bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om spiralkabel

Spiralkabel är tvinnad kabel, som genom sin speciella lindning är mer töjbar. Det ökar deras flexibilitet och ger en högre rörelsefrihet med den anslutna enheten, utan att själva kabeln blir för lång. På så sätt undviks kabeltrassel.

  • Uppbyggnad av spiralkablar

  • Var används spiralkabel? / när vill ICH använda spiralkabel?

  • Was du måste tänka på när du köper en spiralkabel?

  • Kort och gott:

 

Uppbyggnad av spiralkablar

Spiralkabel tillverkas som andra kablar och har i grund och botten samma konstruktion. I ett ytterligare steg är dock kablarna vågformade och lindade, vilket ger dem deras karakteristiska utseende och egenskaper.

De består av strömförande koppartrådar med isolering som omsluter och skyddar dem. Ledarna och isoleringen skiljer sig åt beroende på tillverkare och kabelvariant.

Ett särskiljande kriterium är antalet ledare . Hos Conrad hittar du spiralkablar som består av bara en tråd och varianter som leder upp till 10 enskilda ledare.

Varje ledare är alltid isolerad, så att alla trådar är helt separerade från varandra.

Spiralkabel

Dessutom skiljer sig kablarna vid skärmningen. Oskärmade spiralkablar är flexibla, eftersom de saknar isolerskikt, men de skyddar inte mot störningar som är särskilt känsliga för data- eller signalöverföring. En skärmning, oftast en tunn folie i isoleringen, eliminerar den till stor del. Skärmade kablar ger felfri dataöverföring även i svåra miljöer.

Den yttre isoleringen består antingen av polyvinylklorid, känd som PVC, eller av polyuretan, kort kallat PUR. PVC är billigare att tillverka, men förlorar sin flexibilitet och återställningsförmåga med permanent belastning. PUR-kabeln kostar mer, är därför betydligt mer robust och har längre livslängd.

 

Var används spiralkabel?

Spiralkabel utmärker sig jämfört med kablar utan lindning med högre flexibilitet i alla riktningar, utan att ta skada. Du slipper kabeltrassel och kan dras ut till tre eller fyra gånger längd. Högkvalitativa spiralkablar tar sedan tillbaka sin ursprungliga form utan att dra ut dem. En annan fördel är att du märker kabelns ände nära, så du kommer inte att kunna komma längre.

Huvudsaklig användning är att ansluta små handapparater till huvudenheten eller strömförsörjningen. Som hörlurskabel, på lödkolven eller som USB-anslutningskabel - de kan i princip användas överallt där en kabel behövs. En nackdel är bara att de är lite tjockare och har en mer framträdande plats, åtminstone i bredd. För detta är de kortare.

Även inom mätteknik, maskinbyggnad, regleringsteknik och andra områden uppstår olika användningsområden på grund av deras högre flexibilitet. På så sätt kan du ansluta till exempel mätsonder med skärmade spiralkablar. Lödkolv och andra finverktyg drar också nytta av den ökade rörelsefriheten och underlättar arbetet. Samma sak gäller vid maskininstallation, där t.ex. robotarmar med anslutning via spiralkabel kan arbeta utan att de fastnar. Spiralkabeln tar inte heller någon skada när den förs runt trånga hörn och kanter.

 

Was du måste tänka på när du köper en spiralkabel?

Spiralledningar är vanliga strömkablar mycket likartade och kan användas på många olika platser. Därför finns de i olika specifikationer som är lämpliga för respektive användningsområde.

Antalet erforderliga ledare beror på användningsområde. Samma kabel finns oftast i olika konfigurationer med olika antal ledare.

Tvärsnittsarean är mycket viktig. Ju större den är, desto högre är den maximala strömstyrka som får flyta genom tråden. Om strömstyrkan är för hög finns det risk för brand. Dessutom får driftspänningen inte överskridas.

Om data ska överföras, precis som för särskilt känsliga tillämpningar som styrnings- och mätteknik, lönar det sig särskilt att se till att spiralkabeln är skyddad. Om kabeln bara ska leda ström, är det däremot ganska oviktigt om spiralkabeln är oskärmad.

Vid val av längd bör du beakta återställningsförmågan hos spiralkabeln. Om kabeln tänds ut, måste du tillägna dig kraft. Det maximala expanderbara förhållandet ger ytterligare information om hur långt ledningen kan sträckas över sin ursprungliga längd, utan att ta skada.

Slutligen måste rätt isoleringsmaterial väljas. PVC-spiralkabel är billigare, men förlorar snabbt flexibilitet vid permanent belastning. De är därför snarare lämpade för en användning där de belastas lite, medan de robusta PUR-kablarna kan användas överallt och knappast kan användas under längre tid.

 

Kort och gott:

Spiralkabel kan hjälpa dem där normala kablar når sina gränser. Det lönar sig att ansluta ett verktyg som är i rörelse hela tiden och som behöver maximal flexibilitet och rörelsefrihet. De minskar risken för att bli trasslad.