bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Ultraljudstvätten - ren och tillförlitlig rengöring

Vem känner inte till problemet - glasögonen är smutsiga och rengöringen under vattenstrålen eller med en trasa ger helt enkelt inte önskat resultat. Eller smyckena måste renas ordentligt till sista vinkeln. Ultraljudstvätten är därför den perfekta hjälpredan i vardagen och rengör nästan alla små föremål snabbt, enkelt, noggrant och skonsamt.

  • Was ultraljudsrengörare?

  • Hur fungerar ultraljudsrengöraren?

  • Vilka olika typer av ultraljudsrengöringsmedel finns det?

  • Vilka fördelar ger ultraljudsrengörare

  • Det kan rengöras med ultraljudstvätten

  • Was följas när du köper ultraljudsrengörare?

  • FAQ – vanliga frågor om ultraljudsrengörare

  • Sammanfattning - så hittar du den perfekta ultraljudstvätten

Was ultraljudsrengörare?

Med ett ultraljudsrengörare är det ett elektriskt verktyg för rengöring av små och komplexa föremål. Dessa produkter kan användas i olika situationer.

På så sätt rengörs inom medicinen tandproteser och tandställningar, OP-bestick rengörs tillförlitligt och i verkstadsområdet befrias enskilda komponenter från lackrester, olja och smuts. Överallt där smuts och beläggningar lagras i minsta springor och borrhål är ultraljudsrengöraren ett bra hjälpmedel för effektiv rengöring. Detta har motorcyklister redan upptäckt och behandlar tillsatta förgasare i professionell ultraljudstvätt.

Ultraljudsrengöringsapparater blir allt populärare även på kontoret eller i hemmet. De används för rengöring av pennor, tryckknappar, glasögon, tandställningar, smycken och andra föremål.

Ultraljudsrengörare med värme och timer.

Hur fungerar ultraljudsrengöraren?

Schematisk utformning av ultraljudstvätt: 1. Rengöringsvätska, 2. Kavicationsbubblor, 3. Imploderande kavitationbubblor, 4. Korvinsats, 5. Hölje med tråg i rostfritt stål, 6. Fjädrar, 7. Ultraljudsgenerator, 8. rengöringsföremål, 9. Avaktiverade smutspartiklar.

Funktionen hos en rengöringsapparat med ultraljud bygger på principen om aktiv från katvitation. För detta ändamål ska det föremål som ska rengöras förvaras i en rengöringsvätska. I regel används vatten. Med hjälp av svingarm (skivspelare) skapas tryck- och ljudvågor i vatten. Som namnet antyder ligger frekvensen av tryck- och ljudvågor inom området för ultraljud. Ultraljud definieras av området eller över 18 kHz, och därmed över det mänskliga örats övre hörklämma.

Medan tryckvågen tränger undan vattnet uppstår det i Sogaaxeln en mängd vitaminbubblor. Dessa bubblor är i princip ångfyllda håligheter. Tack vare det ständiga bytet mellan kompression och expansion växer bubblorna snabbt fram tills de imploderar i expansionsfasen.

Den kollapsande bubblan skapar en lokalt begränsad impuls med extremt hög ljudkraft. Imploderar en kavitationsbubblor i omedelbar närhet av det föremål som ska rengöras, löses smutspartiklar upp från ytan. Genom den ständiga nybildningen och implosionen i Kavitationsbubblor fortsätter rengöringsprocessen kontinuerligt.  

För att öka rengöringseffekten kan tvål eller rengöringskoncentrat tillsättas i vattnet. Dessutom har vissa ultraljudsrengöringsapparater fortfarande en värme som kan °värma upp ultraljudsbad upp till ca 80 C.

Viktigt:

Ultraljudstvätten sätts aldrig på när inget vatten finns i det rostfria ståltråget! Vattenpåfyllning efter det att de föremål som ska rengöras har fylls upp till maximal märkning.

  

Vilka olika typer av ultraljudsrengöringsmedel finns det?

Ultraljudsrengöringsutrustning fungerar i regel på samma sätt, men was er inte att göra det. Beroende på var de enskilda ultraljudsrengöringsapparaterna används skiljer sig enheterna huvudsakligen i storlek. Det är uppenbart att produkterna för hemmabruk är betydligt mindre än de modeller som används inom bilindustrin. Slutligen är de föremål som skall renas här betydligt större.

De viktigaste skillnaderna är volym, hantering och prestanda. Ju högre fyllnadsmängd, desto större föremål kan rengöras i ultraljudsrengörare. För större modeller, som i sin tur används för rengöring av större föremål, bör effekten vara högre.

Hanteringen är i regel ganska enkel, så att varje ultraljudsrengörare ofta bara skiljer sig åt i de extra funktionerna, som till exempel timern, värmen eller delningen av den.

Kompakt ultraljudstvätt för hemmabruk.

Vilka fördelar har ultraljudstvätt:

Rengöring in i den bakersta vinkeln

Den största fördelen med en ultraljudsrengörare är den pordjup rengöring av områden som inte kan nås med vanliga hjälpmedel - pensel, borste eller flikar.
 

Skonsam och grundlig rengöring

Ytorna på den utrustning som ska rengöras angrips inte vid korrekt användning. Rengöringen sker över hela ytan, vilket gör att inga områden utelämnas.
 

Miljövänlig rengöring

I de flesta fall räcker det med rent vatten för en skonsam rengöring. Endast vid extrema och svårborttagna föroreningar krävs rengöringstillsatser.
 

Olika kapacitet

Ultraljudsrengörare finns i olika storlekar för att anpassa den till individuella behov.
 

Enkel hantering

Ultraljudsrengöringsapparater är i regel ganska enkla att använda. Effektiviteten resp. rengöringsframgången kan man se på vattnets grumlighet.
 

Mångsidigt användbart

Med en ultraljudsrengörare kan många föremål rengöras, som också får komma i direkt kontakt med vatten. Men från rengöring av kompletta armbandsur kommer man snarast att råka ut för det.

Det kan rengöras med ultraljudstvätten

    • Glasögon
    • Kammar
    • Tandproteser
    • Nagelsax
    • Mynt
    • Skärhuvuden
    • Skrivfjädrar
    • Smycken (guld, silver och metall)
    • Metallventiler
    • Motor- och förgasarenheter
    • Skrivhuvuden
    • osv.

  

    • Alla föremål med repor eller sprickor
    • Modedekoration som är guldpläterad eller försilvrad
    • Pärlor
    • Korall
    • Komplett mekaniska klockor
    • Trä
    • Läder
    • Textilier
    • Alla material med porös yta
    • Allt material som inte får bli fuktigt eller vått

  

Was följas när du köper ultraljudsrengörare?

Den som har valt att i framtiden rengöra små och komplexa delar med ultraljudstvätt bör innan köpet ta hänsyn till vissa saker, så att apparaten till slut också motsvarar dina egna önskemål. 

Påfyllningsmängd

Påfyllningsmängden avser ugnens volym och därmed enhetens storlek. Den bör vara beroende av vad som ska återföras i framtiden. Medan de normala storlekarna oftast räcker för hushållsbruk, placeras större ultraljudsrengörare, framför allt inom industrin, för att i gengäld även kunna rengöra större föremål och komponenter på ett tillförlitligt sätt.

Effekten

Effekten ska vara anpassad till fyllmängden. Om man köper små enheter räcker det med låg effekt. Ju större volymen blir, desto högre bör dock effekten användas för att även i fortsättningen kunna rengöra föremål på ett tillförlitligt och enkelt sätt.

Tillämpning

När en ny ultraljudstvätt köps bör berörda parter se till att den är enkel att använda. Det gäller inte bara hantering, utan även uppbyggnad och första montering.

FAQ – vanliga frågor om ultraljudstvättar

Kan även flera föremål rengöras samtidigt?

Samtidig rengöring av flera föremål i ultraljudstvätt är inget problem. Det är dock viktigt att alltid se till att alla föremål är helt omslutna i vattnet och inte kan se ut ur vattenbadet.
 

Was gör när små delar faller genom korgen?

Om de delar som ska rengöras är så små att de faller genom korggallret, är en tesil av metall till hjälp. Silen med de inre små delarna kan sedan enkelt hängas i rengöringsvätskan.

Behöver ICH något koncentrat till min rengöringsapparat?

I princip inte, men om något rengörare koncentrat blandas med vattnet, ökar rengöringseffekten. Beroende på användning rekommenderas dock dentalrengöraren eller desinfektionrengöraren.
 

Vilken fördel har en inbyggd timer?

För inställbara timer kan rengöringstiden anpassas individuellt till de delar som ska rengöras. Man kan använda sig av tidigare erfarenheter. Fast inställd säkerhetstimer förhindrar att rengöra delar som glasögon eller smycken behandlas för länge och skadas.
 

Hur påverkas frekvensen av en ultraljudstvätt?

Ultraljudsfrekvensen påverkar storleken på katvidsbubblor. Ju högre frekvens, desto mindre bubblor. Och ju mindre bubblor, desto bättre kan de tränga in i de minsta springor och hörn. Små ultraljudsrengöringsapparater för smycken och glasögon har i regel högre svängfrekvenser än stora ultraljudsrengörare med flera liter vattenhalt.
 

Hur påverkar effekten av ultraljudstvätt?

Storleken på kavitationsbubblor beror på frekvens och inte på prestanda. Men ju större rengöringskärlet i rostfritt stål eller påfyllningsmängden är, desto mer effekt behövs för att vattnet ska kunna svänga.

Hur rengörs ultraljudstvätten?

Efter rengöringsbadet måste vattnet tippas ut i ultraljudstvättar. Sedan är det viktigt att torka av insidan och hela ytterhöljet med en luddfri och mjuk trasa och för torr. Sedan är apparaten klar att använda igen.

Sammanfattning - så hittar du den perfekta ultraljudstvätten

Det är viktigt att man vid köpet beaktar de objekt som ska rengöras och väljer ut apparaten efter storleken. Om det rör sig om större föremål, bör inte bara tråget i rostfritt stål falla högre, utan även modellens effekt.