bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om ljud- och USB-digitaliseringsenheter

  • Digitalisera vinylskivor och kassettband - med digitaliseringsapparater är det inga problem

  • Spara musik från kassetter i bättre kvalitet

  • Digitaliserare

  • Köp audio-digitaliseringsenhet - det bör du vara uppmärksam på

  • Vårt praktiska tips: Förbered kassetter

  • FAQ - vanliga frågor om digitaliseringsutrustning

Digitalisera vinylskivor och kassettband är inget problem med digitaliseringsapparater

Kassett-digitaliserare

LP-skivor sägs upp igen: Många aktuella musikalbum pressas på plattor; många unga människor sätter sig på en skivspelare och upptäck verkliga musikskatter i sina föräldrars och morföräldrars taktkammare. Kassetten och kassetten finns fortfarande i många hushåll och en del som har vuxit upp med dessa ljudinspelningar vill inte avstå från låtgjorda musikstycken, särskilt inspelade spellistor eller spel. Musikkassetter anses vara robusta men inte hållbara, och därför rekommenderas att kassetter digitaliseras i tid. Det hjälper så kallade digitaliserare som förenar två funktioner i en enhet: Den används för att spela över tonsignalerna från en kassett till en extern hårddisk på en dator och kan i de flesta fall användas samtidigt som uppspelningsenhet.

Hur fungerar egentligen en apparat för digitalisering av ljudkassetter eller vinyl? Digitaliseringsapparater är egentligen utrustade med en USB-anslutning och bandspelare eller skivspelare. Via USB ansluts digitaliserare till datorn. På en tape finns inte de analoga signalerna i binärkoden, och de måste därför omvandlas. De flesta digitaliseringsenheter för ljud lagrar tonsignalerna i MP3-format, vissa stöder också WAV. MP3-filer har en avgörande fördel: Det handlar om en komprimerad version av de ursprungliga ljudsignalen. Enskilda överflödiga ljud som knappt kan uppfattas av människor sparas inte. MP3-filer tar därför lite lagringsutrymme i anspråk och är ideal för att spela upp via uppspelningsapparater och smartphones, direkt på datorn eller över Smart-TV:n eller brännas på en CD. was jbara med tapes funcises, kan även spelas med vinylskivor. För detta behöver du en skivspelare utrustad med USB och utformad som digitaliseringsapparat. Med hjälp av en sådan skivspelare kan du föra över spel och musik till den digitala tidsåldern.

USB-kassettavkodare för digitalisering av ljudkassetter

Spara musik från kassetter i bättre kvalitet

Livslängden på kassetter ligger på ca 30 till 40 år, varvid inte bara kvaliteten på bandmaterialet är avgörande, utan även lagring av kassetter. En orsak till den begränsade livslängden är bland annat de bearbetade mjukgörare som med tiden kan förklibba och klibba delar. Solinstrålning och temperaturförändringar är också skadliga för bandmaterialet.

USB-digitaliseringsapparat för kassett

Med kassettbandsspelaren kan kassettbanden höras och digitaliseras

En digital fil däremot har obegränsad hållbarhet. Det finns inget slitage, som på musikkassetter eller i mindre utsträckning på skivor. Den som ofta använt fonogrammen för att boka ljudkassetter i slutet av 1970- och 1980-talet, minns problemet med lindade magnetband, s.k. bandband. Även drop-outs, det är en liten ljudupphörning eller volymsvängningar, uppträder efter regelbunden uppspelning eller felaktig förvaring av en musikkassett och stör ljudupplevelsen.

Visserligen är välvårdade och riktigt lagrade skivor evigt hållbara - hetta, solljus, fina dammpartiklar och den ständiga uppspelningen på en skivspelare kan ändå orsaka skador. Resultat: Ljudkvaliteten lider precis som vid ljudkassetter. För att du i framtiden ska kunna njuta av din favoritmusik från gamla dagar, låt den omvandlas från en digitaliseringsapparat.   

För vissa digitaliseringsapparater ingår en programvaru-CD i leveransen. Beroende på programvara kan du inte bara digitalisera utan även redigera innehållet på dina musikkassetter. Filer som är sparade på hårddisken kan förbättras med olika verktyg, genom att till exempel brusljud eller sprakande elimineras eller minskas. Media i MP3-format är lätta att anpassa: Du kan med några få klick skära, utvidga eller polera med effekter.

Använd kassettdigitaliserare som avspelningsenhet

Om du inte vill koppla bort dina gamla kassetter efter digitaliseringen kan du använda avspelningsfunktionen i Audio-digitaliseringsenheten. Många modeller har en hörlursutgång och levereras delvis med hörlurar. Sådana apparater kan du använda som bärbar kassettbandspelare, nyckelordet ”Walkman”. Eftersom apparaterna vanligtvis inte är mycket större än en vanlig kassett, är de ideal när du är på resande fot.

Köp audio-digitaliseringsenhet - det bör du vara uppmärksam på

Kontrollera innan du köper en kassettdigitaliserare, om enheten erbjuder alla funktioner som är viktiga för dig.

Filformat

Digitaliseringsenheter omvandlar ljudinnehåll i dina band eller skivor till MP3-format, vissa stöder även WAV. Det senare är särskilt fördelaktigt om du vill redigera din musik efteråt. I de flesta fall räcker det dock med att omvandla den till MP3.

Lyssna på kassetter på resan

Se till att digitaliseraren samtidigt kan användas som bärbar kassettbandspelare när du vill spela upp kassettband när du är ute och reser. Viktigt: En hörlursutgång och strömförsörjning med batterier.

Programvara

Vill du kunna redigera din musik när som helst, för att sedan överföra den i bästa möjliga kvalitet till din MP3-spelare, smartphone eller CD? Många enheter har en CD med ett digitaliseringsprogram. Alternativt kan du beställa ett separat program eller använda ett kostnadsfritt program för bearbetning av dina musikfiler.  

Strömförsörjning

För de flesta digitaliseringsenheter sker strömförsörjningen via USB-anslutning eller batterier. Medan en USB-laddningskabel medföljer nästan som standard, måste batterier i många fall köpas separat.

Kassett-digitaliserare med USB-anslutning

Digitaliserare med USB-port som kan digitaliseras utan dator

Ytterligare funktioner

Om enheter till exempel har en kortplats för USB-minnen eller en -kortläsare, kan du digitalisera dina kassetter utan att använda en dator. Vissa modeller är dessutom utrustade med en mikrofon och gör det möjligt att spela in sång eller sång.

Vårt praktiska tips: Förbered ljudkassetter för digitalisering

Innan digitaliseringen pågår bör man granska bandet. Är materialet intakt spolar du igenom kassetten en gång för att möjliggöra problemfri uppspelning. När tape är utsliten kan du reparera din favoritkassett med hjälp av speciell tejp och sedan digitalisera den. Vinylskivor bör befrias från fina dammpartiklar med därtill avsedda borstar.

    

FAQ - vanliga frågor om digitaliseringsutrustning

Hur tidskrävande är det att digitalisera musikkassetter?

Kassettdigitalisering är möjlig i realtid. Om du vill överföra musik från en kassett med 60 minuters speltid till en extern hårddisk eller CD, måste du planera för omvandling till MP3. Dessutom finns inga data på kassetten. Information om konstnärer, titlar, album eller utgivningsår ska skrivas in manuellt vid digitaliseringen. Därför måste du lägga till behandlingstiden för filerna till själva digitaliseringen.    

Är digitaliseringen av kassetter laglig?

En privat kopia för egna behov är tillåten så länge som inget kopieringsskydd kringgås och du inte använder din digitaliserade version kommersiellt och till exempel säljer den.

Hur kan musik från tape optimeras?

Du behöver motsvarande programvara. Volymsvängningar och störande ljud som brus kan oftast justeras eller reduceras med bara några få klick.