bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

   

Den perfekta värmefläkten för dina behov

  • Was är en värmefläkt eller värmeapparat?

  • Vilka värmefläktar och värmeapparater finns det?

  • Timer och kopplingsur ökar säkerheten

  • Vad måste man tänka på när man köper värmefläktar och värmeapparater?

  • FAQs: De vanligaste frågorna om värmefläktar och värmeapparater

  • Sammanfattning: Så här hittar du rätt värmefläkt eller riktigt värmeelement

Was är en värmefläkt eller värmeapparat?

Värmefläktar och värmeapparater är en del av klimattekniken. Det handlar om mobila värmeelement som värmer upp luft eller värme genom ventilation. Värmefläktar och värmeapparater används för att öka rumstemperaturen på kort sikt. I bostäder passar värmefläktar och värmeapparater som komplement till centralvärme, i rum som inte matas in, för mer komfort. Till skillnad från fast installerade system kan värmefläkten snabbt och enkelt ställas upp eller hängas upp.

Vilken elvärmare finns?

Halogenstrålkastare

En halogenstrålkastare med värmestrålning. Till skillnad från klassiska värmefläktar har halogenvärmaren ingen fläkt, eftersom den inte fördelar uppvärmd luft, utan direkt värmer personer och föremål i omgivningen. En annan fördel med denna teknik är den låga ljudutvecklingen och den uteblivna dammsublningen.

Patrongasbrännare

En patrongasbrännare arbetar inte med ström, utan med en gaspatron. Den lämpar sig för Uppvärmning av rum där ingen strömanslutning finns. Tippskydd och skydd mot syrebrist förhindrar brand eller kvävning.

Kvartsvärmare

Kvartsvärmare innehåller speciallampor för värmestrålning. Den värmer de bestrålade föremålen och personerna och behöver ingen fläkt, vilket gör att den arbetar mycket tyst och inte leder till luftvirvlar.

Värmefläkt

Värmefläktar har en värmespiral i höljet som värmer luften snabbt och fördelar den med en fläkt i rummet. Genom att fördela den varma luften kan även stora rum snabbt temperaturregleras. I denna omfattande utrustningsgrupp finns modeller med inbyggd handdukshållare och riktigt krävande exemplar som passar bra in i vardagsrummet.

PTC-värmare

PTC-värmare har en keramikdel inuti som värms upp av en kalledare. Keramikelementet i PTC-tekniken glöder inte och minimerar på så sätt risken för bränder eller obehaglig lukt genom bränd damm. Dessutom är de keramiska elementen självreglerande och kan inte överhettas.

Timer och kopplingsur ökar säkerheten

Om värmefläkten eller värmeaggregatet har en timer eller en timer, tas man emot av välgörande värme och behöver inte vänta tills apparaten har värmt rummet helt. Det är mycket bekvämt på morgonen i badrummet, eller när man kommer hem från jobbet. Av säkerhetsskäl rekommenderas en timer eller en timer, eftersom den förhindrar att enheten används för länge, eftersom man till exempel har sopa i soffan eller har kalla fötter i sovrummet.

Vad måste man tänka på när man köper värmefläktar och elvärmare?

  • Storlek på det uppvärmda rummet i m.³
  • Sovrum, badrum eller källare
  • Fläkt eller strålkastare
  • Stående modell eller väggmontering
  • Kalluft eller kylfunktion
  • Termostatreglering
  • Tidskopplingsur

Vårt praxistipp: Inbyggd ventilationsfunktion

Vissa modeller har även en ren ventilationsfunktion under sommaren, där fläkten kan användas utan att värmekällan används. Denna funktion innebär i regel kalluft- eller kylfunktion. Det är praktiskt eftersom den nya enheten kan användas året om.

 


FAQs: De vanligaste frågorna om värmefläktar och värmeapparater

Hur mycket ström förbrukar en värmefläkt eller ett värmeelement?

Över den effekt som anges i watt (W) kan man räkna ut hur mycket ström värmefläkten eller värmeaggregatet förbrukar per timme. Om exempelvis den angivna effekten är 2000 W, innebär detta att 2 kWh/kWh förbrukas i timmen. Av din elräkning får du veta was vad du betalar för en kilowattimme av din elleverantör.

Was är bättre: Strålningsvärmare eller värmefläkt?

Det finns inget schablonmässigt svar här. Om en värmare eller värmefläkt är att föredra beror på hur den används. I rum där mycket damm kan virvlas upp är det mer problematiskt att använda en värmefläkt, här är en värmare att föredra. På grund av värmealstring får värmefläkten oftast snabbare resultat.

Hur säker är värmefläktar och värmeapparater?

Många modeller erbjuder tippskydd, alltså en automatisk avstängning när apparaten faller. En annan alternativ säkerhetsalternativ är ett överhettningsskydd, som förhindrar att enheten blir för varm. Om små barn eller husdjur är i hushållet bör man välja utrustning som inte blir så varm och som inte är så lätt att ramla. I princip är enheterna säkra när säkerhetsanvisningarna i bruksanvisningen följs.
 

Sammanfattning: På så sätt kan du hitta rätt värmefläkt / lämpligt värmeelement

För att välja en passande värmefläkt eller en lämplig värmare står dina personliga önskemål i centrum av övervägandena. Ska det nya värmeaggregatet stå permanent i vardagsrummet för att med hjälp av en termostat säkerställa skön värme på kvällen, eller vill du bara använda enheten i extrema fall? Ska badrummet bli förvärmd tack vare timern när du står upp? Behöver du en enhet för en ouppvärmd källare eller garage, som inte behöver vara snygg, men som snabbt och effektivt värmer hela rummet? Eller behöver du en liten och lätt enhet som är lätt att transportera? Värmefläktar och värmeapparater ersätter inte centralvärme i våra bredder, men är ofta det rätta för en regn sommar. Kraven på värmeapparater och värmefläktar är lika mångsidiga som produktsortimentet själv - med rätt frågor hittar du rätt enhet för dina individuella behov.