bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om fotoceller

  • Was fotocell?

  • Struktur och funktion

  • Typ och modeller av ljussensorer

  • För- och nackdelar med ett ögonkast

  • Frågor och svar

 

Was fotocell?

En fotocell består av en stråle som är osynlig för det mänskliga ögat med en förutbestämd räckvidd. Om denna barriär bryts genom att en anordning, en mekanisk kropp eller en person kommer in i den, kommer det att få en effekt. På så sätt kan du till exempel automatiskt öppna en dörr eller en dörr. Dessutom används de osynliga ljusgallret inom säkerhetsteknik. Om en inbrottstjuv uppstår inom räckvidd av skåpet utlöses ett larm eller ett strålkastarljus aktiveras beroende på system.

 

Struktur och funktion

Ljussensorn ska ha en mottagare, även kallad ”sensor”. Denna utför avbrott i ljusstrålen och utlöser sedan en signal. Mottagarkomponenten är en fotodiod, en fototransistor eller ett så kallat ljusberoende motstånd. Till mottagaren medföljer en ljuskälla som kan vara en glödlampa eller en LED-lampa. Vissa bommar har alla delar i samma element, andra monteras med flera element.

 

Vilka typer av fotoceller finns?

Du måste bestämma om du vill köpa en s.k. envägsmodell eller en reflektions-fotodetektor.

Envägs-fotocell

Sändare och mottagare finns i komponenter som är åtskilda från varandra. Monteringen kräver en väl planerad konstruktion, där ljusstrålen kan träffa mottagarelement på ett visst avstånd. Sensorerna upprätthåller den osynliga ljusridån mellan elementen tills ett objekt inträffar. Monteringen är oftast svårare än med en reflektions-fotodetektor, därför är räckvidden större.

Reflektions-fotocell / reflektions-sensorer: 

Detta är en fotocell, vars sändare och mottagare har förenats i en komponent. Ljuset som tagits ut speciellt av objektet utvärderas, en speciell reflektor behövs inte. Särskilt inom fototeknik används reflektions-sensorer ofta. Tack vare den enkla monteringen är de även populära hos fotoceller för säkring.

Bra att veta

Speciella filter hör till den typiska tillbehör på en fotodetektor. Eftersom andra ljuskällor och direkt solljus ofta stör den tillförlitliga funktionen. Med filter som t.ex. en bakgrundsbortbländning kan detta kompenseras bra.

 

För- och nackdelar med ett ögonkast

Typ av fotocellFördelar:Nackdelar: 
Envägs-fotocellStor räckvidd

Tidskrävande montering

 
Mycket exakt utlösningspunkt, särskilt i laserljusOfta svår montering, eftersom delarna befinner sig i en viktig position mot varandra 
Hög reaktionshastighet, därför även lämpad för användning i kamerorHög störningskänslighet: Svårigheter att ändra positioner; det räcker med en storm 
Reflektions-fotodetektor

Oberoende av färg och form utlösande sensor

Oftast mindre hög räckvidd, upp till två till tio meter beroende på storlek

Även i mycket ljus bakgrundLångsammare reaktionstider upp till en millisekund
Mycket mottaglig för störningar, eftersom en ändring av position inte påverkar kvaliteten på sensorn  
Enkel montering med en enda komponent  
 

Frågor och svar

Vad bör du tänka på när du använder en fotocell?

När du har valt engångsalternativet eller reflektions-ljusströmbrytaren bör du kasta ett öga på kvalitetsegenskaperna. Detta inkluderar tillförlitlig objektdetektering, som bör ske oberoende av färg, ytförhållande och form på det objekt som kommer in. I bästa fall kan fotocellen till och med upptäcka reflekterande eller nästan transparenta objekt och utlösa funktionen hos dessa maskiner, som kommer in i den osynliga strålen. Sådan information finns alltid i våra produktbeskrivningar.

Hur kan du bygga/montera barriären?

Det finns diverse instruktioner som du själv kan bygga din fotocell med. Vi erbjuder byggsatser och komponenter för säker detektering och fördelen med en stor räckvidd. Om en komponent saknas eller måste bytas med tiden, hittar du rätt påfyllning hos oss. Men varning: Kontroll och reparation får endast utföras av en expert. Naturligtvis kan du även köpa färdiga reflektions-fotoceller, som tillåter en problemfri montering även på platser med lite tillgänglig plats. När du frågar om användningsområden och varianter, vänder du dig gärna till vårt serviceteam.

Vem kan kontrollera funktionen hos fotocellen?

Kontroll av sändare och mottagare sker genom mätning av spänning i volt. Därför bör funktionaliteten endast kontrolleras av erfaren fackpersonal.