bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om TV-hållare

TV-apparater är numera en oumbärlig del av den moderna affärsvärlden. På en allt mer dynamisk marknad måste även företag vara mer kreativa och reagera snabbare.

Därför behöver inte alla deltagare vara personligen närvarande vid ett viktigt möte. Ofta är videoinkoppling en bättre och effektivare lösning.

Men även presentationer är mer begripliga och lika vänliga när de visas på en storbilds-skärm. Detta gäller både gamla motparter och nya kunder.

För att du ska kunna uppnå exakt det måste den använda tv-apparaten användas på ett effektivt och flexibelt sätt. Vi visar hur denna balansakt kan bemästras med passande TV-hållare.

Kontor med TV

Mötesrum med TV för videokonferenser.

  • Was är en TV-hållare?

  • Vilka fördelar har TV-hållare?

  • Vilka olika hållare finns?

  • Was tänk på när du väljer TV-hållare?

  • Vanliga frågor om TV-hållare

 

Was är en TV-hållare?

Stora tv-apparater måste stå stabilt.

För att TV:n ska kunna placeras på en plan yta, lägger tillverkarna ett litet stativ till sina enheter.

Men denna konstruktion uppfyller ofta inte användarens krav. Oavsett om det inte finns någon lämplig stödyta eller om standardstativet inte ger den stabilitet och tippsäkerhet som krävs.

Vid montering av TV:n på väggen kan ett stativ från huset inte användas.

Av denna anledning erbjuds olika TV-hållare som garanterar bästa möjliga fäste för den aktuella monteringssituationen eller den planerade användningen.

Vilka fördelar har TV-hållare?

En TV-hållare har huvuduppgiften att säkert och tillförlitligt hålla en tv i dess position. Därmed ska alla användare i rummet få optimal överblick på skärmen. Därför består hållarna till en del av rörliga element som kan lutas och vridas. På så sätt kan TV:n riktas in i optimal synvinkel.

En annan fördel är att den tar liten plats. Med ett väggfäste kan en TV-apparat monteras mycket nära väggen. Stativ och rullvagn tar dessutom in anslutningskablarna så att optiken inte störs av en kaotisk virrvarr.

På en rullvagn räcker det ofta att bara koppla in elledningen och sedan kan den kompletta enheten inkl. videospelare och krombox skjutas in i ett annat rum.

Tack vare rullvagnen används tv:n flexibelt.

Vilka olika hållare finns?

Beroende på användningsområde måste tv-mottagaren monteras eller ställas upp på olika sätt. Därför finns det även olika hållare som passar perfekt för respektive uppgift.

TV-vägghållare

Den största gruppen av TV-hållare är TV-väggfästena. Du kan montera skärmen direkt framför väggen. 

Den stora fördelen med väggmontering är att TV:n är säkert ansluten och varken tippa eller ramlar.

Delvis är vägghållaren svängbar och kan lutas och möjliggör individuell justering av TV:n. 

På så sätt kan den mest optimala blickvinkeln ställas in. Dessutom är utrymmet under TV:n fritt och kan användas individuellt.

Till vägghållarna
 

  

TV-hörnfäste

En specialform av vägghållarna utgör hörnfästena. I hörnhållarna spelar vikten också en viktig roll, liksom storleken på den TV som ska bäras.

Det är logiskt, för ju större tv:n är, desto större är avståndet till hörnet. Och ju större avståndet till hörnet är desto mer välkomnande måste hörnfästet.

Hållare för stora tv-apparater monteras därför inte direkt i hörnet. Denna hållare har en egen monteringsplatta för varje väggsida.

För hörnfäste
 

TV-takfäste

En TV-takhållare kan i första hand monteras vid höga lokaler eller i möteslokaler.

En TV-apparat som hängs i taket kan sedan ses mycket bra av alla deltagare.

De flesta TV-takfästena kan lutas, vridas och vridas, vilket gör att TV-apparater kan justeras perfekt.

Men även för Mansarden-kontor med taklutningar är TV-takfästet utmärkt.

Till takhållarna
 

TV-rullvagn

TV-rullvagn är den perfekta lösningen för flexibel användning av tv:n.

I praktiken behöver inte alla sammanträdesrum utrustas med en egen LCD-TV i XXL-format.

Nej, det räcker med en rullvagn som man sedan utan stora problem kan skjuta in i det aktuella rummet.

Dessutom erbjuder TV-rullvagnen delvis även förvaringsmöjligheter för SAT-mottagare, CD-spelare, videoinspelare eller en krombox.

Om rullvagnen
 

TV-stativ

TV-stativ kan användas när en TV ska stå fritt i rummet.

Den är ofta för liten, för låg eller för instabil tack vare originalen.

Föredragna användningsområden för fötter är t.ex. entréer av firmabyggnader eller hotell och även mötesplatser.

TV:n som visas på detta sätt visar sedan bilder, presentationer eller videor. Men även för mätstativ har stativ i olika höjder visat sig vara mycket bra.

Om stativ

Was tänk på när du väljer TV-hållare?

Kan monteras på TV:n

Innan du kan välja ut en TV-hållare måste först monteringsmöjligheten för LED-TV:n kontrolleras. De flesta platt-TV-apparater har dessutom speciella hål med innergänga på baksidan. Avståndet mellan hålen är fastställt i VESA-standard.

Om TV-apparatens tekniska dokument t.ex. har VESA 100 är hålen kvadratiska och avståndet är 100 mm. Står där VESA 300 x 200, så är det horisontella avståndet mellan monteringshålen 300 mm och det vertikala avståndet 200 mm.

  

Ange plats eller plats

För att hitta rätt hållare måste man först tänka på var LED-TV:n ska placeras eller monteras. Om detta är fastställt, är även typen av hållare automatiskt fastslaget.

Storlek och vikt på den TV som ska bäras

När du vet vilken typ av hållare som ska användas, måste du kontrollera hur tung TV:n är. Vikten på LED-TV:n får inte vara större än den maximala bärförmågan i hållaren.

För hörnfästen får inte heller den maximala skärmstorleken överskridas.

  

Installations- och monteringsmöjlighet

Särskilt för väggfästen måste väggen vara tillräckligt stabil för en säker montering. Betongväggar eller tegelväggar är lämpliga för detta ändamål. Lätta byggväggar av gipsskivor är mer mindre lämpliga. Här bör man tala med en expert om i vilken utsträckning en förstärkning är nödvändig eller möjlig.

Placeringen med ett TV-stativ måste vara lika säker. Särskilt när det gäller uppställningsområdet för kollektivtrafik.

Hållarens VESA-standard

Om en lämplig hållare har hittats måste man kontrollera att hållarens VESA-siffror passar till VESA-antalet på LCD-TV:n. Det finns i regel inga problem i detta avseende, eftersom tillverkarna av fordonstillverkare tolkar sina produkter på ett mycket flexibelt sätt. Tack vare flyttbara och justerbara skenor stöds en stor mängd olika VESA-mått. Ändå bör kompatibiliteten hos hållare och LCD-TV kontrolleras i förväg.

  

Vanliga frågor om TV-hållare

Varför visas alltid storleken på TV:n med ett TV-väggfäste?

TV-apparatens storlek är i själva verket underordnad så länge den maximalt tillåtna vikten inte överskrids. Det spelar ingen roll om väggfästet är svängbart och lutningsbart eller inte. Uppgift om bildskärmens bildskärmsdiagonal används främst för orientering om vilken viktklass hållaren är avsedd för. Det måste dock alltid den maximala belastningen på TV-väggfästet jämföras med tv:ns faktiska vikt.

Varför finns det så stora skillnader i pris mellan TV-hållare?

Priset på en TV-vägghållare beror i första hand på funktionaliteten. Om en vägghållare är fast, erbjuds den till ett bra pris. Om en TV-vägghållare är svängbar och kan lutas, måste tillverkaren göra mycket mer ansträngning, was då återspeglas i priset. Dessutom är det avgörande hur hög en vägghållare kan belastas. Ju mer vikt en TV-vägghållare kan bära, desto större måste den vara uppbyggd.

I motsats till en vägghållare, som är dold bakom TV-apparaten, spelar även stylingverktyget en viktig roll när det gäller stativ och rullstativ. Högkvalitativa material och en lyckad design återspeglas också i priset.

Är det en praktfullt att montera en vägghållare?

I princip inte. Men det bör finnas en viss grundläggande förståelse för mekanik och lite hantverksmässig skicklighet. Viktigt är att väggen alltid skannas med en ledningssökare för att undvika borrning av alla typer av ledningar.

Kan även en böjd TV monteras på ett TV-väggfäste?

Med en böjd TV är exakt justering extremt viktigt, så att fördelarna med den välvda skärmen kan användas till fullo.

Därför lämpar sig monteringen enkelt via TV-väggfäste. Vägghållaren bör dock vara vridbar och kunna lutas.

För att en curved-TV även ska kunna monteras på väggfästet, måste sidoarmarna på VESA-fästet vara rörliga, så att TV-fästet kan anpassas till televisionens krökning.

Får man använda TV-väggfäste upp till maximal viktgräns?

Ja, i princip kan TV-väggfästet belastas upp till maximal vikt. Även om den är svängbar och kan lutas. Planering av en ”säkerhetsreserv” med avseende på vikt är normalt inte nödvändig.