande vibration. Resultatet är att apparaten vibrerar.

Komponenter till industrimaskiner som är direkt kopplade till apparaten tar över den rörelse som alstras. På så sätt får du en vibration eller en lätt till stark skakning. Maskinerna är direkt anslutna till enheten via motorfoten.

Bra att veta:

Med flera vibrationsmotorer, som finns i motrotationsläget i motsatt riktning, kan du uppnå riktade vibrationer. Med tillbehör som en frekvensomriktare kan dessutom intensiteten anpassas beroende på vibrationsprocessen.

 

Användning och användningsområden

Vibrationsmotorerna har den största användningen inom industrin. När byggnadsmaterial och råvaror skall förtätas eller distribueras används tillverknings- eller sorteringsmaskiner med de särskilda motorerna. Även om byggnadsmaterial ska sorteras kan en sådan apparat med dess vibrationer vara användbar.

Motorernas typiska användningsområde är vägbygge, särskilt i välliga vibrationsmaskiner. Vibrationsutrustning är dock användbar även i helt andra branscher. På så sätt kan du få ordning på exakta orientering av pappersbuntar i tryckerier eller i förpackningsföretag.

Beroende på användningsområde kan de enheter som är anslutna till motorerna:

  • Dosera produkter
  • Lös eller lossa råmaterial
  • Rengöring, tömning eller avluftning av maskiner
  • Blanda produkter eller ämnen
  • Ämnen tätas

Möjliga enheter som är anslutna till vibrationselementen är:

  • Byggmaskiner
  • Ytgaller
  • Filtreringssystem
  • Förpackningsmaskiner.
  • Matningshandtag
  • Silos
 

Vad bör man tänka på när man köper motorn?

Eftersom vibrations- eller vibrationsmotorn ofta utsätts för stora belastningar måste den vara motståndskraftig mot yttre påverkan. Särskilt inom vägbyggen eller inom andra områden där motorutrustningen används utomhus spelar fuktbeständigheten en stor roll. Dessutom bör utrustningen vara skyddad mot hetta, damm och mekanisk belastning som sker regelbundet, så att det inte krävs någon vanlig reparation.

Välj vibrationsmotorn men även efter den nödvändiga centrifugalkraften. Mycket kraftfulla modeller ger upp till 3.000 Newton, för mindre modeller är det bara några hundra Newton. Beroende på användningsområde är flexibelt inställbara motorenheter önskvärda. Vissa apparater har olika effektlägen. Även varvtalet förblir oförändrat, men rotationsriktningen kan ändras via en brytare eller en elektrisk styrning ger automatisk anpassning.

 

Praktiska tillbehör: Frekvensomriktare

Den obalanserade motorn genererar cirkelformade vibrationer. I parvis användning sker en motsatt rotation, så att en riktad vibration uppnås. Frekvensomriktare rekommenderas för att individuellt ställa in dessa per process. Dessa optimerar frekvensen varje gång på nytt, så som programmet kräver.

 

FAQ - vanliga frågor om vibrationsmotorer

Hur skiljer sig de tillgängliga motorerna åt?

Var noga med att välja element som centrifugalkraft och varvtal som rättar sig efter önskad vibrationsfrekvens. Dessutom finns det apparater som drivs elektriskt med kabel eller batteri och andra som fungerar med hjälp av tryckkraft. Hos Conrad hittar du rent elektriska vibrationsmotorer.

Vilka arbeten lämpar sig vibrationsmotorerna för?

I första hand är utrustningen lämplig för att främja, lösa och förtätning av olika material och produkter. Stödet ges genom att enskilda partiklar kan komma i kontakt med svängningarna och därmed flyttas i en riktning. Lösningen bygger på att vibrationer från enheten lossar från föreningen. Tätningen uppnås genom att man delar om materialet, som i sin tur minskar friktionen.

Var kan vibrationsmotorn anslutas?

Oftast är anslutning möjlig i valfri position. Det är dock viktigt med ett fast, säkert och jämnt underlag. Det område där vibrations- eller vibrationsmotorn är monterad ska vara stelt för att förhindra att de starka vibrationerna orsakar skador.