bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om solcellsmoduler

  • Was solcellsmodul?

  • Hur byggs solcellsmoduler upp?

  • Vilka solcellsmoduler finns tillgängliga hos Conrad?

  • Vem använder solcellsmoduler?

  • FAQ – vanliga frågor om solmoduler

Was solcellsmodul?

Solcellsmoduler är komponenter från solenergisystem och omvandlar solens strålning till elektrisk energi. För detta används fotoelektriska effekter i kemiska element eller föreningar.

Solcellsmoduler

En solcellsmodul består av solceller i serie- eller parallellkoppling. De material som används i solcellerna arbetar med den så kallade inre photoelektriska effekten.

Den fotoelektriska effekten beskriver - i allmänhet - att metallplattor avger ljus vid bestrålning. Intensiteten i elektroströmmen är direkt proportionell med ljusintensiteten. De teoretiska modellerna för detta går tillbaka till Max Planck och Albert Einstein.

Fotovoltaisk effekt är en typ av inre fotoelektrisk effekt. Här separeras laddningsbärarparen genom påverkan från ljuset och går över till vissa zoner av en halvledare. Med denna rörelse uppstår en ström som tar bort fotoström vid anslutningarna till halvledarmaterialet.

Hur byggs solcellsmoduler upp?

En solcellsmodul består av följande delar:
 
  • Säkerhetsglasskiva: Ger den solvända sidan skydd mot väder och smuts
  • Genomskinligt plastskikt: Absorberar solcellerna. Som material används etylenvinylacetat (EVA) eller silikongummi.
  • Elektrisk anslutning av varje solceller med varandra genom lödband
  • Baksida av väderbeständig plast som skydd med polyvinylfluorid eller polyester
  • Hela konstruktionen är omgiven av en ram - av viktbesparingsskäl av aluminiumprofil. Den skyddar glasskivan vid transport, hantering och montering. Dessutom används den vid solcellssammankoppling för en förstärkning av konstruktionen.
  • För att ta ut elenergi är en anslutningsdosa monterad, ofta redan med anslutningskablar och kontakter. Frihjuls- eller Bypass-dioder säkerställer (beroende på modulernas koppling) att icke-belysta moduler ”sprucken” elektriskt.
  • Varje solcell har ett individuellt, oföränderligt serienummer på ramen eller på den inbäddade solcellen.


Sammanfogning av de enskilda beståndsdelarna sker i en process som liknar lamineringen.

Solcellsmoduler finns som flexibelt och fast utförande, was mångfaldig insatbandbredd. Styva solcellsmoduler är vanligtvis tillverkade av kiselbaserade solceller. Solcellerna skyddas mekaniskt mot påverkan från omgivningen med hjälp av modulen. Höljets material är avsett för permanent utomhusbruk. Det finns underhållsfria, självrenande moduler som dessutom är saltvattenbeständiga. Flexibla moduler består av monokristallina celler mellan transparenta plastplattor.

Solcellsmoduler avger alltid likspänning (DC). Elektriska egenskaper:
 

  • Tomgångsspänning
  • Kortslutningsström
  • Spänning, ström och effekt i bästa möjliga drifttillstånd
  • Temperaturkoefficient (TK) för effektändring, ändring av tomgångsspänning och ändring av kortslutningsströmmen
  • Verkningsgrad och verkningsgrad (i förhållande till modulens öppningsbredd)
  • Maximal systemspänning

Vilka solcellsmoduler finns tillgängliga hos Conrad?

Solcellsmoduler skiljer sig i vår online-shop efter olika tekniska aspekter:


Kategori

Tunnfilm-solcellsmodul

Fördelarna är låga produktionskostnader och minskad amorteringstid. Intressanta är dessa moduler för investerare med större ytor.

Monokristallin solcellsmodul

De är utförligt tillverkade, men på grund av den höga kiselhalten är de ytterst effektiva. På grund av den höga verkningsgraden är de särskilt lämpliga för små takytor.

Polykristallin solcellsmodul

De har lägre verkningsgrad än monokristallina moduler. Det används sällan ren kisel. Modulerna är väl användbara på stora ytor. Denna typ av solcellsmoduler används för närvarande oftast i världen

Nominell spänning

Det finns moduler med 3, 6, 12 och 24 volt likspänning.

Effekt

De solcellsmoduler som erbjuds hos oss har effekter på mellan 0,75 och 160 WP.

”Watt toppvärde” (av den engelska toppen = ”topp”) är allmänt förekommande inom området för fotovoltaik, men inget normgivande namn för elektrisk effekt (enhet: Watt). Kilowatt (kWp) och Megawattpeak (MWp) är också vanliga multiplar. Denna så kallade enhet används för att jämföra olika solceller och solmoduler under standardiserade testförhållanden med följande parametrar:
 

  • Celltemperatur: 25 grader Celsius
  • Strålningsintensitet: 1.000 watt per kvadratmeter (W/m²)
  • Solljusspann: 1,5 (t.ex. solens högsta solnivå i Karlsruhe).

Vem använder solcellsmoduler?

Överallt där det finns ytor för att använda solstrålningen kan solcellsmoduler användas för att komplettera eller ersätta den konventionella strömförsörjningen. Camper, seglare, modellbyggare, trädgårdsvänner och mobila verkstäder hör också till målgrupperna för användning av solcellsmoduler.

FAQ – vanliga frågor om solmoduler

Vilka säkerhets- och användningsinstruktioner bör beaktas?

De olika komponenterna i små solcellsanordningar innehåller omfattande bruksanvisningar. Notera dessa noggrant innan installationen påbörjas. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt eventuell böjningsradie och för att undvika vibrationer. När du ansluter moduler, se till att polariteten stämmer.

Solcellsmoduler är konstruerade för utvinning av solenergi hela året utomhus. Låt solcellsmodulen sändas söderut.

Fukt är den största fienden i Solcellsmodulernas inre. Se till att de yttre skyddselementen inte skadas vid transport, installation och montering.

Vilka är solcellsmodulernas livslängd?

Livslängden är upp till 25 år. Den ursprungliga verkningsgraden minskar med omkring 10 procent efter 20 år, med upp till 13 procent efter 25 år. Med kristallina solceller kan du utgå från en livslängd på upp till 30 år.

Was tänk på när du kassera solcellsmoduler?

Material i en fotovoltaikmodul kan återvinnas upp till 95 % på specialiserade anläggningar. Det är förbjudet att kasta elektroniska komponenter som hushållsavfall. Använd de kommunala offentliga insamlingsställena.

Vårt praktiska tips

Borra inte extra hål på din solcellsmodul, för att inte påverka skyddet mot väder och vind. Efter en hagelskåvare bör du kontrollera modulens säkerhetsglas.

Innan du installerar en solcellsanläggning kan du eventuellt behöva anpassa ditt försäkringsskydd. Det finns nu så kallade allriskförsäkringar. Dessa täcker skador på grund av naturkrafter, kortslutningar, konstruktionsfel, misstag vid användning, stöld, vandalism, reparationsarbeten och till och med intäktsförluster till följd av defekter. 

  

Korrekt beräkning av solcellsanläggningen» testar nu våra solcellsanläggningar för 12 V solcellsanläggningar