bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Lampor omvandlar solenergi till elektrisk ström för belysning. Detta är praktiskt för utomhusbruk, eftersom solcellslampor inte behöver något eluttag i närheten och inte heller något batteri. De är flexibelt användbara som ljusa ljuskällor eller dekorlampor för färgstarka accenter på terrasser, i blomrabatter och till och med flytande på trädgårdsdammar.

Värt att veta om Solcellslampor för trädgården

  • Hur fungerar solcellsträdgårdslampor?

  • Hur ska trädgårdslampor installeras?

  • Frågor och svar

Hur fungerar solcellsträdgårdslampor?

Solcellsstyrd prydnadslampa

Solcellslampor består av själva lampan med ljuskälla och en solmodul för energiförsörjning av solstrålning. Dessutom är ackumulatorer installerade för att lagra och tillfälligt frisläppa energi för ljusdrift. Solmodulen fungerar som solfångare och omvandlare, vilket innebär att den omvandlar solens fotosolenergi till elektricitet. Eftersom utomhuslamporna oftast ska börja lysa först i skymningen, används inte den elektriska energin direkt, utan sparas. Dessutom har Solarlampen uppladdningsbara batterier.

För att slå på ljuset finns det olika alternativ för solcellslampor:

·Enkla Solcellslampor har skymningssensorer som kan känna av när det blir mörkt eller molnigt väder försvårar sikten. Om en viss ljusstyrka underskrids, börjar sådana lampor lysa tills deras batteri är tomt och därefter kan solen spela in sin energi på nytt.

·Solcellslampor med skymningssensorer kan dessutom utrustas med rörelsesensorer, så att de bara lyser när det är mörkt och någon närmar sig, som ska lysa upp vägen. Start-baserad aktivering via rörelsesensorer sparar energi och är praktiskt när du inte vill att din utomhusbelysning ska brinna permanent, till exempel under sovrumsfönster.  

·Manuell styrning sker antingen för hand på strömbrytare eller med en fjärrkontroll. För att de ska kunna sätta på en solcellslampa måste den naturligtvis ha tankat med solen först, eftersom urladdat batteri inte fungerar som det ska. Du kan även välja en solcellslampa med brytare eller fjärrkontroll vid behov, även om det är mörkt och skymningssensorn automatiskt slås på till permanent drift utan att du behöver göra något.

Även med fjärrkontrollen kan roterande färgväxling, atmosfärisk anpassning av ljusfärgen, ljusintervall och eventuella fladdrande effekter styras. Sändaren besparar även det ena eller andra uppstående i mysiga runda och är dessutom extra praktisk i svårtillgängliga områden.

Användningstips

Helt modern är Tap-On-funktionen för manuell styrning av lampor. Du behöver bara röra lampan med bara en hand för att styra dina ljusfunktioner. Oftast används denna teknik i lampor med LED-ljuskällor och stora ytor, eftersom de blir mindre varma. I filtret kan du målinriktat söka efter lampmodeller med Tap-On-funktion.

     

Obs! Manuella alternativ för påverkan på ljusbeteendet är viktigt om du inte vill att ditt utomhusområde ska belysas varje kväll från solpanellampornas inträde i skymningen.

Trädgårdsbelysning är konstruerade för utomhusbruk, eftersom de är väderbeständiga i sin konstruktion. Vissa är till och med lämpade för dammbelysning, eftersom den flyter och ibland är helt vattentät. Men försiktighet måste iakttas vid användning av flytande trädgårdslampor i pooler, eftersom de kemiska vattentillsatserna kan angripa lampsocklar!

Hur ska trädgårdslampor installeras?

Sammantaget är installationen av solcellslampor utomhus mycket enkel, eftersom det inte behövs några kablar och du kan justera solcellslamporna flexibelt nästan var som helst.

·Trädgårdsbelysning på spettsocklar, jordas helt enkelt in i marken. Likaså förhåller det sig med de flesta strålkastare vars ljuskägla till viss del kan riktas exakt med svängbara armar.

·Stående lampor finns i regel på släta ytor som bord, men även på vägkanter, i gräs eller på rabatter.

·Hängande lampor har oftast en krok som gör att de hängs upp på träd, krokar och liknande utsprång.

·Takrännslampor har en klämanordning, som enkelt kläms fast i metall på takrännan eller särskilt på hög höjd med vindbehovet fixeras med skruvar.

·Flytande trädgårdslampor kan drivas mobilt på vattenytor eller permanent installeras med en separat fixering.

Söktips: Solcellslampor för väggmontering utomhus hittar du här.

Det är viktigt att solcellerna placeras på annan plats, så att solcellerna kan ha tillräckligt med energi under dagen. Om skuggan råder på den plats där trädgårdslampan befinner sig direkt hjälper ofta en lampmodell med en kort kabel mellan lampa och solfångare, för att placera den lite längre med solljus.

Användningstips

Vid behov måste solcellsmodulerna rengöras då och då, så att de kan ta full energi trots damm och liknande avlagringar i trädgården.

Frågor och svar

Varför lyser inte min solcellslampa?

Om lampan inte är tekniskt defekt kan flera orsaker komma i fråga: För nya lampor är det ibland en skyddsdekal över solfältet, som först måste tas bort. Solstrålarna måste ha laddat batteriet tillräckligt före drift. Annars har lampan ingen energi att lysa. Många Solcellslampor fungerar dessutom bara i mörker, eftersom den inbyggda skymningssensorn stänger av lampan vid för mycket extern ljusinfall för att spara energi. Solcellslampor bör inte placeras för nära andra ljuskällor, eftersom de bara lyser svagt eller inte alls när ljusstyrkan är för hög.  

Varför ska speciella lampor användas utomhus?

Lampor för utomhusbruk är väderbeständiga, alltså till exempel skyddade mot vattenskador. Använd endast lampor som är godkända för utomhusbruk för att undvika korrosion och kortslutningar.

Was säger prestanda per ljuskälla?


Effekten anges per ljuskälla, eftersom vissa dekorlampor finns i set med flera lampor. Här kan den totala prestationen inte vara särskilt meningsfull. Dessutom används ofta flera lampor i en lampa, särskilt i LED-segmentet på grund av den begränsade öppningsvinkeln hos denna konstruktion, så att exempelvis en lysdiod-klotlampa totalt sett kan ge en full belysning.

Finns det en intelligent styrning för solcellslampor utomhus?


Ja, men i denna kategori finns det bara de enkla lamporna som i vissa fall har radiostyrning. Ett intelligent belysningssystem som är godkänt för utomhusbruk med flerfaldiga kontrollalternativ och hybridströmförsörjning via solcellsdrift och kabel hittar du här i vår butik