bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

 

 

Värt att veta om trådlös audio-/video-överföring

Audiovideoradiomoduler överför bild- och ljudsignaler trådlöst inom din räckvidd. På så sätt försvinner lång anslutningskabel och mottagarenheter som TV, radioapparater, projektorer, surfplattor etc. kan placeras fritt i rummet. Tack vare den trådlösa överföringen kan den användas flexibelt för ditt multimediadalandskap, på kontor och inom evenemangsområdet. I rådgivaren får du viktig information om trådlös ljud- och videoöverföring och tips om hur du hittar den passande modellen för dina ändamål.

  • Så här fungerar den trådlösa ljud- och videoöverföringen

  • Vilka frekvenser finns för trådlös audio-/video-överföring?

  • Fördelarna med trådlös audio-/video-överföring

  • Was tänk på när du väljer A/V-radiosystem?

  • Frågor och svar

Så här fungerar den trådlösa ljud- och videoöverföringen

Sändare och mottagare på en trådlös överföringsmodul för SAT-TV

Sändare och mottagare på en trådlös överföringsmodul för SAT-TV

Audiovideoset består alltid av en sändare och en mottagare. Bilderna och tonerna överförs via en anslutning av sändaren i radiosetet med mediakällor som mottagare, ljudenheter, DVD-spelare, Blu-ray-spelare och andra av-enheter. Uppspelningsenheten ansluts inom räckvidden till mottagaren av det trådlösa setet. Nu kan bild- och ljudsignaler överföras mellan sändare och mottagare trådlöst som elektromagnetiska vågor.

Den trådlösa ljud- och videoöverföringen fungerar trådlöst, alltså trådlöst även genom väggar och tak. Det enda som behövs är kabeln för strömförsörjning av enheterna på båda sidor.

Vilka frekvenser finns för trådlös audio-/video-överföring?

Vid trådlösa överföringssystem överförs A/V-frekvenser som elektromagnetiska radiovågor. Kvaliteten på överföringssignalen mellan sändare och mottagare i det trådlösa setet beror på frekvensområdet. Trådlösa överföringssystem för audio/video använder med majoritet 2,4 GHz eller 5,0-5,8 GHz sändareffekt.

Frekvensområde 2,4 GHz

Den trådlösa 2,4 GHz-överföringen av video ger fördelen att den ger en stabil anslutning även genom väggar och tak. På så sätt kan du utan problem använda frekvensområdet i flera rum och även i byggnader med flera våningar för trådlös videoöverföring. Här måste man dock ta hänsyn till störningar från andra system som baseras på radio, som till exempel WLAN, mobilradio, radioväckarklocka, babyphone och liknande. Genom frekvensstörningar kan störningar i bild- och ljudkvalitet uppstå. Trådlösa överföringssystem med 2,4 GHz är därför billigare att köpa än sådana med 5,0-5,8 GHz.

Frekvensområde 5,0 - 5,8 GHz

Dessa system är visserligen något mer kostnadskrävande, men tack vare den senaste tekniken får de en högre bildkvalitet genom exakt signalöverföring. En annan fördel är den starka anti-interferensförmågan, det vill säga den låga sårbarheten för konkurrerande radiofrekvenser. Om störningar ändå skulle uppstå, kan du som användare på enheten ändra kanalen för att söka efter en ledig radiokanal. 5,0-5,8 GHz-radiomoduler är dock mindre än 2,8 GHz-modeller för att penetrera byggnadstekniska hinder som tak och väggar och är därför bättre lämpade för fria ytor och stora rum.

Användningstips

2,8 GHz-frekvenser kan övervinna strukturella hinder bättre, 5,0-5,8 GHz-radiomoduler är därför överlägsna när de används i områden med överlappande radiovågor genom till exempel WLAN-nät i kontorskomplex och hyreshus.

 

Andra frekvensområden

20 kHz är för lite för videosignaler. Med dessa enheter kan endast ljudsignaler, till exempel för högtalare, överföras trådlöst. 60 GHz är ovanligt, men användbart för fördröjningsfri överföring av högupplösta HDMI-signaler.

Fördelarna med trådlös audio-/video-överföring

Den trådlösa överföringen av A/V-signaler har många fördelar:

  • Inga kablar behöver dras mellan mediakällan och uppspelningsenheten. Detta besparar kostnader och insatser.
  • Den trådlösa överföringen fungerar både med analoga och digitala signaler. Anslutna av-enheter som DVD-spelare, Blu-ray-spelare eller satellitmottagare kan styras som vanligt.
  • Genom att utelämna kablar sparar du plats och behöver inte borra igenom väggar. Dessutom slipper snubbelfällor och fula dammfångare.
  • Uppspelningsapparaterna kan placeras fritt. Det finns mycket estetiskt utrymme för gestaltning: Du kan till exempel hänga en TV fritt på väggen, medan den tillhörande mottagaren sitter gömd i ett skåp.
  • För till- och frånkoppling av radiomoduler ingår i vissa trådlösa set separata fjärrkontroller. Dessa visar sig vara särskilt praktiska när sändnings- eller mottagarenheten placeras i ett svårtillgängliga ställe som ovan i taket eller bakom en väggbeklädnad.  

Was tänk på när du väljer A/V-radiosystem?

Välj filter med önskade egenskaper för ditt trådlösa överföringssystem.

Upplösning

Upplösningen av bildsignalerna är en viktig indikator på kvaliteten på videoöverföringen. Som standard gäller i allt högre grad HD-upplösning med 1920 x 1080 pixlar. I vår butik finns även högre upplösningar som UHD vid trådlös överföring, som du kan använda till exempel för stora bio- eller konsertväggar.

Gränssnitt

De befintliga gränssnitten till trådlösa moduler bestämmer vilka enheter du kan ansluta. Gränssnitten vid sändarens ingång ansluts till mediekällor, till exempel mottagare, DVD-spelare eller datorer. Trådlös överföring kräver inga kablar och därmed inga anslutningar. På utgångssidan på mottagaren kan uppspelningsenheter som t.ex. TV, projektor eller radio anslutas.

Tillgängliga anslutningar är:

  • HDMI
  • USB
  • RCA
  • DVI
  • VGA
  • SCART
  • SDI
  • Subwoofer
  •  Klämanslutningar

Radioöverföringsset med speciella anslutningar, både på sändaren och på mottagaren, kan du välja över filterkategorin.

Trådlöst system med HDMI-utgång och ingång

Trådlöst system med HDMI-utgång och ingång

Räckvidd

Räckvidden för den trådlösa av-överföringen är en maximalangivelse från tillverkaren. Observera att hinder som väggar och tak, men även störsignaler från andra trådlösa system minskar räckvidden och välj därför större räckvidd än du behöver.

Frekvens

  • 20 kHz - med denna låga frekvens kan endast ljudsignaler med låg räckvidd överföras, till exempel för högtalare.
  • 2.4 GHz trådlösa moduler med denna frekvens kan övervinna byggnadstekniska hinder, vilket gör dem sårbara för störningar i samband med överbelastade radiofrekvenser.  
  • 5 GHz till 5,8 GHz - passar för användning vid överlappande radiofrekvenser t.ex. via WLAN-nät och mobiltelefoner. Men räckvidden genom väggar är mindre.
  • 60 GHz -går genom alla väggar och kan överföra 4K-signaler för mycket hög upplösning trådlöst till grannrummet.

Egenskaper

Praktiska verktyg är till exempel fjärrkontroller för enkel styrning av radiomoduler och variabelt valbara frekvensområden, eftersom du med flera kanaler också har fler möjligheter till ostörd mottagning, även om du måste konkurrera om fria radiofrekvenser med olika WLAN-nät, smarttelefoner osv.

Frågor och svar

Vilka alternativ finns det till att använda trådlösa ljudöverföringsset för video?

Det klassiska alternativet till användning av dessa produkter är dragning av överföringskablar för av-signaler, speciella för ljudsignaler eller videosignaler eller HDMI-kablar. Multimedia-kabel finns här i vår butik. 

En andra variant är distribution av digitala signaler via WLAN. Särskilt nyare enheter stöder integration i hemnätverket, was eliminerar behovet av ett separat trådlöst överföringssystem. Alla signaler är dock inte lätt omformbara för digital överföring. Särskilt analoga TV- och radioprogram kan med sina speciella anslutningar mycket enkelt föras över trådlöst med de föreslagna trådlösa seten.