bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om ringklockstransformatorer

  • Was ringtransformator?

  • Hur fungerar en ringtransformator?

  • Anslutning av transformatorer (utanpåliggande montering)

  • Byt ut en ringklockstransformatorer

  • Frågor och svar

 

Was ringtransformator?

Ringklockstransformator

Ordet ”ringtransformator” är en förkortning för ringtransformatorn. Denna omvandlar, som namnet antyder, spänningar. På så sätt kan en nätspänning på 230 V omvandlas till mindre spänningar för att driva dörrsignalanläggningar med passande nätspänning. Detta omfattar å ena sidan dörrdörrklockan, å andra sidan även den elektroniska gongen, summern vid elektriska dörröppnare eller intercom-systemet.

Viktigt: Spänningar på 3, 5 eller 8 V ska uppnås genom transformatorer. Denna spänning behöver elektriska ringklockor och liknande, kompakta signalsystem.

 

Hur fungerar en ringtransformator?

För att en dörrsignal, en dörrsummer eller liknande utrustning ska kunna monteras och fungera måste en strömkrets uppnås. Denna löper från ringtransformatorn till knappen på dörren, som i sin tur är ansluten till själva ringklockan. Ytterdörrens dörrklocka ansluts också till transformatorn. När ringknappen trycks in stängs strömkretsen. Till följd av detta kan dörrklockan ringa eller summer höras och besökaren kan göra sig påmind.

 

Anslutning av transformatorer (utanpåliggande montering)

De flesta elektriska ringklockor behöver en klenspänning på endast 8 volt. Detta uppnås genom installation av transformatorer för ringklockor. 
På ena sidan av ringtransformator finns en normal nätanslutning som drivs med 230 volt. Därför behöver en sådan transformator alltid en nätkontakt eller monteras via fast anslutning. Dra därför en kabel, transformatorns utgångssida har bara några volt växelspänning, i regel 3, 5, 6, 8 eller 12 volt. Här är dörrklockan ansluten.

Användningstips

Du kan använda ett speciellt monteringssats som visas i figur 2 för att förvandla en ringtransformator för din-skenan till en utanpåliggande ringtransformator. Det finns naturligtvis ett sådant set hos oss.

  

 

Byt ut en ringklockstransformatorer

En AP-ringtransformator är relativt enkel att montera. Vi visar er vilka fyra åtgärder som krävs för att få igång den på rätt sätt. Vid installation i hemmet får endast en fackman eller person som är förtrogen med tillämpliga säkerhetsbestämmelser utföra arbete.

1. Avstängning av ström: Det är viktigt att strömmen stängs av före montering. Titta på säkring och tryck på huvudströmbrytaren.

2. Förbered anslutning: Förbered anslutningen genom att lossa det övre och nedre skyddet genom en platt skruvmejsel. Skruva åt plastskruvarna tills de kan tas bort.

3. Utanpåliggande montering: Nu används ringtransformatorn. Denna fästs genom att använda de medföljande skruvarna och pluggarna. Fyra hål på ringtransformatorn är tänkt att fästas vid. Dessa sitter parvis på ovan- och undersidan. Transformatorn fästs på fördelarskenan i elfördelaren.

Bra att veta: Det finns även varianter för infälld montering. Då döljs ringtransformatorn för infälld montering. Monteringen är oftast lite mer omfattande. Fråga gärna om vår service-avdelning.

4. Anslut transformatorn: Ringtransformatorn har två huvudkablar. Dessa ansluts till de nedre 220/240 V~-klämmorna, medan ringklocketrådarna däremot ansluts till de övre 8 V~-klämmorna. Nu fästs kåpan, strömmen är anställd och ringklockan är klar att använda.

 

Frågor och svar

Var ansluts ringtransformatorn?

Transformatorn arbetar elektroniskt och bör anslutas i under- eller huvudfördelaren. Om den monteras i efterhand rekommenderas en utanpåliggande ringklockstransformator (utanpåliggande). Den sätts fast bredvid ringklockan. En transformator kan även anslutas till ett 230 V vägguttag, men kräver då en kabel och naturligtvis en nätkontakt.

Hur hög är elförbrukningen hos en transformator?

Elförbrukningen är i allmänhet försvinnande låg, men kan inte fastställas schablonmässigt. Normalt anges förbrukningen på apparaten, t.ex. på förpackningen eller i bruksanvisningen. Per ringsignal kan strömförbrukningen öka.

Är en ringtransformator egentligen kortslutningssäker?

Ja, en ringtransformator måste vara obligatorisk kortslutningssäker. På transformatorns sekundärsida ska kortslutningssäkerheten maximeras beroende på modell. Normalt kan den även användas igen utan problem efter en kortslutning som inte alltid går att undvika.

Kan en ringtransformator monteras i efterhand?

Ja, men då bara på din-skenan eller i AP:en. Det finns till exempel transformatorer som har två eller fler olika spänningsutgångar och som därmed lämpar sig för många gonggonger och inbyggnad i efterhand.

Vad finns det för extra för transformatorn?

Beroende på modell kan flera klockverk användas samtidigt. En viss ringtransformator kan även köpas med en separat strömbrytare eller som plomberbar variant. Dessa verktyg finns direkt i produktbeskrivningen, om sådana finns.