bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

    

Värt att veta om tvilling/flertrådig ledare

  • Was tvillinglitenor/flerlitna litstråd?

  • Vilka tvillingtrådar/flertrådiga ledare finns hos Conrad?

  • Viktiga förkortningar

  • FAQ – vanliga frågor om tvillinglitsar/flerledarkabel

 

Was tvillinglitenor/flerlitna litstråd?

I kategorin tvilling/flertrådiga ledare är hos Conrad mekaniskt kopplade ledare i kablar, vars ledare sträcker sig från två till åtta. Även styva, isolerade, tvinnade ledningar finns i denna kategori.

Med litzkabel avses man elektriska ledningar som består av flera, mycket fina och tvinnade trådar. Uppbyggnad av ledningar beskrivs i din VDE 0295, IEC 60228 eller HD383 (HD står för harmoniseringsdokument). Det finns en uppdelning i följande kategorier:

  • Klass 1: Entrådiga ledningar för en- och flertrådiga ledningar
  • Klass 2: Flertrådiga ledare för en- eller flertrådiga ledningar
  • Klass 5: Fintrådig kopparledare för en- eller flertrådiga ledningar
  • Klass 6: Fintrådig kopparledare för en- eller flertrådiga ledningar 

Dessa klasser återges med motsvarande mått i de flesta tekniska beskrivningar av litstråd.

Litzkablar är för kabeldragning av rörliga komponenter med medelstor mekanisk belastning som anslutningsledningar i mät- och laboratorier samt vid små spänningar.

Isoleringen används för att skydda världen utanför mot den strömförande ledaren och har delvis egenskaper som svårantändlig, självsläckande eller oljeresistenta. Isoleringsmaterial finns i olika färgfamiljer och kombinationer, så att man kan tillförlitligt fördela ledare i en kabeldragning.

Tvillingslitarnas och flerledarkabelernas temperaturområden skiljs åt efter fast eller rörlig dragning. Ledningar med silikonisolering har ett betydligt större temperaturområde än konventionella isolerade ledningar.

 

Vilka tvillingtrådar/flertrådiga ledare finns hos Conrad?

När det gäller elteknik finns följande alternativ:

Antal ledare: Från 2 till 8

Tvärsnitt av tråd: Från 0,04 till 0,6 mm

Innehåll (förpackningsenhet): Från 5 till 3.000 meter och tillgänglighet som metervara

Kategori 

Litzkabel (här avses den i sin ursprungliga form)

kopplingstråd
som tvinnad betraktas som en särskild form av litzkabel.

Egenskaper

CCA-ledare

Denna förkortning står för Copper Clad aluminium, aluminium med kopparbelagd aluminium. Dessa kablar användes tidigare ofta, eftersom de var billigare än kopparkablar. De leder dock sämre, vilket innebär att man måste välja ett ca 1,6 gånger större ledningsarea.

Platt utförande

De enskilda ledarna är i princip placerade bredvid varandra och förbundna med avskilda stallar. De platta ledningarna har dessutom fördelen att de inte trasslar in sig så mycket som runda.

Max. flamsäkerhet

Registrerar ledningar som vid brand utvecklar lite korrosiva gaser och rök. Detta uppnås genom en speciell plastblandning av isoleringen. Här registreras även oljebeständiga ledningar (oljflex).

Flexibla

Rymmer alla originalkablar i olika utföranden.

Skärmad

Styva ledningar med märkning ”…(St)… ” i kabeltypen är försedda med en avskärmning som förhindrar att strålningen från eller instrålningen i kabeln påverkas.

Halogenfri

Isoleringen av denna kabel är fri från halogen som brom, jod, fluor och klor. Därmed uppstår vid brand inga giftiga gaser eller gaser som angriper andra material (korrosiv).

Fast

Erbjuder alla tvinnade, styva kopplingskablar för förläggning i rör samt i slutna installationskanaler och för inre kabeldragning av enheter.

Kabeltyp: Här anges de internationellt vedertagna förkortningarna, som består av bokstäver och sifferkombinationer. Därmed visas möjligheterna för tvilling-/flertrådiga ledare.

 

Viktiga förkortningar

Alla ledare, ledningar och kablar är märkta med förkortningar. Det finns en europeisk standardisering. Kabel av identisk konstruktion från andra länder kan ändå bära helt andra namn. Ett litet urval av viktiga förkortningar ges nedan.

H
är ledare för det europeiska harmoniserade kortregistreringssystemet.

LiY-Z
-kopplingstråd självsläckande och flamhärdig.

FRNC
"Flame Retardant non-corrosive" för isoleringsvadel, som är flamhärdig och inte avger korrosiva gaser i händelse av brand.

LSNH
"Low Smoke - No Halogens" är synonymt med FRNC.

YV
styv kopplingstråd med PVC-isolering.

 

FAQ – vanliga frågor om tvillinglitsar/flerledarkabel

Was tänk på att använda tvillingslitsar/flerledartrådar?

  • All kabelinstallation sker av utbildad personal, även vid installation och reparation av ledningar i lågspänningsområden. Diverse bestämmelser måste följas för att förhindra att personer och föremål utsätts för elektrisk ström.
  •  Sätt alltid in litstrådar i enlighet med befintliga spänningar och i nödvändiga temperaturområden. Håll mekanisk belastning borta från ledare.
  • Håll in minsta böjningsradier för kraven. Dessa radier kan kvantifieras olika, beroende på fast och rörlig installation.
  • Använd alltid litztrådar med samma elektriska egenskaper och färgsamma isolering vid reparationer.
  •  Särskilda krav gäller för särskilda miljöer, t.ex. offentliga byggnader, hissar, branddörrar och andra specialdörrar samt säkerhets-, brand- eller nödsystem.

Vilken ledare används för vad?

Använd den omfattande dokumentationen från respektive tillverkare om dina produkter för att planera och genomföra ditt projekt i enlighet med kraven. För de flesta litzkablar på Conrad finns dessa dokument att ladda ner på produktsidan.

Hur länge håller en kabel?

Kabelernas livslängd anges beroende på tillverkare med 30 till 50 år.

Hur märks defekta kablar?

  • Tydligt synbar kabel- och/eller isoleringsbrott eller -brott
  • Ett fullständigt bortfall av strömförsörjning eller enskilda komponenter i en installation
  • Strömvariationer när enskilda ledningar av ledningar bryts
  • Uppvärmning av kabeln
  • Upplösta elektriska anslutningar på de anslutna komponenterna