bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

 

Värt att veta om SAT-system är det

  • was ÄR EN SAT-anläggning?

  • Vilka olika SAT-system finns?

  • Var kan ETT SAT-system monteras?

  • Hur byggs en SAT-anläggning upp på rätt sätt?

  • Hur ansluts ett SAT-system på rätt sätt?

  • Hur ställer man in ETT SAT-system rätt?

  • De vanligaste frågorna om SATELLITSYSTEM

was satellitanläggning?

Satellitanläggning

Som namnet antyder, kan man med en SATELLITANLÄGGNING ta emot digitala radio- och TV-signaler i HD-kvalitet från en satellit från rymden.

TV-satelliterna befinner sig ovanför ekvatorn i rymden och runt jorden med en hastighet på 11.070 km/h en gång om dagen. Flyghöjden på ca 35.800 km är vald på ett sådant sätt att flygkraften hos den cirkulära flygbanan och dragkraften ömsesidigt upphäver varandra.

Denna flygbana kallas också geostationär flygbana, eftersom satelliterna från jorden uppenbarligen är fast förankrade i luften.

Eftersom det inte bara är en TV-satellit som omger jorden, är satelliterna anordnade på geostationär bana som Pärlor på ett band.

Klassisk SATELLITANTENN monterad på antennmast.

Satelliter på geostationär bana

Geostationär bana

Om man ser från jorden så är den geostationära banan ganska väl utrustad med satelliter. Men på grund av det stora avståndet till jorden finns det ändå rikligt med plats mellan de olika satellitsystemen.

För att kunna ta emot signaler från dessa TV-satelliter krävs ett SAT-system. Dessa SATELLITSYSTEM består av olika komponenter:

LNB

Inre vy LNB

De två korta trådtrådarsdelarna är själva SAT-antennerna.

Eftersom TV-satelliterna med en frekvens på 10,7 till 12,75 GHz (10,7 till 12,75 miljarder vibrationer per sekund) sänder, är de nödvändiga mottagarantennerna bara några millimeter långa. För att kunna ta emot båda mottagarnivåerna är en antenn-trådspenna horisontell och den andra vinkelrät placerad.

Denna lilla trådspikar är monterad i en brusfri omvandlare (LNB för Low Noise Blockkonverterare).

I denna LNB förstärks sändarsignalerna och omvandlas till frekvensområdet från 950 till 2.150 MHz. Dessa frekvenser kan sedan ledas via koaxialkabel utan problem. Men LNB-enheter kan ännu mer.

I vår guide har vi sammanställt allt som är värt att veta via LNB-enheter.

 

Reflektor eller PARABOL

SAT-nyckel

Satellitparets uppgift är att reflektera och bunta ihop dem.

För att få en tillräckligt stark signal tillgänglig på de korta antennstiften i LNB-enheten används en reflektor.

Som ett brännglas fångar reflektorn upp sändarsignalerna och buntar dem samman i LNB:s ingång (feed).

I den landbaserade bemärkelsen kallas SAT-reflektorn ofta även som SAT-antenn, was tekniskt men inte helt korrekt.

De egentliga antennerna sitter dolda i LNB-enheten.

Termen SAT-nyckel används redan i det här fallet.

 

SAT-mottagare

SAT-mottagare

Mottagaren styr LNB och kopplar om programmen.

När sändarsignalerna överförs från LNB-enheten till en ”kabelkompatibel” frekvens kan de överföras till SAT-mottagaren.

SAT-mottagaren kan antingen vara en fristående enhet eller också direkt inbyggd i en tv.

Viktiga uppgifter för SAT-mottagaren är försörjning och styrning av LNB-enheter/multiomkopplaren, programomkoppling och driftsättning av bild och ljud för TV:n.

 

Multiomkopplare

Multiomkopplare

En multiomkopplare fördelar SAT-signalerna till respektive deltagare.

För SAT-system med flera deltagare används multiomkopplare. En multiomkopplare har fyra SAT-ingångar, till vilka i regel en Quattro-LNB är ansluten. Därmed finns det på ingångssidan i det nedre frekvensområdet på 10,7 - 11,75 GHz (Low-Band) och i det övre frekvensområdet på 11,8 - 12,75 GHz (High-band) de horisontellt och vertikalt polariserade sändarna.

Beroende på vilket program användaren vill se, ger SAT-mottagaren via antennledningen en likspänning på 14 V för vertikalt polariserade sändare eller 18 V för horisontellt polariserade sändare. Om sändare ska tas emot i det övre frekvensbandet överlagrar mottagaren likspänning med en 22 kHz styrsignal.

Multiomkopplaren känner av spänningen eller styrsignalen som matas till varje utgång och ansluter utgången med den tillhörande ingången.

Till SAT-multiomkopplarna

Obs!

Så kallade SAT-system erbjuds, så att användaren inte själv behöver söka ihop de olika komponenterna och se till att de är kompatibla. Den stora fördelen är att komponenterna i setet passar perfekt både mekaniskt och elektriskt.

    

Vilka olika SAT-system finns?

SAT-system finns i olika versioner och med en mängd olika funktioner. Vi vill titta närmare på några av de viktigaste punkterna:

Storlek och form på reflektorn

Den synligaste skillnaden i SATELLITSYSTEM är reflektorns storlek och form. En liten campingsatellitanläggning har en spegel som bara är 35 cm stor. Därför erbjuder dessa system praktiskt taget inga väderreserver om mottagningssignalen försvagas av tjocka regn- eller snömoln. För fleranvändaranläggningar används gärna reflektorer med 80 cm diameter. Tack vare den högre signalstyrkan kan även längre antennledningar mellan LNB och mottagare användas. Alternativt finns det även plattantenner som inte t.ex. är kamouflerade som balkongstol och inte heller behöver några borrhål för en vägghållare.

Antal abonnenter

Som redan nämnts vid multiomkopplaren styrs SAT-mottagaren hos LNB:n eller multiomkopplaren. Därför kan inte två mottagare drivas på en antennledning utan att de påverkar varandra. Varje SAT-mottagare måste anslutas direkt till LNB eller multiomkopplaren. För system med upp till fyra deltagare, ansluts varje mottagare till LNB-utgången. SATELLITSYSTEM för fler än fyra deltagare har i regel en multiomkopplare.

Utrustning

Kraven på ett SAT-system är mycket olika. Medan en användare behöver ett komplett set med spegel, LNB och mottagare, vill en annan redan befintlig mottagare fortsätta att använda. Därför erbjuder tillverkarna olika set-kombinationer.
Eftersom det ofta inte är klart om antennen monteras på en befintlig antennmast eller på väggen, ingår i regel inte speciella väggfästen i leveransen. Detta måste precis som antennkabeln köpas separat.

Var kan ETT SAT-system monteras?

En SAT-antenn kan i princip monteras överallt där du har fri sikt till satelliten. I Tyskland är de flesta SAT-antenner riktade mot Astra satellit system och dessa antenner behöver en fri sikt åt söder.

Oavsett om det är på balkongen, i trädgården, på husväggen eller på taket, spelar det ingen roll när det gäller att ta emot. För- och nackdelarna är dock följande:

Balkong eller trädgård:

Bra tillgänglighet vid service eller när snö ligger i reflektorn.

Dåligt skydd mot oavsiktlig inställning eller obehörig åtkomst.

Vägg eller tak:

Hög säkerhet mot oavsiktlig inställning eller obehörig åtkomst.

Dålig tillgänglighet vid service eller när snö ligger i reflektorn.

den slutliga monteringsplatsen beror slutligen på var fri sikt till satelliten finns och var reflektorn minst stör. Dessutom får kablarna inte vara onödigt långa.

Hur byggs en SAT-anläggning upp på rätt sätt?

För att avgöra om uppbyggnadsplatsen är lämplig måste man veta vilka satelliter man vill ta emot.

Kontrollera mottagningsriktningen

Inställning av ett SAT-system

Den horisontella inriktningen efter konstruktionens längdgrad.

Satellitens exakta position ska anges med en vinkel som anger den vinkel som ligger väster (W) eller öster (E) från nollmeridianen. Nollmeridianen är en halvcirkelformad linje som går från nordpolen till sydpolen genom Londons stjärnförväntningar.

För att kunna kontrollera monteringsplatsen för EN SATELLITANTENN måste man veta var satelliten befinner sig och vilken position (i förhållande till nollmeridianen) monteringsplatsen befinner sig.

I Tyskland°° kan man komma i fråga för byggplatser från ca 6 E (i västra Tyskland) till 15 E (i östra Tyskland) öster om nollmeridianen.

Om t.ex. en° SAT-antenn° i München-området (ca 12 öster om nollmeridianen) ska kunna ta emot Astra SAT-systemet på 19,2 E, måste antennen först riktas söderut.

Detta är nödvändigt eftersom satelliterna är placerade på den geostationära banan ovanför ekvatorn. Den exakta riktningen är 7,2° ”vänster” från söder (19.2° E – 12° E = 7,2° E) om man står bakom spegeln.

Kontrollera lutningsvinkeln

Elevation

Ju längre norrut, desto brant står antennen.

Hur brant en SAT-antenn måste stå (elevation) beror också på den mottagna satelliten och på monteringsplatsen. I princip kan man säga att ju längre söderut byggnadsplatsen ligger, desto starkare måste spegeln riktas uppåt.

När det gäller satellitsystemet Astra till 19,2° E är den i norra Tyskland ca 27°(se bild A) och i södra Tyskland ca 35°(se bild B).

Många hållare på SATELLITANTENNEN har lagt på en skala, där elevationen kan förinställas redan före montering på monteringsplatsen. Skalorna är inte särskilt exakta, men de kan som grövre anus vara användbara.

Fri sikt över satelliten

SAT-avskuggning

SATELLITSYSTEM får inte skuggas av hinder.

Ofta ser man SAT-antenner på ovanliga monteringsplatser, t.ex. under utskjutande takspån, under balkonger eller bakom buskar. Då frågar man sig helt rätt: Fungerar det fortfarande riktigt, eller avskuggas antennen delvis av taket, balkongen eller växterna?

Medan den sidliga (horisontella) mottagarriktningen fortfarande relativt lätt kan kontrolleras med en tänkt förlängning av LNB-armen, ser det redan svårare med den vertikala mottagarriktningen.

Vid tveksamma fall kan tabeller hjälpa till ytterligare eller man använder en SAT-vinkelmätare

ElevationHöjdskillnad i cm med ett avstånd på 1 m.Minimalt avstånd i m till ett 10 m högt hinder
2750,9519,63
° 2853,1718,81
2955,4318,04
°3057,7417,32
3160,0916,64
° 3262,4916,00
° 3364,9415/40
34 °67,4514,83
° 3570,0214,28

Användningstips

om SATELLITANLÄGGNINGEN monteras på väggen, balkongen, taket eller i trädgården, spelar ingen roll. Åtminstone när antennen har ”fri sikt” till satelliten. was dock spelar en viktig roll är hållarens stabilitet. Vid en varierande antennmast eller en stabil vägghållare skapar den bästa SAT-antennen på sikt ingen användbar bild. Med hänsyn till att reflektorspeglarna representerar en betydande vindbelastning ska fästet vara korrekt stabilt och skruvarna ska dras åt ordentligt.

  

Hur ansluts ett SAT-system på rätt sätt?

F-kontakt-montering

Ingen förspänning av avskärmningen får ha kontakt med mittledare.

Anslutningen av ett SAT-system är ganska enkel, eftersom endast koaxialkabel måste monteras mellan de olika komponenterna. 

Vid montering av F-kontakter är det dock viktigt att se till att kablarna inte kommer i kontakt med kabelns mittledare (plus-anslutning) på grund av flätan av avskärmningen.

I så fall skulle visserligen säkringen i SAT-mottagaren, men LNB-enheten saknar matningsspänning och SAT-mottagningen skulle inte fungera.

Om en befintlig kabeldragning används, måste man se till att dold fördelare, filter eller antennuttag är dolda. De har delvis inbyggda kondensatorer, som avbryter likspänningsförsörjningen för LNB-enheter.

Om bara en deltagare ansluts till SAT-antennen är allt detta ganska enkelt: En antenn, en enkel LNB, en mottagare (mottagare) och en koaxial anslutningskabel till TV:n (TV) - och sedan är HDTV-mottagarsystemet klart. Den största utmaningen i detta fall bör vara borrning för kabelläggning.  

Om två deltagare ska anslutas används ett system med Twin LNB.

Med en Quad LNB kan upp till fyra deltagare anslutas direkt till LNB:n.

För ännu fler deltagare är det lämpligt att använda en Quattro LNB-enheter och en multiomkopplare.

För en deltagare är installationen mycket överskådlig.

Hur ställer man in ETT SAT-system rätt?

Naturligtvis kan man ställa in EN SATELLITANTENN efter TV-bilden. Till detta kopplar man på mottagaren till en förprogrammerad programplats. Därefter vrider man den driftklara antennen åt höger och vänster samt uppåt och nedåt tills TV-kanalens bild visas. Hållaren fixeras i detta läge så att reflektorn hålls stabil, men kan vridas ytterligare.

Därefter vrider man antennen åt sidan åt vänster och höger tills bilden försvinner igen. På dessa båda ställen markerar man hållaren. Därefter ställs antennen in så att den står precis mellan de två markeringarna.

För elevation, dvs. antennens lutning uppåt och nedåt, kan man använda samma schema.

Mer precis går det dock med en SAT-Finder som visar exakt signalstyrkan för den mottagna signalen. Enkel SAT-Finder kopplas till antennledningen mellan LNB och mottagare och visar signalmaximum.

Högkvalitativ SAT-Finder har ett inbyggt batteri och kan anslutas till LNB även utan mottagare. Dessutom visar den förutom signalstyrkan och signalkvaliteten även de för tillfället mottagna satelliterna. Eftersom dessa apparater är betydligt dyrare, är de i första hand lämpliga för människor som använder dem dagligen.

Satellitsökare

Högkvalitativ SATELLITSÖKARE visar signalstyrkan och satelliten.

Användningstips

oavsett om du ställer in antennen efter TV-bild eller med en mätare: Antag bara antennen vid hållaren för att justera antennen. Om du vrider antennen på spegeln försvinner reflexionsytan och en felinställning uppstår.

   

 

De vanligaste frågorna om SATELLITSYSTEM

Hur stor måste satellitparabol vara?

För att kunna besvara denna fråga på ett konkret sätt måste man på Internet se på de aktuella satelliternas belysningszoner. Där visas hur stor satellitparabol måste vara inom respektive område. Men om flera deltagare i ett system ska anslutas via SAT-fördelare eller multiomkopplare, är det bättre att välja satellitantenn ett större nummer. Särskilt när långa SAT-kablar ansluts.

was innebär DVB-S2?

DVB-s står för ”Digital Video Broadcasting Satellite” och betyder digital satellit-TV. Där DVB-S2-standarden är efterföljaren till DVB-s. Sedan de analoga TV-programmen stängdes har endast digitala SAT-anläggningar använts sedan den 30 april 2012.

was innebär HD resp. HDTV?

HD-program sänds i högupplöst format i High Definition. Det innebär att det stora antalet bildpunkter gör bilderna kontrastrikare och tydligare. Det första tv-formatet med 4:3 har en upplösning på 768 x 576 bildpunkter. För närvarande skiljer man mellan HD ”720 p” med 1280 x 720 bildpunkter och Full HD ”1080 i” respektive ”1080 p” med 1920 x 1080 bildpunkter mellan två varianter av HDTV. Med ”p” avses en progressiv presentation där alla rader visas samtidigt. Bokstaven ”i” står för ”interlaced”, där endast alla udda rader (1, 3, 5, 7, …) …visas i en halvbild och därefter alla raka rader (2, 4, 6, 8). Med en 4K-upplösning delas bilden i fyra delar och varje fjärdedel visas med en upplösning på 1920 x 1080 bildpunkter.

was utmärker en Camping-SAT-anläggning?

Camping SAT-system är avsedda för mobil användning. Därför är SAT-enheterna från de mobila SAT-enheterna ganska små och utrustade med en digital Single-LNB av hög kvalitet. Ett camping-satellitsystem kan enkelt transporteras och ännu lättare byggas upp. Mottagaren har i regel en driftspänning på 12 V was som gör att den kan anslutas till bilens cigarettändare. Oftast medföljer även en passande SAT-kabel med monterad F-kontakt.