bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om ultraljudssensorer

 

Ultraljudssensorer utför många olika uppgifter, även om de oftast arbetar i det dolda. Vi kan nämligen inte höra ultraljud, för den mänskliga hörseln är de frekvenser som används för höga. Många känner dock till exempel igen dem från sitt eget fordon, nämligen i form av en distanskontroll som realiseras via de ultrasljudssensorer som används i stötfångaren.

  • Was ultraljudssensor

  • Vilka typer och typer finns det?

  • Kriterier för ultraljudssensorer - vad är det som är viktigt?

  • Vårt praxistipp: Reflektor

  • FAQ - vanliga frågor om ultraljudssensorer

  • Sammanfattningsvis: Köp en passande ultraljudssensor

 

Was ultraljudssensor

Med ultraljud menas frekvenser över cirka 16 kHz, was alst excurrise, vilket också är den övre gränsfrekvens som vi människor fortfarande kan uppfatta, beroende på ålder och hörsel.

Det speciella med ultraljud är att den här ljudimpulsen kan buntas relativt bra och att en motsvarande större räckvidd kan uppnås.

Ultraljudssensorer alstrar och tar emot ultraljudsvågor oftast med hjälp av piezoelektriska material. I sin egenskap av sändare ger en elektrisk växelspänning en piezoelektrisk skiva som avger ljud som är vinkelrät mot svängarens yta.

I användning som mottagare fungerar det omvända, de uppkommande högfrekventa ljudimpulserna uppmuntrar den piezoelektriska skivan till svängningar, vilket skapar en elektrisk signal. Ultraljudssensorn känner bara av den frekvens som motsvarar dess egenfrekvens, så att störande ljud från andra källor försvinner från sensorn.

 

Vilka typer och typer finns det?

Ultraljudssensorer finns för olika tillämpningar i olika typer av konstruktioner och former.
Den enklaste varianten är rena ultraljuds-svingerskivor utan eget hölje. Ultraljudsmottagare registrerar endast ultraljud och skickar inte själv någon aktiv signal, dess driftsläge är fast som sensor.

Ultraljudssändare kommer till användning när endast en ultraljudsgenerering behövs och ingen mottagningsfunktion behövs eller när dessa utförs via separata mottagare.

Kombinerade ultraljudssensorer kan arbeta i båda lägena, de förenar som sensorsändare och mottagare i ett hölje.

Förutom dessa ultraljudssensorer finns det kompletta moduler som redan finns som sensor. Hit räknas till exempel ultraljudsreflexaster, nivåmätare, ultraljudbommar, rörelsedetektor, ultraljudsflödesmätare och ultraljudsnebulisator som finlar vätskor eller pulverformiga medier.

 

Kriterier för ultraljudssensorer - vad är det som är viktigt?

För att ersätta en defekt ultraljudssensor ska de elektriska parametrarna i möjligaste mån vara identiska med den defekta delen. Avvikande värden leder till icke-funktion eller avvikande mätvärden. Vid användning inom fordonsområdet och andra tillämpningar där svåra miljöförhållanden kan förväntas är användning av inkapslade sensorer obligatorisk. Lika viktigt är det tillåtna temperaturområdet och vibrationståligheten.

 

Vårt praktiska tips

En sensor för ultraljud används i det kombinerade sändnings- och mottagningsläget, vilket kräver ett ”ljudstarkt” objekt som reflektor. Detta är i princip de flesta objekt med en slät, hård yta och tillräcklig väggtjocklek.

Den räckvidd och den tillförlitlighet som kan uppnås är starkt beroende av reflektionsytans beskaffenhet. I allmänhet är inte lämplig för en ultraljudssensor en ljudslukande yta, såsom skumplattor med öppna ytor, material, tunn film, kraftigt sönderdelade eller grovt strukturerade material, bulkmaterial och ytor som är i rät vinkel mot skicka/mottagaren och som avleder ljudvågorna i en annan riktning. I tveksamma fall bör försök till användning göras för att säkerställa en tillförlitlig funktion i praktiken.

 

FAQ - vanliga frågor om ultraljudssensorer

Hur kan en ultraljudsgivare både skicka och ta emot samtidigt?

Bakgrunden till denna funktion är tidsförskjutningen av sändnings- och mottagningsfunktionen. En motsvarande elektronisk koppling styr ultraljudssensorn regelbundet i angiven takt som sändare. I sändningspauserna kopplas du om till mottagning.

Ultraljud

Hur mäter en ultraljudssensor beröringsfritt avståndet?

Den uppmätta tidsförskjutningen mellan sändnings- och mottagningsimpulansen (”tidsskillnaden”) gör det möjligt att relativt exakt bestämma avståndet till ljudreflekterande ytor. Dessutom är det möjligt att med hjälp av den så kallade dopplereffekten upptäcka rörelser och dessutom bestämma objektets hastighet med sensorn.

Hur exakt är mätningen av avstånd med en ultraljudssensor?

Bortsett från utvärderingskopplingen är lufttätheten och luftfuktigheten vid mätning med ultraljud fortfarande en viktig faktor, eftersom de påverkar ljudhastigheten på omkring 343 m/s vid 20 °C i normal luft vid standardtryck. Ju större avståndet till objektet är och ju större avvikelser från standardvillkoren är, desto mer tillfaller dessa fysikaliska lagbestämmelser mätningen som ytterligare fel.

På vilket avstånd kan ultrasljudssensorer mäta?

Ultraljudssensorer för industriella tillämpningar som detekterar föremål och avstånd, arbetar oftast på ett område på bara några millimeter till ungefär 0,5 meter avstånd. Avståndsmätare med ultraljud kan mäta avståndet till ett väl reflekterande objekt av tillräcklig storlek upp till ca 20 meters avstånd.

 

Sammanfattningsvis: Köp en passande ultraljudssensor

Vid användning i bebodda utrymmen och i lugna miljöer rekommenderas arbetsfrekvensen så långt möjligt ovanför 20 kHz, för att undvika hörbara frekvenskoordinationer och akustiska störningar som orsakas av dessa.

Färdiguppbyggda moduler (reflektionstaster, reflexionsbommar, mikrofonsensormoduler etc.) kan användas direkt och gör dig överflödig. En sensor som kombinerar sändare och mottagare är platssparande och har dessutom fördelen att axlarna på det skickade och mottagna ljudet inte har någon förskjutning mot varandra. Du behöver inte längre rikta in sändare och mottagare, och du behöver inte heller justera den.