bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

  

Värt att veta om SATELLITANTENNER

  • Was är EN SATELLITANTENN?

  • Hur fungerar en SAT-antenn?

  • Hur fungerar en SAT-plattantenn?

  • Hur riktas en SAT-antenn?

  • Hur stor måste EN SAT-antenn vara?

  • Vanliga frågor om SAT-antenner

Was är EN SATELLITANTENN?

SAT-antenn

Alla känner till den ovala eller cirkelrunda strukturen, som finns i olika former, storlekar och färger. I allmänhet kallas dessa delar även ”satellitantenner”. Tekniskt sett är det dock inte helt rätt. De egentliga mottagarelementen, alltså de båda antennstavarna, sitter osynligt och väl skyddat inuti LNB:n. På vår Shop-sida med LNB-enheter har vi förklarat det mer exakt.

Begreppet ”parabolantenn” är mer korrekt och inte heller tekniskt felaktigt. Skålen är bara en reflektoryta. Den kan vara tillverkad av glasfiberförstärkt plast, stålplåt eller aluminium.

Precis som ett brännglas som leder om solstrålarna och sammanför dem till en punkt, fungerar även en parabolantenn. Endast att fokus ligger framför reflektorytan. Och just på denna punkt monteras LNB:n Därifrån leds signalen via kabel till SAT-mottagaren och sedan vidare till TV:n.

Hur fungerar en SAT-antenn?

För funktionen är den yttre formen på satellitantennen sekundär. Därför finns det ovala, runda och delvis även lätta kvadratiska antenner. Mycket viktigare är krökning av reflektorytan. Den måste vara utformad så att alla radiosignaler som kommer in på ytan samlas i en och samma punkt.

Parabolantenn

De första SAT-systemen för privat TV-mottagning resp. SATELLITMOTTAGNING var stora, runda monster med över två meters diameter. Hos dessa antenner var LNB:n fortfarande exakt placerad i mitten av antennen. Denna konstruktion har tyvärr vissa nackdelar, eftersom LNB och LNB-hållare skuggar en del av reflektorerna. Dessutom kan lätt i botten av reflektorn samla in snö och löv, vilket avsevärt försämrar mottagningsstyrkan (se figur A).

Offset-parabolantenn

Eftersom reflektorerna inte längre behövde vara så stora med högpresterande satelliter (Hotbirds) utvecklades offsetparabolantenner. För detta ändamål användes endast det övre området av en parabolreflektor (se figur B).

Det har fördelen att reflektorn står betydligt styvare och därmed inte tål snö och grövre smuts. LNB och LNB-bärarmen har dessutom ingen avskuggande effekt längre (se figur C).

Hur fungerar en SAT-plattantenn?

En specialdesign för satellitantenner är plattantennen. Den här antennen bär med rätta sitt namn, eftersom mottagningskomponenterna är integrerade direkt i ytan.

Till skillnad från en reflektorantenn, som per polarisationsnivå endast har en antennstav i LNB, är en mängd antennstänger fördelade över hela ytan hos en plattantenn. Därför kallas dessa antenner också gruppantenner. I denna video förklaras uppbyggnaden och funktionen tydligt.

Hur riktas en SAT-antenn?

De olika satelliterna är uppbyggda på en rad olika spår, såsom Pärlor. Satellitpositioner avser nollmeridianen. Detta är en linje som går från nordpolen till nordpolen via Londons stjärnservice Greenwich med sydpolen och som är vinkelrät mot ekvatorn.

För att korrekt kunna ställa in orienteringen öst/väst (azimut) måste man veta var satelliten skall tas emot och hur långt österut (E) eller väster (W) man befinner sig från nollmeridianen. I västra Tyskland ligger ca 6° öster om nollmeridianen och i östra Tyskland ca 15° öster.

Om man°° i Frankfurt (ca 8,5 öster) vill rikta en parabol mot satellitsystemet Astra (19,2 E), måste man först rikta antennen mot den geostationära järnvägen. Den exakta positionen erhålls genom°° att man drar av sin egen position (19,2 E) från satellitpositionen (t.ex. Frankfurt 8,5 E). Följaktligen måste antennen° från den södra linjen vridas 10,7 österut.

Inställning av elevation

Lutningen av SATELLITANTENNEN uppåt och nedåt (elevation) beror också på monteringsplatsen. I Sydtyskland är mottagningsriktningen ca 35° och i norra Tyskland ca 27°. I norra Tyskland är därför satellitskoskeln brantare (se figur A) än i Sydtyskland (se figur B). Fästet på satellitparabol har i regel en skala som fungerar som grov hållare.

Sedan måste SAT-anläggningen finjusteras visuellt via bildkontroll på TV:n eller bättre med EN SAT-Finder. SAT-Finder ansluts TILL SAT-kabeln mellan LNB och SAT-mottagare. Viktigt är att antennen vid inställning endast tas upp på masthållaren. Om antennen vrids på reflektorn kan den lätt deformeras, was som snabbt leder till ett felaktigt mätresultat.

Om SAT-Finders

Hur stor måste EN SAT-antenn vara?

Storleken på EN SAT-parabol beror i första hand på den mottagande satellitens lysande zon (Foodrint). I tveksamma fall kan du söka efter bildbelysning på Internet.

För mottagning av de tyskspråkiga sändarna i satellitsystemet Astra räcker i regel en parabolantenn med 60 cm paraboldiameter helt. För att få en viss dåliga väderreserv för flerdeltagare, finns antenner med en paraboldiameter på minst 80 cm.

Men så snygg som en stark antennsignal från en stor antenn, antennen måste kunna monteras säkert. Eftersom en stor reflektoryta också representerar en betydande vindbelastning.

Vid tveksamhet skall en fackman rådfrågas innan den monteras.

Vanliga frågor om SAT-antenner

Kan ICH lackera EN SATELLITANTENN?

Ja, i princip är det möjligt att piffa upp de delvis ganska grå och traffande reflektorspeglarna med färg utan att försämra mottagningen på TV:n. Inga blyhaltiga färger bör dock användas. Användning av lack med metallpartiklar rekommenderas inte heller. Som ett alternativ till lackering kan reflektorytorna även bestrykas med plastfolie.


Hur många mottagare kan ICH anslutas till EN PARABOLANTENN?

Antalet anslutningsbara mottagare beror inte på satellitantennen. Här spelar LNB-enheten den avgörande rollen. Vilka olika LNB-enheter som finns och hur många mottagare som kan anslutas har vi förklarat här i vår LNB-guide. Erfarenheten visar att satellitparabol i fleranvändaranläggningar bör ha en diameter på minst 80 cm.


Vilken fördel har satellitskotts av aluminium?

Den viktigaste fördelen är att aluminium är lätt och inte rostar. EN PARABOLANTENN av stålplåt måste redan bli väl förzinkad och pulverlackerad för lika lång livslängd. Från mottagningsteknsynpunkt spelar det ingen roll om PARABOLEN är tillverkad av stålplåt eller aluminium.


Min SAT-antenn går plötsligt inte längre. Kan vinden ha snurat ned den?

Förmodligen inte om hållaren fortfarande är fast monterad. Mycket troligare är ett fel i LNB-strömförsörjningen. I tveksamma fall kan man skruva av F-kontakten på LNB och testa 14 eller 18 V/DC med en multimätare. Eventuellt har kabeln mellan mottagaren och LNB ett avbrott eller en kortslutning. I tveksamma fall kan LNB:n bytas ut för att användas som teständamål.


Min nya LNB passar inte i hållaren, was kan ICH göra?

Äldre SAT-antenner hade en LNB-hållare med 23 mm diameter. Alla nya LNB-enheter behöver en 40 mm inspelning. Om det inte finns någon LNB-adapter tillgänglig för den befintliga antennen är det billigare att köpa en ny PARABOLANTENN med en 40-LNB-inspelning.