Köpt oftast

    Meest gekocht

    Högst betygsatta produkter

    Best beoordeelde producten

    Rådgivare

    Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

      

    Värt att veta om UPS och strömfördelare

    • Was är UPS?

    • Hur är en UPS uppbyggd?

    • Was sker vid strömavbrott?

    • Var används en UPS?

    • Vilka UPS och strömfördelare finns det hos Conrad?

    • Vad ska beaktas vid hantering av UPS?

     

    Was är UPS?

    Förkortningen UPS står för ”avbrottsfri strömförsörjning”, den engelska beteckningen ”Uninterruptible Power Supply” med förkortningen UPS.

    UPS-enheten beskriver en teknik som säkerställer att känsliga, säkerhetsrelaterade elektroniska komponenter fungerar oberoende av respektive nätspänningsförsörjning. Detta omfattar inte bara total strömavbrott från elnätet, utan även spännings- och frekvensfluktuationer och påverkan från avsiktlig manipulation (strömtoppar).

    UPS-enheter ansluts mellan nätspänningsförsörjningen och de enheter som ska försörjas. Strömfördelaren ger kopplingen mellan de olika förbrukarna.

     

    Hur är en UPS uppbyggd?

    Det viktigaste elementet i en UPS är buffertbatteriet eller motsvarande batteri. Vid normal strömförsörjning via lågspänningsnätet leds nätspänningen via UPS till konsumenterna. Samtidigt används en del av energin för att hålla ett buffertelement laddat vid en nödsituation. Kvaliteten på nätspänningsförsörjningen som ligger vid ingången kontrolleras kontinuerligt, särskilt i fråga om spänningshöjd och nätfrekvens. Därför är elektroniska komponenter monterade som sensorer för dessa egenskaper.

    En mångsidig användning och enkel hantering uppnås för en del av UPS med grafiska LC-displayer för övervakning. En nödstoppskontakt kompletterar ofta standardmässigt utbud av gränssnitt (USB, RS232, kommunikationslot).

    För att ytterligare öka försörjningstryggheten – särskilt för enskilda anläggningar – används den så kallade automatiska bypassen, som kopplar det angränsande allmänna nätet direkt till konsumenten i händelse av ett fel i systemet, till exempel i händelse av ett fel i systemet. Detta är ytterligare en passiv redundans för konsumenten.

     

    Was sker vid strömavbrott?

    Om spänningen från lågspänningsnätet förblir ur eller om spänningen eller nätfrekvensen förblir ett definierat tillåtet område, kopplar UPS om till intern strömtillförsel. Likströmmen från det laddade buffertbatteriet omvandlas till nödvändig växelspänning via en elektrisk koppling (växelriktare) och förser enheterna bakom UPS-enheten. Denna omkoppling sker på bråkdelen av en sekund. Med intelligenta extralösningar kan USV styras via PC och gränssnitt i bestämda driftlägen.

    Vårt praktiska tips: UPS och strömfördelare

    Hur länge UPS-enheten kan ”hoppa in” beror på buffertarnas dimensionering och den aktuella strömförbrukningen. Det kan sträcka sig från några sekunder till en timme. De tekniska uppgifterna skiljer mellan typisk och full belastning under dessa perioder, vilket ger mycket olika uppgifter.

     

    Var används en UPS?

    Avbrottsfri strömförsörjning kan hittas överallt där det vid strömavbrott är nödvändigt att garantera drift av livsmedels- eller säkerhetsrelaterad utrustning. UPS-enheter används på sjukhus eller telekommunikationsutrustning för att överbrygga tiden för start av nödgeneratorer. Dessutom använder datacenter, datorer, arbetsstationer, servrar och nätverkskomponenter en UPS för att förhindra dataförlust vid strömavbrott från lågspänningsnätet.

     

    Vilka UPS och strömfördelare finns det hos Conrad?

    I vår e-butik finns UPS-enheter i olika prestandaklasser i följande kategorier:

    19 tum USV

    Det är komplett UPS för montering i 19-tums standardskåp. Vissa modeller i kategori 19 tum UPS är också lämpliga som fristående UPS med uppställningsanordningar.

    Dator strömfördelare;

    Dator strömfördelare används för övervakad strömförsörjning för PC-system. Med speciella programvarulösningar kan kontroller genomföras i nätverk.

    Industriell USV-anläggning

    Vid industriella UPS-system är det fråga om högeffekts-UPS med överbryggningstider i upp till 300 minuter. De flesta modulerna kan användas för standardmonteringstekniker som på din-skenor.

    UPS batteripack och tillbehör

    Förutom ersättningsbatterier ställer vi i kategorin UPS batteripack och tillbehör elektronik för UPS-hantering till ditt förfogande.

    Batterier för UPS-system

    När det gäller batterier till UPS-enheter erbjuder vi dig ett brett sortiment av ersättningsbatterier för UPS-enheter, med vilka andra märkes-batterier enkelt kan bytas ut.

    UPS

    Här hittar du de egentliga lösningarna för avbrottsfri strömförsörjning, med vilka överbryggningstider från 5 till 60 minuter (vid normal belastning) med en maximalt tillgänglig effekt på 10 kW är möjliga. UPS-enheter är delvis utrustade med intelligenta tekniker för att upptäcka fel eller fel och för egenanalys.

    För de flesta UPS-enheter finns det på respektive produktsida ett datablad för nedladdning.

     

    Vad ska beaktas vid hantering av UPS?

    En UPS-enhet ska vara en del av en kvalificerad personal eftersom en UPS kan vara under farlig spänning. Observera att UPS-utgången kan vara under spänning, även om UPS-enheten inte är ansluten till nätet, eftersom den interna strömförsörjningen genom buffertbatteriet kan arbeta under omständigheter. Se alltid till att VDE-kompatibel jordning av enheterna. Nätanslutningsledningen får inte kopplas bort från UPS-enheten under drift, eftersom skyddsperioden för UPS-enheten och alla anslutna förbrukare upphöjs. Innan underhållsarbetet påbörjas ska strömförsörjningen stängas av, strömmen ska säkras mot oavsiktlig återinkoppling och avstängningen kontrolleras.

    Nätanslutningen bör vara placerad nära enheten och vara lätt tillgänglig.

    Lagring, montering och användning av blyackumulatorer ska uppfylla din/VDE-kraven eller landsspecifika krav. Se till att det finns tillräcklig ventilation av batteriladdplatsen och rena, dolda ventilationsöppningar på enheten.

    För alla UPS-enheter finns det användar-temperatur- och luftfuktighetsområden. Håll en acklimatiseringstid på minst två timmar vid byte av kall miljö i rummet.

    Anslut inga hushållsapparater, till exempel hårtorkar, till UPS-enheten. Generellt gäller det att vara försiktig vid användning av motordrivna laster.

    Observera att vid obehörig åtkomst i apparaten i regel förlorar du garantiberättigandet. Du behöver inte använda kopplingslister med en central strömbrytare. De flesta anslutna apparater orsakar en startströmsspets som bör undvikas.

    Anslut aldrig nätingången och UPS-utgången med varandra.