bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

  

PC-skärmen som fönster i den digitala världen

Moderna PC-skärmar för avspänt arbete och maximal spelglädje på datorn – fantastiska filmupplevelser i Full HD, 4K eller 3D

Datorer har blivit en oumbärlig hjälp i vardagen. Vi använder dem inte bara på arbetet, utan även efter festdagen. Oavsett om du gillar att surfa på Internet eller kolla sociala nätverk, se ditt favoritprogram eller slappna av vid ett videospel behöver du en passande bildskärm. Utan en bra datorskärm blir även den mest kraftfulla datorn inget nöje. Ju mer tid du tillbringar med enheten, desto mer övertänkt bör ditt köpbeslut vara. Eftersom den rätta datorskärmen utan problem kan användas för två, tre eller fler PC-generationer.
Här får du veta vilken datorskärm som passar dig. Aktuella enheter med upplösningar på 4K eller Full HD och 3D-visning uppfyller alla behov. Många olika storlekar för skrivbordet och stark teknik för ultimat spelglädje.

  • Vilka PC-monitorer finns det?

  • Vad bör man tänka på när man köper en datorskärm?

  • På så sätt får du perfekt bildskärpa

  • Den lämpliga panelen för varje ändamål

  • Tillräcklig visningsfrekvens

  • Ergonomiska tillbehör: Tilt- och pivotfunktion

  • En lämplig datorskärm för dina personliga behov

  • FAQs

 

Vilka PC-monitorer finns det?

LCD-skärmar

Den vanliga tekniken för bildskärmar är LCD (Liquid Crystal Display). Elektroniskt styrda flytande kristaller ger här en bild med färgade enskilda punkter. Den nödvändiga bakgrundsbelysningen har levereras i det förflutna med lysrör.

Led-skärmar

Även en LED-skärm arbetar med flytande kristaller. De flesta moderna PC-skärmar har LED-teknik (ljusavgivande diod). Bakgrundsbelysningen för flytande kristaller ger här utrymmessnåla lysdioder. Dessa enheter övertygar genom hög energieffektivitet och slimmad design.

Vad bör man tänka på när man köper en datorskärm?

 

Optimal skärmstorlek

I grund och botten förhåller det sig med en datorskärm på samma sätt som med TV: Ju större, desto bättre. För närvarande utgör PC-monitorer med en bildskärmsdiagonal på 21,5 tum den lägsta gränsen. Mindre storlekar finns knappt att erbjuda. De flesta köpare använder skärmdiagonaler mellan 24-27 tum och mer. Det finns dock inga gränser uppåt. För hemmabruk på skrivbordet är dock i regel slut med 32 tum. Vid köpet måste man komma ihåg att det måste finnas tillräckligt med plats på skrivbordet. Dessutom gäller: Ju större displayen, desto större avstånd till bilden är nödvändigt. Som tumregel bör ungefär 1,2 gånger diagonalen anges som sittavstånd. Omvandlingsfaktorn från tull till centimeter är 2,54. En 22-tums bildskärm bör därför ha ett avstånd på minst 70 centimeter, för en modell med 32 tum redan på en meter.

Passande format

Medan PC-skärmar tidigare endast fanns tillgängliga i 4:3-format är det nu brukligt att ha det liggande formatet med ett bildformat på 16:9, som i sin bredd erbjuder betydligt mer synligt område än sin föregångare. Den som huvudsakligen surfar och hanterar dokument med sin dator bör dock söka efter en skärm i 16:10-format. Denna erbjuder mer yta i höjd, was besparat krånglig scrollning. I Trend ligger skärmar i extrabredd 21:9-format. Särskilt biofans kommer glädjas åt den display som kommer från Hollywood-storfilmer. Men även på kontoret kan en sådan datorskärm vara till nytta, till exempel för videoklippnings- eller bildbehandlingsprogram.

Tillräcklig bildskärmsupplösning

För antalet pixlar är Full HD den avgörande måttstocken. Bilden består av 1920 x 1080 (B x H) bildpunkter. Den som inte tycker att den höga upplösningen räcker till har Conrad i sin onlinebutik även modeller med mer bildpunkter i sitt erbjudande. Bildskärmar med 27 tum använder till exempel ofta WQHD-format med 2560 x 1440 bildpunkter. En ytterligare ökning är UHD-upplösningen med 3840 x 2160 pixlar. Detta Ultra-High-Definition-format ger fyra gånger så många bildpunkter, varför man här ofta talar om 4K-upplösning. Fördelad på samma yta kan därför ge betydligt mer information - bilderna blir mer detaljerade.

Vårt praktiska tips: Kontrollera maskinvaran

Kontrollera maskinvaran innan du köper en datorskärm. Ju fler bildpunkter skärmen ger, desto starkare krävs grafikkortet. Detta gäller särskilt för högupplösta 3-D-bilder.

  

På så sätt får du perfekt bildskärpa

Hur detaljerad bilden är i slutändan beror på den s.k. pixeltätheten. Det är ett matematiskt värde som beräknas utifrån förhållandet mellan upplösning och storlek. Pixeltätheten anges i ppi (pixlar per tum "pixlar per tum").
En 22 -tums skärm med Full HD-upplösning kommer på ca 100 pixlar per tum. Använd samma upplösning på en skärm med ett diagonalmått på 30 tum, återstår bara 73 bildpunkter på samma yta. Det räcker för att titta på film, när du läser eller redigerar bilder, men bilden ser mycket grovt ut. En 30-tums skärm med en 4K-display uppnår med ca 150 pixlar per tum betydligt mer skärpa. För skärmar på upp till 24 tum räcker Full HD-upplösningen oftast. Om bilddiagonalen ökar, rekommenderas att man använder den till en modell med fler bildpunkter.

Den lämpliga panelen för varje ändamål

Kärnan i varje LCD-skärm är den så kallade panelen, som bestämmer det tekniska förfarandet för styrning av vätskestallen. De flesta PC-skärmar använder en av de tre viktigaste paneltyperna:

  • TN-panel: Den så kallade Twisted-Nematic-tekniken är särskilt populär och används ofta i enkla arbetsmonitorer. Den kan relativt billigt producera och erbjuder de för spelare så viktiga snabba kopplingstiderna. Man måste därför acceptera kompromisser när det gäller bildkvalitet och synvinkelstabilitet.
  • VA-panel: Vertical-Alignment-panelerna används främst i bildskärmar för grafiker - det finns inget alternativ när det gäller bildkvalitet. Det har dock sitt pris. Dessutom är denna teknik mindre lämpad för spel på grund av det dåliga arbetssättet.
  • IPS-panel: In-Plane-Switching-tekniken ger något: En bra till mycket bra färgkvalitet med relativt bra spellämplighet. Denna flexibilitet har dock ett pris.

Tillräcklig visningsfrekvens

Visningsfrekvens

 

Framför allt när du gillar att spela dataspel, se bäst till modeller med 120- eller 144-Hertz-teknik.

Medan de flesta skärmar visar 50 eller 60 bilder per sekund trollar dessa modeller fram dubbelt så många på skärmen.

Detta i kombination med ett potent grafikkort ger större rörlighet för spel och möjliggör snabbare reaktioner.

Dessutom gör den höga bilduppdateringshastigheten att du även kan använda bildskärmen som 3-D-skärm, förutsatt att ett motsvarande kraftfullt grafikkort används.

Ergonomiska tillbehör: Tilt- och pivotfunktion

Många PC-monitorer erbjuder möjligheten att justera skärmens lutning och höjd. Med bara ett handgrepp kan bildskärmens position anpassas till växlande sittpositioner utan att gå bakåt. För Texter är PC-monitorer med Pivot-funktion intressanta. Här kan displayen vridas 90 grader. På så sätt har du med några enkla handgrepp betydligt mer text i sikte.

Ändamålsenligt tillbehör till din PC-skärm: Blick- och skärmskydd

Skydda din skärm mot oönskade sidoblickar med en skyddsfilm. Vår 3M-produktdetektor ger dig med några få klick ett passande skydd för din produkt.

För 3M-Finder

Den passande datorskärmen för dina personliga behov

Office och surf

För att surfa på Internet eller på jobbet räcker det med 5 ms eller till och med 6 ms för att garantera en problemfri vardag på jobbet. Vid det här laget är alla PC-monitorer utformade i Conrad-sortimentet för HD-visning och möjliggör skarp optik även vid daglig användning. Dessutom skonar LCD-skärmen ögonen.

Grafisk design & video

En PC-skärm 4K är precis rätt för detta. Med snabba reaktionstider på 2 ms är snabba bildväxlingar inget problem. Bearbetningen av projekt i professionella program blir så mer exakt.

Spel

En snabb reaktionstid på minst 2 ms eller optial1 ms garanterar gamers en spelupplevelse utan skakningar. Det är särskilt viktigt vid spel som bygger på hastighet. För full HD-upplevelse rekommenderas en PC-skärm med en storlek på minst 24 tum och med minst en HDMI-anslutning - även för spelkonsoler.

Vårt praktiska tips: Brett urval av apparater

I vår butik hittar du skärmar med många extrafunktioner och anslutningar: Från inbyggda högtalare via DisplayPort till bild-i-bild-funktion. Särskilt viktig är den inbyggda tunern för TV-underhållning eller touch-funktion för anslutning till en bärbar dator.

  

FAQs

Vad måste du tänka på när du visar film?

När många filmer visas bör en modell med full HD-upplösning på 16:9 användas. Om den ska fungera som en TV-ersättning, skulle en modell med 26 eller 27" diagonal erbjuda sig att erbjuda. Då kan man också sitta med flera personer på ett något större avstånd från det.

Anslutningar: På en högkvalitativ bildskärm, som vill ha glädje av ett par år, är DVI och HDMI-plikt, DisplayPort är kor. Man kan avstå från VGA.

Panelteknik: För bildskärmar av denna storlek används tre olika tekniker och alla har för- och nackdelar:

TN: Dessa paneler är mycket prisvärda och mycket snabba. Det är därför mycket populärt bland gamers och människor som ser till pengarna. Men de har en enorm nackdel, och det är kontrastens synvinkelberoende. På en stor bildskärm ser färgerna i hörnen annorlunda ut, vilket gör det kriminellt att° se på skärmen från en vinkel på mer än 30 från axeln. Ta det lugnt med flera personer på en sådan skärm, t.ex. att titta på en film, så är det inte.

VA: Dessa paneler är mycket blickvinkelstabila och mycket färgtrogna. Beroende på typ (det finns diverse VA-varianter) kan omkopplingstiden för bildpunkter vara långsam till medeltrög. För spelare passar inte dessa skärmar, för videobelysning finns det varianter som redan är OK. För grafiker är dessa skärmar på grund av sin färgåtergiving av högsta standard.

IPS: Denna teknik känner man mer av från mobilvärlden från smartphone och surfplatta. IPS är även mycket stabilt i betraktningsvinkel, men snabbare än VA, även om inte lika snabbt som TN. Manko från nästan alla IPS-paneler är en lätt lila färgton om man tittar ut ur en större vinkel på sidorna.