bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om SMD-lysdioder

  • Hur fungerar SMD-lysdioder?

  • Was tänk på när du väljer SMD-LED:er?

  • Frågor och svar

SMD-LED:er är LED:er av konstruktion surfar-mounted device (SMD). De löds direkt på kretskort och är därför plattare och mindre i design än vanliga LED-lampor. De kompakta SMD-lysdioderna används för många ändamål inom industri och vardags-elektronik.

 

Hur fungerar SMD-lysdioder?

SMD-lysdioder är lysdioder som tillverkas med hjälp av förfaranden för surface-mounted device (SMD). I tyska talar man vid tillverkningen av ytmonterade komponenter. Elektroniska komponenter tillverkade med SMD har till skillnad från trådförsedda byggelement för tryckkontaktsmontering inga kabelanslutningar. Lysdioderna på SMD-lysdioderna lödas enkelt direkt på kretskortet, was/s sparar plats- och tillverkningskostnad.

 

1 kretskort

2 kylelement

3 fosforskikt

4 optik

5 lysdiod-chip

6 Bonde tråd

Kretskortet (1) är grundplattan, på vilken komponenterna i lysdioden (4/5) är direkt lödda. Led-chip (5) används för styrning av ljusförhållandet. Optiken (4), en kristall, utgör lampans ytterhölje och där finns ibland brytvinkel för att öka ljuskäglan och färgnyans.

För att miniatyr-LED:en inte ska överhettas och därmed funktionsmässiga skador, står en passiv kylfläns (2) för avledning av värme som uppstår i ljusdrift. Dessutom leder en Bondtråd (6) på LED-chipet bort värmen, som orsakar genomströmmande ström och som annars skulle samlas i dioden.  

Praktisk: Överhettningsrisk är den största fienden i alla elektroniska miniatyr-komponenter, så även minidioderna i SMD-format. De små lamporna bör därför aldrig placeras bredvid värmeledande komponenter.

Fördelen med SMD-lysdioder är tydligt dess platssparande och platta konstruktion. En nackdel är att denna miniatyriserade konstruktion med små tvärsnitt vid vanliga strömstyrkor värms upp snabbt och att mini-LED:erna samtidigt har ännu färre kylytor än vanliga LED:er. Tack vare värmeskador kan funktionsbortfall uppstå, varför SMD-LED:er bör drivas med tillräckligt stor luftcirkulation från utsidan och i kalla rum för att få ut sin livslängd fullt ut.

Eftersom SMS-LED:er är fastlödda på kretskortet, kan defekta ljuskällor inte bytas separat. Om en lampa är bränd eller skadas på annat sätt måste hela SMD-lysdioden bytas ut.

Installation av SMD-lysdioder sker via färdiga stickkontakter på sidorna, ibland även genom lödning på försörjningsledningar.

 

Was tänk på när du väljer SMD-LED:er?

Söktips för proffs (konstruktion): Industriella köpare hittar SMD-LED:er via standardiserade konstruktioner. Träffa dina val i filterkonstruktion. Dessutom kan du i filtertyp Tape cut, välja re-reeling-alternativ, för att få stort antal SMD-lysdioder som band på en spole.

Färg

SMS-LED:er finns i många olika ljusfärger. Lysdioderna används gärna i varmvita toner för normal rumsbelysning eller färgade ljusfärger för kontrollampor och dekorationseffekter.

I filterkategorin kan du välja ’ flerfärgade lysdioder’ för att bara få dem förtecknade som en sökmotor. Den optiska kristallen bestämmer dock färgen på en LED. En enskild lysdiod kan visserligen skapa olika ljusstyrkor, men aldrig skapa flera ljusfärger. Flerfärgade SMD-LED:er består alltid av olika dioder, som var och en kan lysa i sin färg.

Ljusstyrka

I vår butik får du LED-SMD med 460 mcd upp till 36.3000 mcd. Uttrycket "mcd" står för millicandela eller 1/1000 candela. En Candela motsvarar ljuset i ett ljus.

Användningstips

Ljusflödet är nästan proportionellt mot driftströmmen för lysdioder. Desto mer ström flyter, desto heller blir en LED starkare. Men bara om strömmen och omgivningstemperaturer inte är för höga, eftersom lampan annars kan gå sönder på grund av överhettning.

Strålningsvinkel

Strålningsvinkeln för lysdioder är inte så stor som för glödlampor. Särskilt med SMD-lysdioder har de vid platt konstruktion endast låg öppningsvinkel för ljuskäglan, eftersom ljuskällan sticker ut mindre exponerat över kretskortet. I vår butik hittar du SMD-lysdioder med strålningsvinklar på 15° är 160° . För större vinklar måste flera lysdioder kombineras.

Elektriska nyckeltal

SMD-dioder kan, som alla dioder, endast drivas med likström i flödesriktningen. Motsatt riktning är låst vid dioder.  

  • I IF känner flödesströmmen i ampere av.
  • UF anger den tågtrådiga spänningen i flödesriktningen.

Välj passande produkter med hjälp av dina värden via filtret IF och UF.

SED-LED:er är känsliga för överström. De bör därför alltid drivas med förkopplingsmotstånd eller konstant strömkälla. Se vid anslutning dessutom till rätt polaritet av komponenten.

 

 

Frågor och svar

Varför levereras SMD-LED:er ofta som spolar med lindade ljusband?

Det beror på tillverkningen. Led:er som surface mountain device tillverkas maskinellt som långa band. Även när det gäller till exempel mobiltelefoner vill de industriella användarna av sådana LED-band att deras produktionsmaskiner skall vara maskinella. Led:erna används inte separat, utan som band. Uppdelningen sker vanligtvis enligt den automatiserade tillverkningsprocessen, men kan också göras manuellt. Förpackningstypen Tape cut, re-reeling-alternativ kan du med hjälp av filtret definiera i förväg.

Was ICH använder förstörda LED:er (avfallshantering)?

Nackdelen med SMD-lysdioder är att de är fastlödda på kretskortet. På så sätt kan inte lamporna bytas separat. Om LED-lampan är defekt, måste hela LED-komponenten bytas ut mot en ny. Led-lampor får inte slängas i hushållssoporna. Låt dem istället bli en sopstation eller andra uppsamlingscentraler.