bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.   

 

Värt att veta om LNB-enheter

Den grundläggande funktionen hos EN SAT-antenn med arm är alltid densamma! Satellitsignalerna träffar reflektorspegeln och samlas av den i en punkt från spegelns främre del. LNB-enheten sitter just i denna ”brännpunkt”. Vad händer sedan exakt i LNB, vilka skillnader det finns i LNB-enheterna och vad man måste beakta vid byte av LNB, kan du läsa i de följande avsnitten.

  • Vad är en LNB?

  • Hur fungerar en LNB?

  • Vilka olika LNB-enheter finns?

  • Vad måste beaktas vid byte av LNB-enheter?

  • Vanliga frågor

Vad är en LNB?

LNB-enheterna sitter antenner.

Beteckningen LNB är en förkortning för ”Low Noise Blocksconverter”. Delvis kallas LNB-enheter även LNC (Low Noise Converter) eller LNF (Low Noise Feed) resp. LNBF (Low Noise Block Feed).
En LNB:s uppgift är att ta emot, förstärka och genomföra de signaler som sänds ut från satelliten. Dessa ligger i det nedre frekvensbandet 10,7–11,75 GHz och i det övre frekvensbandet 11,8–12,75 GHz. Tyvärr är dessa frekvenser alldeles för höga för att kunna överföras till mottagaren via en antennledning (koaxialkabel). Dessutom är sändningseffekten för en TV-satellit begränsad och signalstyrkan är därför inte särskilt utpräglad ens i mitten av det mottagande området.

Därför används reflektorspegeln för att kunna bunta IHOP SATELLITSIGNALERNA för LNB:en. Med hjälp av brusfria (Low Noise) förstärkare förstoras mottagningssignalerna till önskad mått innan de kan överföras till en lägre frekvens i området 950 - 2150 MHz (eng. converted).

 

Hur fungerar en LNB?

Frekvenser och polarisering

För att så många överföringskanaler som möjligt ska kunna användas i frekvensområdet för TV-satelliterna från 10,7 - 11,75 (Low Band) resp. 11,8 - 12,75 GHz (High band), är satellitsändningarna polariserade både horisontellt och vertikalt. Det betyder att de elektromagnetiska vågorna svänger horisontellt och vertikalt. På så sätt kan antalet möjliga överföringskanaler fördubblas i samma frekvensband. Alternativt finns det cirkulär polarisation (höger- eller vänsterroterande), som dock inte spelar någon större roll vid mottagning av TV-satelliter i Centraleuropa.

Trådspikar

Mekanisk uppbyggnad

En LNB består till en ihålig ledare. Det är ett metallrör som är speciellt anpassat efter mottagarfrekvensen. På sidan som är utformad för reflexionsspegel, förhindrar bara en plasthätta att smuts och fukt kommer in. På andra sidan finns två metallstift som är horisontella och vertikala riktade och som sticker in i varje hål. Dessa två korta metallstift är själva SAT-antennerna, där varje antenn tar emot ett polarisationsplan.

Den påklistrade bilden har tagits bort, för att du ska få en fri sikt in i LNB:n. Den horisontella antennen sticker ut från höger och uppifrån och den vertikala antennen sticker ut i en ohllstege.

OBS:

Äldre SAT-system använder LNB-enheter med bara ett antennstift. Den var antingen mekaniskt 90° vridbar med hjälp av en elmotor eller en magnetisk polarizer som ”vriserade” de elektromagnetiska vågorna i högfliken. Dessutom kunde ”gamla” LNB-enheter endast ta emot det nedre frekvensområdet på 10,7 - 11,75 GHz. LNB-enheter, som dessutom kunde ta emot det övre frekvensområdet, kallades Universal-LNB:er.

LNB block-diagram

Elektrisk funktion

Idag används dock bara LNB-enheter med två antenner. Funktionen är förenklad i diagrammet bredvid i bild 3:

Signalerna från de båda antennerna i den cirkelformade högkabeln (horisontell och vertikal) förstärks först med en brusfri förstärkare (AMP) och delas upp över frekvensfilter (splitter) i de båda frekvensbanden (låg och hög).

I det nedre frekvensbandet blandas signalerna sedan med en 9,75 GHz oscillator. För det övre frekvensbandet arbetar en andra oscillator på 10,6 GHz. De resulterande mellanfrekvenserna (ZF) förstärks igen (AMP) och en brytar-Matrix.

Kopplingsmatrisen kombinerar en av de fyra möjliga mellanfequnez-planeal Low (HL), Horizontal High (HH), vertikal High (VH) eller vertikal Low (VL) med utgången.

Informationen, som ZF-nivå ska anslutas till utgången, får brytmatrisen via koax-anslutningsledningen från SAT-mottagaren. Den är programmerad och ”vit”, på vilken polarisationsnivå H eller V och i vilket frekvensband (låg eller hög) vissa sändare ska tas emot.

Men för att LNB:n ska kunna utföra de uppgifter som beskrivs ovan, måste den förses med ström. Därför skapar SAT-mottagaren en likspänning och skickar den till LNB via antennledningen (koaxialkabel).

Om vertikalt polariserade sändare ska tas emot i det nedre frekvensbandet (VL), reglerar SAT-mottagaren likspänning på antennledningen till 14 V. Vid horisontellt polariserade sändare i det nedre frekvensbandet ökar SAT-mottagaren spänningen till 18 V. .

Brytgränsen mellan horisontellt och vertikalt ligger på 15 V . På så sätt säkerställs att brytmatrisen i LNB fortfarande kan omkopplas rent, även om LNB-spänningen reduceras genom användning av multiomkopplare eller annan omkopplare och ligger betydligt under 18 V.

Om sändare ska tas emot i det övre frekvensbandet, läggs ytterligare en 22 kHz styrsignal till likspänning 14 eller 18 V.

 

Vilka olika LNB-enheter finns?

Enkel LNB av universaltyp

Denna LNB används för anslutning av en enda mottagare. LNB:n tar emot horisontellt och vertikalt polariserade sändare i det nedre och det övre bandet. Den ovan visade blockkopplingsschema motsvarar uppbyggnaden av en Universal Single LNB:er.

 
SATELLITSYSTEM för en deltagare

 Enskilda deltagare SAT-system

Två mottagare på en SAT-ledning - var snäll och inte! 

Eftersom spänning eller styrsignaler på antennledningen bestämmer i vilket frekvensband de ska tas emot, horisontellt eller vertikalt polariserade program, är det inte riktigt meningsfullt att med en fördelare driva två mottagare på en enkel LNB.
Om en befintlig anläggning ska utökas med en Single-LNB till en andra deltagare, behöver bara Single-LNB:en bytas ut mot en Twin-LNB.
 

   

Twin-LNB av universaltyp:

En Twin-LNB av universaltyp är i princip uppbyggd som en Universal-LNB. Skillnaden ligger bara i antalet utgångar. En Twin-LNB har två separata utgångar, där de anslutna mottagarna oberoende av varandra har tillgång till omkopplingsmatrisen (se bild 3) och kan ta emot valfri sändare.

 
SATELLITSYSTEM för två deltagare

SATELLITSYSTEM för två deltagare

Universal-LNB Quad

En Universal Quad-LNB har fyra utgångar som oberoende av varandra kommer åt omkopplingsmatrisen (se bild 3). Därför kan upp till fyra mottagare anslutas till LNB:n och varje deltagare kan oberoende av den andra göra sitt individuella programval.

 
SATELLITSYSTEM för upp till fyra deltagare

SATELLITSYSTEM för upp till fyra deltagare

Universal Octo-LNB

Hos en Universal Octo-LNB har åtta utgångar som kan komma åt brytmatrisen (se bild 3). Därmed har denna LNB tillräckliga anslutningsmöjligheter för att även försörja större hus med många deltagare perfekt.

 
SATELLITSYSTEM för upp till åtta enheter

SATELLITSYSTEM för upp till åtta enheter

Quattro-LNB

Vid en Quattro-LNB fattas den interna kopplingmatrisen (se bild ..). Det innebär att de fyra ZF-nivåerna horisontell Low (HL), horisontell High (HH), vertikal High (VH) eller vertikal Low (VL) är direkt anslutna till utgångarna. Till LNB:s utgångar måste sedan en extern multiomkopplare anslutas, som tar över uppgiften för kopplingsmatrisen. Anslutningskablarna till abonnenten behöver bara ledas till multiomkopplaren och inte längre till LNB. Det är den perfekta lösningen för omfattande distributionssystem, med flera multiomkopplare som är ordnade efter varandra och ett flertal deltagare.

Viktigt:
Multiomkopplarens utgångar som inte behövs (MS) måste vara försedda med ett termineringsmotstånd. Istället för motståndet kan även en koaxialledning med SAT-anslutningsdosa användas.

Till universella Quattro-LNB:er
SATELLITANLÄGGNING med multiomkopplare

SATELLITSYSTEM med multiomkopplare (MS). Antalet deltagare beror på antalet MS-utgångar.

Monoblock LNB

På geostationär bana är satelliterna uppradade som Pärlor på en ratt. När spegeln riktas ställs reflektorn in så att signalerna för önskad satellit, t.ex. Astra exakt i LNB-ingången samlas ihop (se bild 9 skiss A).

Reflektorn belyses samtidigt av alla andra satelliter. Den ”sneda” infallsvinkeln gör att varje satellit har en annan brännpunkt

Vid satelliter (grupper) som står tätt intill varandra, t.ex. Astra till 19,2° öst och Hotbird till 13,0° öst, kan man ta emot båda satelliterna med en fast antenn och en monoblock-LNB. För detta ändamål finns i monoblock LNB-höljet två separata LNB-enheter som är exakt anpassade till vinkeldifferensen på 6,2° (se bild 9 skiss B).

Monoblock LNB

Bild 9: Med en monoblock-LNB kan två satelliter tas emot samtidigt trots att parabolen är fast.

Monoblock LNB

En monoblock-LNB kan endast styras med en SAT-mottagare med DiSEqC-Control. Det visade exemplaret har en anslutningsmöjlighet för fyra mottagare.

Även monoblock-LNB:er finns i olika utföranden för att ansluta en eller flera deltagare. Men nu räcker inte omkopplingsmöjligheterna på 14/18 V och 0/22 kHz längre för att täcka alla mottagningsområden och växla mellan de två LNB:erna. Därför har Eutelsat i samarbete med Philips redan på 1990-talet utvecklat DiSEqC-standarden (Digital Satelit Equipment Control). DiSEqC-kommandona överförs som digitalt kodade dataord med hjälp av 22 kHz-signalen från mottagaren till LNB eller till en multiomkopplare.

Till monoblock LNB-enheter

Om två satelliter som ligger långt ifrån varandra eller till och med tre eller fyra skulle tas emot med en fast antenn, erbjuder multifeed-hållaren. Hållaren består huvudsakligen av en skena, på vilken LNB-enheterna kan justeras exakt till brännpunkterna på respektive satellit.

 

Unicable LNBS

Med LNB:er som nämnts ovan fördelas SAT-signalerna mellan respektive deltagare alltid stjärnformigt från LNB:n eller från multiomkopplaren. Men då och då är det mycket praktfullt att dra motsvarande kablar. Särskilt om en befintlig kabelanslutningsfördelning där koaxialledningen har lagts från en anslutningsdosa till nästa skall byggas om till SATELLITMOTTAGNING.

Av denna anledning har Unicable-enkabel-systemet utvecklats enligt din en 50494. En Unicable LNB (eller Unicable multiomkopplare) tillhandahåller ett visst antal portar, varvid en port tilldelas per SAT-mottagare. Porten är inget annat än en fast tilldelad frekvens inom området 950 - 2400 MHz, till vilken de transponderdata (önskat program) som satellitmottagaren begärt överförs. Det fungerar dock bara om ÄVEN SAT-mottagaren stöder protokollet enligt din en 50494 . I teorin kan upp till 32 portar tilldelas, men i praktiken används de inte fullt ut.
De portar som har de högsta frekvenserna bör ställas in hos mottagarna med den kortaste vägen till LNB/multiomkopplare. På så sätt kan förlusterna genom kabeldämpning hållas så låga som möjligt.

Unicable LNBS
Till Unicable LNBS
 

Vad måste beaktas vid byte av LNB-enheter?

Innan en ny LNB kan bytas ut mot den befintliga LNB:en, finns det några punkter som måste klargöras i förväg. Annars kan det bli otrevliga överraskningar vid monteringen av nya LNB-enheter.

Mekanisk passform

LNB-enheter fästs i regel med en cirkelrund klämma som läggs runt Feedrohr. De aktuella LNB-enheterna har en feed-diameter på 40 mm. Ibland hittar man även LNB-enheter med 23 eller 60 mm. I detta fall hjälper adaptringar vidare. Den nya LNB-enheten ska vara fast så att den inte kan vridas manuellt.

Välj rätt LNB-enheter

Vid val av nya LNB-enheter måste man klargöra exakt vilken LNB som behövs. Antalet utgångar är inte det enda kännetecknet för beslut. Om en Quattro LNB-enhet monteras i stället för en Quad LNB-enhet och direkt kopplas till mottagarna, är felfunktion förprogrammerad.

I många LNB-enheter anges ett brus i decibel (dB). Detta värde är den interna förstärkarens kvalitet. Ju mindre brus, desto bättre är signalkvaliteten. Speciellt vid svåra mottagningsförhållanden (regn- eller snömoln) märks en LNB med lågt brus.

Arbetssäkerhet

Många SAT-antenner är monterade på tak eller på väggar och endast tillgängliga via takfönster eller med hjälp av stegar. Var noga med din säkerhet i detta fall och sätt fast Fallskyddsselar och säkerhetsselar. Kontrollera att de ledare som krävs står på säkert sätt och se till att alla andra relevanta säkerhetsbestämmelser, t.ex. halkskyddade skor, följs i detta sammanhang.

Elanslutning

LNB-enheter ansluts via skruvbar F-kontakt. Här skruvas kontakterna på den avisolerade koaxkabeln. . Då måste man noga se till att inga häften av avskärmningsflätan har kontakt med mellanledare. I så fall kan en kortslutning av matningsspänningen och LNB:n inte fungera.
Kontakterna ska skyddas mot fukt genom lämpliga åtgärder. Delvis har LNB-enheterna skjutbara höljen som skyddar anslutningskontakten.
 

Antennens riktning

Vid byte av LNB-enheter rekommenderas att du kontrollerar riktning av SAT-antennen. Anslut bara EN SAT-Finder till LNB-utgången. Antennledningen från mottagaren eller multiomkopplaren ansluts till SAT-sökaren.

Viktigt!
Justera inte reflektorspegeln utan reflektorhållaren. Så undviker du att mätresultatet förvrängs genom en vridning på reflektorytan.

 

Vanliga frågor

Mitt satellitsystem går inte längre. Vad kan jag göra för att kontrollera LNB?

Först kan LNB-enheten kontrolleras för synliga skador. Särskilt på äldre LNB-enheter kan täckkåporna lätt lösa eller sprickande och vatten tränger in i kabelfliken. Då bör anslutningarna till LNB-enheter (F-kontakt) skruvas av och testas, om det är möjligt att en tunn tråd av skärmningen har kontakt med mittledare och därmed kortslutningen av LNB:en. Försörjningsspänningen på 14/18 V/DC kan mätas med en enkel multimeter i den tonade F-kontakten. För LNB-enheter med flera utgångar kan man genom att byta ut anslutningskabeln enkelt kontrollera om en LNB-utgång är defekt eller om felet ligger i kabeldragningen.

F-kontakten var en kortslutning som avlägsnades. MEN ändå går SAT-systemet fortfarande inte.

Många SAT-mottagare har elektroniska säkringar som vid kortslutning stänger av LNB-spänningen. För att LNB-spänningen ska slås på igen, kan mottagaren under en kort tid behöva kopplas från 230 V-elnätet.

Mitt SATELLITSYSTEM har en dålig bild, trots att spegelfästet är ordentligt fastgjort och spegeln tycks inte ha förvrängt sig vid storm. Vad skall man göra?

Kanske har träd eller buskar blivit så stora att de helt eller delvis avskuggar PARABOLANTENNEN. I äldre anläggningar kan det hända att armen blir lägre av väder och materialutmattning och att LNB-enheten inte längre befinner sig i reflektorytans mittpunkt. Särskilt i multifeed-system eller vid användning av stora och tunga LNB-enheter med många anslutningar kan detta hända.

Varför befinner sig LNB:n i den nedre kanten av PARABOLEN och inte i mitten?

Reflektorytan hos en offset-spegel är extra formad så att brännpunkten ligger under och inte i mitten. Därmed står reflektorn ganska brant, så att snö, löv och smuts lätt glider ner nedåt eller spolas av från regn. Dessutom deskuggas reflektorytan varken från bommen eller LNB.

På min SATELLITANLÄGGNING var en LNB med 23 mm feed-diameter inbyggd och de nya LNB-enheterna har alla 40 mm.

Om LNB-hållaren inte enkelt kan byggas om, är det ofta billigare att byta ut hela utomhusenheten, så att 40-LNB-enheter kan monteras.