bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Rumstermostater: Komforttemperatur dygnet runt

Med en rumstermostat utanpåliggande eller infälld för rumstermostaten styr du din familjs värmebehov. Förutom mekaniska modeller finns energieffektiva elektroniska automatrumstermostater, som värmer upp eller kyler tidoberoende av temperaturen. Det sparar energikostnader och skonar miljön.

  • Rumstermostat: Energieffektiv Uppvärmning och kylning

  • Hur fungerar en rumstermostat?

  • Vilka olika rumstermostat finns det?

  • Det är de bekväma egenskaperna hos en elektronisk rumstermostater

  • Rumstemperaturstyrning via Smart-Home-systemet

  • Vilken rumsmostat passar till mitt värmesystem?

  • Strömförsörjning och inställningsområde

Rumstermostat: Energieffektiv Uppvärmning och kylning

Rumstermostater reglerar din Uppvärmning eller kylning enkelt och bekvämt, så att du mår bra. Med ett handtag på termostaten anpassar du temperaturen till ungefär golvvärmen. I badrummet ska det vara varmt på morgonen. När du går till arbetet, reglerar du uppvärmningen några grader svalare. Middagen och öronmusslorna på soffan får gärna bli härliga varma igen. Nattsänkningen ger i slutet av dagen en hälsosam sömn.

Rumstermostater kan antingen ställas in manuellt eller användas elektroniskt. Elektroniska modeller övertar temperaturanpassningen automatiskt enligt dina specifikationer. På så sätt sparar du både uppvärmningsenergi och pengar, och dessutom får du ökad komfort. Särskilt praktiskt är rumstermostater som kan programmeras på tider. Med en smart rumstermostat värmer du upp bostaden från mobiltelefonen.

Hur fungerar en rumstermostat?

Hur fungerar en rumstermostat?

En rumstermostat är en temperaturregulator och fungerar som en personlig temperaturhanterare: En inbyggd temperatursensor mäter permanent lufttemperaturen i rummet och jämför den med den inställda temperaturen. Med en rumstermostat kan du välja mellan värmesystem, värmeapparater, golvvärme, luftkonditionering, luftkonditionering och ventilation. Termostaten ansluts med värme, kylning eller ventilation - beroende på modell via kabel eller trådlös (trådlös rumstermostat).

Ställ in önskad temperatur på enheten som en regleringsstorlek, som sedan håller termostaten konstant inom ett toleransområde. Om den är temperatur ifrån bör-temperaturen ändras kommer en regulator i spelet som utjämnar skillnaden. Termostaten sörjer för en lämplig anpassning av värme eller kylning. Regulatorn styr antingen värmeelementet för att öka energitillförseln eller kylelementet eller ventilationen för att sänka temperaturen.

Undvik mögelbildning

Med konsekvent Uppvärmning på vintern undviker du mögelbildning. När det är kallt utomhus och för lite Uppvärmning slår luftfuktigheten i rumsluften till de kalla väggarna och främjar mögel. Minska rumstemperaturen så att den inte är för långt även när du inte är hemma och på natten, eftersom risken för mögel annars stiger.

   

Vilka olika rumstermostat finns det?

Det finns mekaniska (elektromekaniska) och elektroniska rumstermostat för väggmontage (utanpåliggande montering), infälld montering (rumstermostat infälld) samt fristående modeller. Termostater för utanpåliggande rumstermostaten (utanpåliggande) är mycket vanliga. De är relativt enkla att montera och passar bra i hemmet.

Mekaniska rumstermostater är de billigaste. Den här modellen är begränsad till basfunktionen manuell temperaturstyrning och eventuellt frostskydd, men utan komfortfunktioner som dagsprogram eller veckoprogram. För elektromekaniska apparater väljer du rumstemperaturen genom att vrida på inställningsknappen på en skala. Noggrannheten kan variera mellan två och fyra grader. En elektromekanisk modell är ett bra val om du letar efter ett så enkelt och billigt temperaturreglage som möjligt.

Är en exakt, bekväm och energisnål temperaturreglering viktig för dig, väljer du en elektronisk rumstermostat. Digitala rumstermostat har en display och knappar. På skärmen på den digitala rumstermostaten anger du måltemperaturen exakt och kan läsa av den exakta rumstemperaturen.

Mekanisk rumstermostat


Mekaniska rumstermostater är mest billigaste, begränsar oftast den manuella temperaturstyrningen.

Det är de bekväma egenskaperna hos en elektronisk rumstermostater

Bättre elektroniska rumstermostat är programmerbara. Det är särskilt praktiskt på vintern. Du kan programmera enheten så att till exempel badrummet eller köket är varmt när du står upp på morgonen. Samma sak gäller för er kväll. Efter arbetet kommer du till en varm lägenhet, utan att behöva värma upp hela dagen. Under helgen kan du ställa in egna värmeinställningar och tack vare semesterläge sjunker rumstemperaturen vid längre frånvaro (viloläge under semestern), utan att ändra den vardags- eller veckomprogrammering.

Dessutom identifierar vissa elektroniska termostater, när du öppnar fönstren för att vädra (funktionen ”öppna fönster”), och minskar samtidigt värmeavgivning för att spara energi.

Rumstemperaturstyrning via Smart-Home-systemet

Med ett Smart-Home-system kan du styra uppvärmningen intelligent. System som Bosch Smart Home , Devolo Home Control , digitalstROM , Eve home, Homematic IP och magenta Smarthome kan utrustas med en smart rumstermostat. Den ansluts via kabel eller radio till Smart Home-basstationen och blir en del av hela systemet, via vilket du reglerar värmen i samband med jalusier, markiser, persienner och dörr-/fönsterkontakter.

Styrningen sker på smarta modeller via smartphone, surfplatta eller dator - även på resande fot. Under kalla vinterdagar kan du bekvämt rotera värmen från bilen eller tåget högt och dra nytta av en varmt lägenhet när du kommer hem.

Vilken rumstermostat passar till mitt värmesystem?

En viktig punkt när du köper uppvärmningsstyrning är kompatibiliteten för värmen. Inte alla termostater passar till olika värmesystem och luftkonditionering. Vissa lämpar sig endast för styrning av golvvärme, andra är anpassade för temperaturreglering av centralvärme och är inte lämplig för golvvärme.

Universella rumstemperaturreglage är inte fastslagit på en uppvärmningstyp. Observera informationen i produktbeskrivningen.

Strömförsörjning och inställningsområde

Det finns batteridrivna och nätdrivna rumstemperaturreglage - framför allt trådlösa rumstermostater fungerar på batteribas. De nätdrivna modellerna har fördelen att du inte behöver några batterier. Rumstermostater skiljer sig också vad gäller inställningsområdet. Vanligt är ett inställningsområde mellan 10 och 30 grader Celsius.

Skall ICH stänga av eller stänga av värmen när du inte är hemma?

För att spara energi kan du ställa in temperaturen i ditt hem via rumstermostaten, när ingen är hemma. För att spara bör man dock inte schablonmässigt sänka värmen i rummet - det är byggnadens typ, isolering och temperaturskillnad mellan inomhus och utomhus. Dessutom spelar energieffektivitet en roll hur långt du sänker rumstemperaturen.

Från dåligt isolerade hus som gamla hus väjer den mest bort värmen - värmeförlusten är störst. Här kan man räkna med en minskning av värmeeffekten redan vid några timmars frånvaro. Sänk temperaturen endast måttligt, till 15 eller 16 grader. Annars måste du värma upp de utkylda rummen på kvällen så intensivt att den sparade energin från dagen åter behövs.

I väl isolerade byggnader är värmeförlusten låg och kylningen tar lång tid – det är därför minimalt med besparingsmöjligheter genom temperatursänkning. En spareffekt kan i bästa fall uppnås vid längre frånvaro i byggnader med hög isolering, men en minskning av värmeavledningen är i regel onödig.