bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.   

 

Värt att veta om NTC-motstånd?

  • Vad är en NTC-motstånd?

  • Vilka typer och typer finns det?

  • Kriterier för NTC-motstånd - vad är det för betydelse?

  • Vårt praktiska: Hantering och bearbetning av NTC-motstånd

  • FAQ - vanliga frågor om NTC-motstånd

  • Anmärkning: Du köper rätt NTC-motstånd

Vad är en NTC-motstånd?

NTC-motstånd är temperaturberoende motståndselement, även kallade värmeledare eller termistorer. De förändrar sin elektriska resistans precis tvärtom som det relaterade PTC-motståndet: Ditt motstånd sjunker med ökande temperatur, de har alltså en negativ temperaturkoefficient.

NTC-motstånd framställs av olika metalloxider, dess stomme är ett volymmotstånd. Konstgjorda ”felställen” i materialet, den så kallade dotieringen, ger en ökning av egenledningsförmåga i takt med att temperaturen ökar.

Hetstege sopar den för metaller normalt giltiga fysiska egenskapen för att motsätta elektrisk ström med en ökande temperatur allt mer motstånd. Tekniskt sett kan man dra nytta av detta på många olika sätt. NTC-motstånd finns på många områden inom elektronik och elektroteknik. Detta beror på relativt låga produktionskostnader, kompakta konstruktioner och det stora området av tillgängliga nominella motståndsvärden.

NTC-termistor 22 ohm

Ju högre temperaturen är, desto lägre restand.

 

Vilka typer och typer finns det?

NTC-motstånd finns för olika användningsområden. Deras specifika egenskaper är optimerade för varje användningsområde. NTC-termistor för mätändamål och som temperaturkompensation har en nästan linjär och relativt platt temperaturmotståndskurva. Ofta slipper du komplicerad linjärisering med extra elektroniska kopplingar och mikrokontroller, åtminstone om det inte finns några mycket höga krav på mätnoggrannhet. Om inkopplingsströmmar ska begränsas eller en startfördröjning uppnås, är däremot en brant kurva önskvärd. Lineariteten spelar antingen en underordnad roll eller till och med en exponentiell ökning av förloppet.

NTC-motstånd finns som ihopkopplade komponenter i skiv- eller elfenbensstandard, samt gjutet i aluminiumburkar för fastsättning genom skruvar. Där kan antingen en yttergänga finnas eller en metallögla. SMD-modeller är också vanliga.

 

Kriterier för NTC-motstånd - vad är det för betydelse?

Viktigt vid val av passande värmeledare är förutom önskad förlopp av motstånds-temperatur-kurvan det nominella motståndet vid nominell temperatur (RN eller TR), som oftast är specificerat för 25 °C. NTC-motstånd finns med olika toleranser. För applikationer med högre noggrannhetskrav bör man prioritera typer med låg åldring och hög långtidsstabilitet. Under svåra miljöförhållanden ska höljets eller inneslutningens beständighet kontrolleras, och för vätskor erbjuds särskilda konstruktioner. För mätuppgifter och temperaturkompensation ska den egenuppvärmning som NTC-termistorn ger vara så liten som möjligt för att inte förvränga mätresultaten. Om den nödvändiga mätströmmen och därmed resulterande förlusteffekten på NTC-motståndet inte kan hållas tillräckligt låg, rekommenderas en större, tyngre konstruktion med bra värmeavledning. Värmeledningens tillåtna arbetsområde enligt databladet ska minst motsvara förväntade temperaturer vid användning. Beräkna dessutom den egenuppvärmning som uppstår genom förlusteffekt.

 

Vårt praktiska: Hantering och bearbetning av NTC-motstånd

Även värmeledare har endast vissa maximitemperaturer. Se till att lödningen uppfyller kraven på lödtemperatur och -längd enligt databladet, för att undvika skador på skyddsmantel eller irreversibla motståndsavvikelser. Större strömmar, så kan värmeledare värmas upp kraftigt. Undvik därför att den ansluts till kretskortet i närheten av temperaturkänsliga komponenter.

 

FAQ - vanliga frågor om NTC-motstånd

Varför finns det ingen spänningsangivelse i databladet?

Liksom vid många "normala" motstånd saknas denna uppgift delvis. Spänningbelastbarheten erhålls i detta fall genom produkten av spänningsfall vid värmeledaren och den flytande strömmen, alltså den maximalt tillåtna förlusteffekten.

Vad menar man med nedstämpling?

Den tillåtna förlusteffekten i mW eller W är oftast specificerad i databladet för en omgivningstemperatur på 25 °C. Avvikande temperaturer eller dålig värmeavgivning minskar den nominella förlusteffekten.

Anmärkning: Du köper rätt NTC-motstånd

För mätuppgifter och för temperaturkompensation är termistor med platt och linjär kurva. När det gäller begränsning av inkopplingsström och fördröjningskopplingar är typer med så stel kurva som möjligt och en tillräckligt hög strömbelastning det rätta valet. Om temperaturer av vätskor eller ångor ska registreras, finns hermetiskt inkapslade versioner tillgängliga, som kan skruvas och tätas i rör- eller behållarväggarna.