bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

   Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om Reedkontakter

Reedkontakt består av två överlappande ferromagnetiska kontaktningar , vanligtvis nickel/järn, som smälts in i ett glasrör under skyddatmosfär. eingeschmolzen sind. Reedkontakterna är öppna i viloläge. Mer information om reedkontakter finns i vår guide.

  • Vilka fördelar har Reedkontakter?

  • Hur karakteriseras reedkontakter?

  • Vilka typer av reedkontakter finns?

  • Vilken konstruktion av reedkontakter finns?

  • Vad används reedkontakter till?

  • Vad bör beaktas vid montering och drift av reedkontakter?

Reedkontakt består av två överlappande ferromagnetiska kontaktningar , vanligtvis nickel/järn, som smälts in i ett glasrör under skyddatmosfär. Reedkontakterna är öppna i viloläge. Om ett magnetfält av tillräcklig styrka verkar på Zingarna och om fältlinjerna löper genom dem, är dessa med motsatt polaritet magnetiska, drar sig därför och stänger kontakten. Magnetfältet kan alstras av en permanent magnet eller en magnetspole som är koncentrerad. Kombinationen av reedkontakt och magnetspole är ett reed-relä. Kontaktytorna är täckta med ett speciellt kontaktmaterial som rodium, rutenium eller liknande, på de ytor där de berör, för att hålla lågt övergångsmotstånd under lång tid och för många omslagscykler.

Reed-kontakt-visning

 

 

 

1 glasrör med skyddsatmosfär

2 ferromagnetiska kontaktningar

3 fältlinjer

4 permanentmagnet

 

Princip för Reed-brytare eller magnetkontakt: Magnetfältlinjerna löper genom de ferromagnetiska kontaktningarna. De drar sig till och stänger kontakten.

Reedkontakt-visning

 

 


1 glasrör med skyddsatmosfär

2 reedkontakter

3 fältlinjer

4 magnetspole

 

 

Vilka fördelar har Reedkontakter?

Reedkontakter är beröringsfria växlar. Eftersom kontaktytorna är hermetiskt inneslutna i ett glasrör kan miljöpåverkan som smuts, fukt, aggressiva medier o.s.v. inte påverka de elektriska egenskaperna hos kontakterna. Av samma skäl kan reedkontakter även användas i potentiellt explosiva miljöer eller produktionsytor, eftersom en gnistor som befinner sig vid kontaktpunktens brytpunkt inte kan tränga in utåt. Om reedkontakter manövreras med en permanent magnet, sker omkopplingen utan extra strömförsörjning. Endast de med elektromagneter manövrerade reedkontakterna behöver som vanliga elektromagnetiska reläer en driftspänning. Reedkontakter är mycket tillförlitliga brytare med litet övergångsmotstånd och lång livslängd.

 

Hur karakteriseras reedkontakter?

Den magnetiska fältstyrkan som krävs för säker manövrering av reedkontakter anges med AW-värdet. ”AW” är en internationell ”AT”-”Ampere-varv” som erhålls genom att multiplicera vindantalet i en magnetspole runt reedkontakten med den ström som flyter genom denna spole. Det finns två AW-värden vid ett givet antal lindningar: ”ingångsvärdet” AW-an (PI) för den el där reedkontakterna är säkert stängda och ”avfallsvärdet” AW-AB (do) för den el där kontakterna åter öppnas. De två värdena skiljer sig åt, förhållandet AW-an och AW-AB betecknas hysteres och anges i procent.

I praktiken betyder det: Högt AW-värde - för att manövrera kontakterna krävs ett starkt magnetfält eller en magnet på ett litet avstånd; Reedbrytaren är inte känslig. Lågt AW-värde - för att manövrera kontakterna räcker ett svagare magnetfält eller en magnet på större avstånd; Reedkontakten är känslig.

Andra viktiga tekniska data är, som vid andra kontakt-komponenter och brytare, den maximalt tillåtna kopplingsströmmen, den maximalt tillåtna kontinuerliga strömmen, den maximalt tillåtna brytspänningen samt den maximalt tillåtna kopplingeffekten.

Slutare i glasrör

Slutare i glasrör

 

Vilka typer av reedkontakter finns?

 

  • De flesta typer är låskontakter eller slutare. Dessa kallas ”form A” eller ”SPST-NO” (Single Pole Single Throw – Normally Open) internationellt.
  • Det finns även öppningskontakter. Dessa kallas ”form B” eller ”SPST-NC” (Single Pole Single Throw – Normally Closed).
  • Dessutom finns omkopplingskontakter och växlare. Dessa kallas ”form C” eller ”SPDT” (Single Pole Double Throw) internationellt.

Öppnare och omkopplare är konstruerade för att i viloläge öppna en ferromagnetisk kontaktställning med mekanisk fjäderkraft på en icke-ferromagnetisk kontaktställning. När ett magnetfält verkar rör sig den ferromagnetiska tungan och öppnar kontakten eller växlar på den andra kontakten.

 

Uppbyggnad av en reed-växelkontakt

 

1 glasrör med skyddsatmosfär

2 rörliga ferromagnetiska kontakter

3 ferromagnetiska kontakter

4 icke-magnetisk kontakttunga

 

 

Vilken konstruktion av reedkontakter finns?

Växlare i glasrör

Den enklaste versionen av en reedkontakt är versionen i glasrör. Anslutning sker via löd- eller kabelskoanslutning. De respektive måtten beror på den elektriska datan, dvs. högsta ström- och spänningsvärden. Dessa komponenter kan monteras i alla lägen i tekniska enheter. Det är viktigt att rätt läge råder när det gäller manövermagneten. Speciellt små utföranden kan monteras på ytmontering.

Eftersom glasrör enkelt kan gå sönder, finns det för vissa användningsområden Reedkontakter, som är inbyggda i ett plasthölje. Dessa typer har monteringsanordningar och kan därför lätt monteras.

Reed-sensor i plasthölje

Reed-sensor i plasthölje med passande aktiveringsmagnet

Reed-brytare i plasthölje

Reed-brytare i plasthölje för montering på kretskort med lödplattor

 

Vad används reedkontakter till?

Reedkontakter kan användas för många ändamål, t.ex. som reedsensor i industriella applikationer, i maskinstyrningar samt i säkerhetsteknik. I kombination med passande manövermagneter används de som magnetkon på fönster och dörrar för larmsystem i hemmet. Reedkontakter kan även användas som Reed-sensorer för övervakning av skyddsgaller och dörrar till maskiner. På liknande sätt kan många uppgifter från kopplingskontakter i elektromekaniska system lösas, t.ex. Slutbrytare, vägbegränsning och positionering.

Driven med en magnetspole, alltså som reed-relä, utgör reedkontakter känsliga kopplingskomponenter med låga kontaktförluster och hög tillförlitlighet. De är därför särskilt lämpliga för brytning av mycket låg spänning och ström.

 

Vad bör beaktas vid montering och drift av reedkontakter?

De maximala värdena för ström, spänning och brytförmåga som anges i de tekniska specifikationerna bör inte överskridas under drift även på kort sikt, annars försämras kontaktens elektriska egenskaper eller till och med förstöras. Mot överspänningar som till exempel uppstår vid koppling av induktiv last måste kontakterna i kopplingen skyddas effektivt (frihjulsdioder, varistorer, RC-länkar). Som andra mekaniska brytare kan även reedkontakter studsas. Om dessa används som sensorer i digitala system ska det finnas växlingsmekanismer som gör det möjligt att studsa.

Glasrören måste monteras fritt från mekaniska spänningar så att de inte hoppar isär eller blir otäta på kort och lång sikt.