bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

   

Värt att veta om vattentryckströmställare

  • Was är en vattentryckströmställare?

  • Vilka typer och typer av vattentryckströmställare finns det?

  • Kriterier för att köpa vattentryckströmställare - vad är det som är viktigt?

  • Vårt praktiska tips

  • FAQ - vanliga frågor om vattentryckströmställare

  • Slutsats: Köp en passande vattentryckströmställare

Was är en vattentryckströmställare?

En vattentryckströmställare är i funktionsmässigt ungefär som en vanlig tryckströmställare för luft som slår på och av en kompressor - beroende på trycket i tryckbehållaren. En tryckströmställare för vatten gör i princip samma sak, men för medium vatten, och är konstruerad speciellt för detta.

Tryckbrytare registrerar det för tillfället anlagda trycket via en mekanisk eller elektronisk sensor. Om det önskade trycket överskrids kopplar pumpstyrningen av pumpen. Om det aktuella inkopplingstrycket underskrids, ansluter de elektriska brytkontakterna och pumpen startar igen. Dessa processer kan antingen ske rent mekaniskt genom att man med hjälp av ett deformerat tryckmembran direkt aktiverar kopplingskontakten eller elektroniskt via en tryckgivare och en styrelektronik.

Vattentryckströmställare används som tryckregulator för styrning av vattenautomater, trädgårds- och cisternpumpar, dränkbara pumpar och andra vattenpumpar. Du kan också utöka en befintlig pump till hushållsvattenanläggning, helst i kombination med en tryckkokare eller tryckbehållare.

 

Vilka typer och typer av vattentryckströmställare finns det?

I grunden skiljer man mellan mekaniska tryckbrytare och dem som fungerar elektroniskt. Medan mekaniska tryckbrytare har fördelen att de inte behöver någon egen strömförsörjning för drift, erbjuder tryckbrytare med elektronisk styrning ofta användbara extra- och komfortfunktioner.

När det gäller modeller skiljer man mellan varianter med en tryckanslutning och de som har två anslutningar och som monteras i vattenpassbana.

 

Kriterier för att köpa vattentryckströmställare - vad är det som är viktigt?

Kontrollsystem med manometer

Tryckbrytare finns med olika anslutningar för olika användningsområden. Regleringsområdet sträcker sig från tryck under 1 bar till 12 bar. Ofta har tryckbehållaren redan en skruvanslutning för tryckströmställare som är stängd med en tonad blindplugg.

Detta är ofta fallet för hushållsvattenanläggningar. Gängan och det högsta tillåtna driftstrycket i bar kan tas från de tekniska uppgifterna.

Tryckområdet ska vara så inställbart som möjligt för att kunna anpassa vattentrycket till olika krav. För ett hushållsvattenverk räcker till exempel ett tryck på 2 bar till max. 4 bar, men större höjdskillnader eller långa transportsträckor behöver man kraftfulla pumpar och motsvarande högre tryck i området från 5 bar till en del över 10 bar.

Vid behov av olika tryck är elektroniska tryckbrytare en fördel. De slår inte bara mycket exakt, utan tillåter även en snabb och enkel inställning av in- och frånkopplingstryck.

På så sätt kan en perfekt anpassning göras till ett befintligt eller uppbyggnadsverk för hushållsvattenanläggningar.

 

Vårt praktiska tips

Vattentryckvakt är endast avsedd för ett enda flytande medium, nämligen vatten. Det betyder rent sötvatten, saltvatten eller andra aggressiva medier, men man behöver särskilt lämpliga vattentryckströmställare. För störningsfri drift och en lång livslängd bör helst ett förfilter användas. Det filtrerar partiklar som sandkorn eller rost ur vattnet och skyddar både tryckströmställaren och pumpen mot skador.

 

FAQ - vanliga frågor om vattentryckströmställare

Kan en tryckströmställare för vatten undantagsvis och kortvarigt även användas för andra vätskor?

Hölje, tätningar och trycksensorsystem är konstruerade för kontakt och viskositet på vanligt, icke-korrosivt vatten. Andra vätskor kan orsaka funktionsstörningar eller orsaka skador på tryckströmställaren som inte går att åtgärda. Vid brännbara vätskor föreligger dessutom explosionsrisk.

Min mekaniska tryckströmställare fungerar inte längre, kan ICH reparera den själv?

Förutom inställningarna för in- och frånkopplingstryck enligt bruksanvisningen behöver användaren inte utföra justerings- eller reparationsarbeten i apparatens lokaler. Skruvfjädern på tryckmembranet står under mycket stark förspänning, ett felaktigt handtag kan orsaka allvarliga skador. Utför därför reparationer endast från tillverkarens service.

Was definieras som ett hemvattenverk?

Ett hemvattenverk består av en kombination av pump, tryckbrytare och behållare. Behållaren är inuti utrustad med ett membran och är delvis luftfylld för att ge ett lagringstryck och för att undvika att pumpen slår på och av alltför ofta vid små vattenuttag. Ett vattenverk för hemmet gör det möjligt att använda regnvatten eller, om det är tillåtet, även grundvatten för bevattning och rengöring.

 

Slutsats: Köp en passande vattentryckströmställare

Det högsta tillåtna nominella drifttrycket måste alltid vara högre än det största förväntade vattentrycket, det vill säga det tryck som pumpen maximalt kan bygga upp. När pumpen t.ex. klarar max. 6 bar, måste även tryckbrytaren vara konstruerad för max. 6 bar (bättre).

Om pumpen behöver ett skydd mot torrkörning, kan elektroniska tryckbrytare med motsvarande funktion användas. Det viktiga är också utskriftsområdet, alltså det inställbara området från önskat inkopplingstryck till avstängningstryck.

Om du vill använda tryckströmställaren inte bara i huset, utan även i trädgården, måste du se till att den är lämplig (kapslingsklass). En brytare är praktisk när strömkretsen på pumpen inte redan kan kopplas separat.   

För flexibel användning, när olika pumpar ofta ska anslutas eller när du vill ha en mobil användning, är kontaktfärdiga tryckströmställare praktiskt för enkel anslutning till ett 230 V-uttag.  

I synnerhet i kombination med ett hushållsvattenverk är en befintlig läckagelavkänning en fördel. Hushållsvattenanläggningen skyddar mot ständiga kopplingsprocesser i korta serier, när en kran inte är helt stängd, och signalerar när en läcka uppstår på hushållsvattenanläggningen.