bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om varvtalsregulatorn

I maskiner produceras kraft ofta med hjälp av roterande motorer. Så kallade varvtalsregulatorer används för att ställa in och vid behov påverka varvtalet. De används för att styra apparater eller för att övervaka anläggningar för vilka ett exakt eller konstant varvtal är viktigt. Was varvtalsreglage och vad det gäller att se på vid köpet får du reda på i vår guide.

  • Was varvtalsreglage?

  • Typer av varvtalsgivare

  • Kriterier för val av varvtalsregulator - vad är det som är viktigt?

  • Vår praxistipp: Observera taktfrekvensen

  • FAQ - vanliga frågor om varvtalsgivare

 

Was varvtalsreglage?

Varvtalsregulatorer är precis som varvtalsregulatorer en del av drivtekniken och används för att ställa in varvtalet på roterande tekniska komponenter. De är en del av reglerbara framdrivningssystem, såsom motorer eller växelmotorer, som finns i till exempel fläktar, fläktar, fläktar eller pumpar. I det dagliga språkbruket görs ingen åtskillnad mellan varvtalsgivare och varvtalsregulatorer, men tekniskt sett är de olika:

Varvtalsregulatorer ger ett varvtal, men kontrollerar inte om det också uppnås. För varvtalsregulatorer däremot tillkommer återkopplingen. hinzu. De ger ett varvtal och ser samtidigt till att det uppnås och upprätthålls. Varvtalsregulatorer, som till exempel är monterade i elmotorer, är ofta utrustade med sensorer som permanent registrerar varvtalet. Om det är-värde avviker från det fördefinierade bör-värdet, ska en varvtalsreglering göras där båda värdena anpassas till varandra. På så sätt kan man säkerställa ett konstant varvtal vid olika belastning. Det är till exempel fördelaktigt för elektriska borrmaskiner, som ska ha en lika stark effekt när väggen ändrar sig. Varvtalsregulatorer kan ibland också ändra varvtalet till en viss styrsignal. Ett exempel på användning är fjärrkontrollen till modellbilar.

 

Typer av varvtalsgivare

Varvtalsreglage finns för olika typer av motorer. För styrning av växelströms- eller AC-motor (AC = Alternative Current) får du tillgång till AC-varvtalsgivare. DC-varvtalsregulatorerna är däremot lämpliga för användning i likströms- eller DC-motorer (DC = Direct Current). Båda typerna finns i vår e-butik.

Varvtalsregulatorn fungerar enligt olika principer. De kan till exempel drivas med transformatorer, frekvensomriktare, sensorer eller en ingångsstyrning inom ett visst spänningsområde. Elektronisk varvtalsregulator som kan reglera varvtalet i växelströmsmotorer steglöst, bygger ofta på den så kallade fassnitt- eller fasreglering , vid vilket strömflödet styrs av en Triac. Med denna princip går mindre effekt förlorad än med kretsar vars spänning regleras via ett motstånd.

Varvtalsregulator som fungerar på detta sätt, kan reglera alla enfasiga motorer som används i mindre enheter, till exempel induktions-, klyvpol- och universalmotorer. De bör helst användas som effektregulator, alltså användas där också effekten styrs med varvtalet. Det är fallet med fläktar och fläktar, som vid mindre varvtal ger mindre luftflöde: Vid lägre ventilation används mindre effekt, was slutligen sparar ström.

 

Kriterier för val av varvtalsregulator - vad är det som är viktigt?

En varvtalsregulator måste i första hand vara lämplig för den aktuella användningen. Tillverkarna anger ofta konkret vilka modeller en regulator är kompatibel med. Det är något som ni absolut måste orientera er efter.

Beroende på om du vill styra en likströmsmotor eller AC-motor, får du tillgång till en AC- eller DC-varvtalsregulator. Den så kallade "strömmen" (uttryckt i ampere) spelar en viktig roll. Den är måttet på det elektriska vridmomentet i motorn och ökar i proportion till den mekaniska belastningen på motorn. Strömmen tar över huvudställets storlek, eftersom varvtalet är beroende av den.

I princip gäller det också att vara uppmärksam på en varvtalsgivarens strömkapacitet, särskilt när den är permanent. Se till att värdet anger den högsta tillåtna strömmen och inte hänvisar till en ström som varvtalsregulatorn bara kan tolerera en gång eller en kort tid. Det är tillrådligt att räkna med en viss buffert, det vill säga att välja en varvtalsreglage som är något mer belastningsbart än nödvändigt. Detta beror på att driftsförhållandena inte alltid kan förutses på ett säkert sätt.

Design och monteringsmöjligheter (utanpåliggande eller infälld) bör också beaktas. Det finns varvtalsregulatorer i form av öppna eller halvöppna moduler och sådana som är helt inbyggda i höljen som oftast är av plast och ibland är utrustade med en brytare. Om känslig elektronik (t.ex. transformator) är monterad i höljet, måste det vara av passande kapslingsklass. Högkvalitativa utföranden är utvisade med kapslingsklass IP 54 och håller damm och fukt borta från elektroniken.

 

Vissa varvtalsregulatorer har dessutom en anslutning för tillbehör eller en anslutning för andra förbrukare.  Praktiska tillbehör kan till exempel vara en luftlucka eller en belysningsenhet. Vid anslutning av flera konsumenter bör en viss reservkraft tas med i beräkningen.

 

Vår praxistipp: Observera taktfrekvensen

En taktfrekvens (uttryckt i Hz eller kHz) kan vara ett viktigt urvalskriterium. Kraftigt förenklat uttryckt anger den arbetshastigheten hos en varvtalsgivare. En hög taktfrekvens går ofta hand i hand med en tyst arbetande motor. Om den är lägre kan den vara synlig. Vilken taktfrekvens en varvtalsgivare bör ställa in beror bland annat på motorn själv.

 

FAQ – vanliga frågor om varvtalsgivare

Kan en dimmer för lågvoltslampor ersätta en varvtalsregulator för reglering av en växelströmsmotor?

Nej. Dimmer för lågvoltslampor med induktiva transformatorer är visserligen uppbyggda på samma sätt som varvtalsregulatorer, men har en högre minimal utgångsspänning. Det beror på att det fortfarande skall finnas en viss ljusstyrka när ljuset är helt mörkt, så att man inte av misstag får intrycket att belysningen är avstängd. För varvtalsgivare är en för hög minimal utgångsspänning inte lämplig, eftersom den skulle förhindra att motorn når det lägre varvtalsområdet. Användning av dimmer kan leda till förtida slitage, och i värsta fall till en kortslutning på motorn.

Är steglöst inställbara varvtalsreglage att föredra?

Inte nödvändigtvis. Steglöst inställbara reglage ger visserligen mer flexibilitet, vid låga varvtal, men de ger ändå en ljudnivå som den ena eller andra kan uppfatta som störande. Vid transformatorreglage är så inte fallet. De arbetar mycket tyst, och kan till exempel användas i ventilationer som finns i sovrum, bibliotek eller andra utrymmen där ljud från omgivningen inte är önskvärt.